Doblo ABD Yolunda - Son Dakika
Ekonomi

Doblo ABD Yolunda

Tofaş, Doblo modelinin ABD ve Kanada'ya ihracatına başlanması sebebiyle Bursa'daki fabrikada tören düzenledi.

03.12.2014 16:53  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Tofaş otomotivin beşiği, sektörün ana oyuncusu Amerika'ya araç geliştirip ihraç ediyor. Bugün bir arada bulunma sebebimiz olan Yeni Doblo'nun, otomotiv sektöründe tüm çalışanlarımızla ulaştığımız başarının önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Tofaş, Doblo'nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarına, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam ediyor. Süregelen yatırımlarımız haricinde, sadece yeni modellere yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor." dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU

Törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı konuşmada, bugünün hem Tofaş, Koç Holding ve Fiat Chrysler için hem de Bursa ve Türkiye için bir gurur günü olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Biraz önce rakamlar verildi, 175 bin Doblo ihraç edilecek, Kamil Bey'in verdiği rakamlara göre. Türkiye'ye baktığımızda 2002'de toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002'de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı, sadece 'Doblo Amerika' olarak Amerika'ya ihraç edilecek" dedi.

Davutoğlu, toplam Doblo ihracatının 3.2 milyar dolar olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Otomotiv sektörünün 2002'de Türkiye'deki ihracatı ise 3.3 milyar dolardı. Yani 2002'de ihraç edilen bütün otomotiv sektörü ihracatının neredeyse toplamı kadar sadece Doblo ihraç edilmiş olacak. Bu, aslında Türk ekonomisinde ve otomotiv sektöründe ölçeğin ne kadar büyüdüğünü gösteren çok önemli rakamlar. Tebrik ediyorum" dedi.

"YERLİ MARKANIN VAKTİ GELDİ"

Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Türk Markası'nı yerli üretim bir Türk markasının üretilmesinin vakti gelmiştir. İnşallah çok kısa zamanda güzel bir vesile ile ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur."

ÇOK SATAN MODELLERDEN

Fiat Auto'nun dünyada ilk kez bir modelinin üretimini İtalya dışında tek bir ülkede gerçekleştirme kararıyla, Doblo'nun üretimine 2000 yılının Eylül ayında başlandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş'a ait olan proje sürecinde, Tofaş Ar-Ge Merkezi büyük sorumluluklar üstlendi. İlk yılında 100 bin adetle rekora imza atan Fiat Doblo üretiminin %90'ı 43 ülkeye ihraç edildi. 2001'de tüm Avrupa ülkelerine gönderilen Doblo, Tofaş'ın toplam ihracatının %83'ünü oluşturdu. Türkiye'de zorlu bir dönemde ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. İhracat şampiyonu, yılın ticari aracı gibi başarılara imza atarken, Tofaş'ın en çok satan modellerinden biri oldu. Bugüne kadar 1,4 milyon adet Doblo üretildi, bu araçların 1 milyon adedi, dünyanın 80'den fazla ülkesine ihraç edildi.

Doblo ABD Yolunda
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Sanfranciscolu: Bilip bilmeden konusuyorsunuz. Evet amerikada da insanlar buyuk araclari cok yaktigi icin tercih etmiyor. 2000 motor benzinli veya hybrid araclar tercih ediliyor. Ve emin olun ki tr deki doblo ile usa daki doblo arasindaki kalite farki cok fazla olacaktir. 4 0 Yanıtla
  • türk: türkiedeki gib ucuz adi mal üretmezler 1 0 Yanıtla
  • Texaslı: Türkiyedeki gibi teneke maldan üretilmez 1 0 Yanıtla

Advertisement