Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart: "25 Konsolosluk Çalışanını Taburcu Ettik" - Son Dakika
Güncel

Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart: "25 Konsolosluk Çalışanını Taburcu Ettik"

Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart: "25 Konsolosluk Çalışanını Taburcu Ettik"

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart, konsolosluklara sarı toz gönderilmesi ile ilgili hastaneye getirilen 31 kişiden 25'nin taburcu edildiğini açıkladı.

27.10.2014 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart, konsolosluklara sarı toz gönderilmesi ile ilgili hastaneye getirilen 31 kişiden 25'nin taburcu edildiğini açıkladı. Macaristan Başkonsolosluğu'ndan getirilen 1'i erkek 5 kadın ise hastanede gözlem altında tutuluyor.

HERHANGİ BİR BİYOLOJİK FAKTÖRÜN TAŞIMADIĞINI TESPİT ETMİŞ BULUNUYORUZ

Hastanenin Konferans Salonu'nda basın mensuplarına açıklama yapan Bakirköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart, geçtiğimiz Cuma günü toplamda 25 konsolosluk çalışanının hastaneye getirildiğini söyledi. Kimyasal dekontominasyon (arındırma) işlemi sonrası hastalara bazı biyolojik ajanlarla ilgili olarak, risk altında oldukları için koruyucu tedaviye başladıklarını belirten Kart, "Onları üçüncü kattaki izole edilmiş odalarımızda konuk ettik. Mutluyuz test sonuçlarının biyolojik ajanlarla ilgili sonucunun temiz olduğunu herhangi bir mikrobik risk taşımadığını bugün Ankara'dan Hıfzıssıhha labaratouarından alınan sonuçlara göre ön çalışmalarda herhangi bir biyolojik faktörün taşımadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Kimyasal ajanlarla ilgili çalışmalar devam etmekte, ama hastalarda kendileri çok sabırsızlar. Çıkmak istedi bugün itibariyle taburcu ettik. Sadece bugün Macaristan Konsolosluğu'ndan 6 çalışan geldi. Aynı prosedür onlar içinde geçerlidir. Biri erkek 5 bayan olmak üzere aynı prosedür uyguladık" dedi.

HERHANGİ BİR RİSKE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kart, "Bugüne kadar kaç hasta geldi kaçı taburcu oldu?" sorusuna, " Bugüne kadar toplamda 31 hasta hastanemize geldi bugün 25 ini taburcu ettik 6 sının hala servisimizde yatmakta" dedi. Kart, "Pendik PTT personeli gelecek mi?" sorusuna "Bize de öyle bir bilgi geldi ancak henüz gelen olmadı. Ancak onun farklı, bu olayla ilgili olmadığı düşünülüyor sanırım. Duyum aldık ama net bilgi değil, henüz bize gelen hasta olmadı. Ama biz herhangi bir riske karşı hazırlıklıyız." dedi.

'ÇAY İÇMEYE GELİN' DEDİK 'BİR DAHA GELMEYİZ' DEDİLER

Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart,  maddenin ne olduğu ve hastaların süreçte ne yaşadıkları ile ilgili sorularına ise "Öncelikle hastalar açısından zor bir süreçti, biz de üzüldük ve yorulduk. Çok panik halde geldiler. Hastane olarak karar aldık çoğu ihtiyacını karşıladık. Ani olarak böyle hastaneye getirilip 'burada yatmanız gerekiyor' denilmesi zordu. Ama biz hastane olarak bir karar aldık onların çoğu ihtiyacını karşılamaya çalıştık. Biliyorsunuz hastanelerin belli imkanları var. Ama biz bu imkanları aşarak gereken eksikleri tamamlamaya çalıştık kıyafet yiyecek olarak elimizden geleni yaptık mutlu gittiler. 'Çay içmeye gelin' dedik 'bir daha gelmeyiz' dediler" dedi.

ŞARBON KULUÇKA DÖNEMİ 2 İLE 5 GÜN

Kart sözlerini şöyle tamamladı:

"Psikolojik olarak çok panik halindeydiler onları rahatlattık 'sizleri burada misafir edeceğiz' diye. Genel durumları iyi. Hasta değil risk altında olan insanlar. 'Tedbiren tutuldunuz' diye anlattık. Ama onların kan tetkikleri yapıldı. Ön değerler yapıldı. Ertesi gün ve daha sonraki günde tetkikler tekrarlandı, akciğer filmleri çekildi. Son tetkikleri de iyiydi. Özellikle şarbon kuluçka dönemi 2 ile 5 gün içinde hastalık belirtileri başlayabilir. Bekledik herhangi bir sonuç olmadı. Zaten testleri de temiz çıktı" dedi.

TEBEŞİR TOZU OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE

Kart, "Maddenin içeriğine dair her hangi bir bilgi geldi mi?" sorusuna, "Bize gelen bilgilerde tebeşir tozu olabileceği yönünde yorum var. Net bir şey söylenmiyor. Tetkikler sürüyor. Tebeşir tozu demek için de bazı kimyasal tetkiklerin bitmesi gerekiyor" diye yanıt verdi. Kart, hastaların bu hastaneye getirilmesinin özel bir nedeni olup olmadığı konusunda, "Biliyorsunuz bakanlık artık böyle bir yol haritası uyguluyor. Belli hastalıklar için belli riskler için belli hastaneler referans hastane olma yolunda. KBRN dediğimiz kimyasal biyolojik radyolojik ve nükleer tetkikler için bizim hastanemiz referans hastanesi" diye konuştu.

TOPLAM 31 KİŞİ HASTANEYE GETİRİLDİ

Belçika, Kanada, Almanya, ABD, Fransa ve son olarak Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na zarf içinde konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz gönderilmesinin ardından toplam 31 kişi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alınmıştı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç. Dr. Kadriye Yaşar Kart: '25 Konsolosluk Çalışanını Taburcu Ettik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement