Doç. Dr. Özgün Arun: Türkiye Dünyanın En Hızlı Yaşlanan Ülkesidir - Son Dakika
Güncel

Doç. Dr. Özgün Arun: Türkiye Dünyanın En Hızlı Yaşlanan Ülkesidir

Doç. Dr. Özgün Arun: Türkiye Dünyanın En Hızlı Yaşlanan Ülkesidir

Uluslararası Psiko-Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumuna katılan Doç Dr. Özgün Arun, "Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir.

15.10.2014 20:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Psiko-Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumuna katılan Doç Dr. Özgün Arun, "Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Fransa'nın 115 yılda tamamladığı süreci Türkiye 15 yılda tamamlayacak" dedi.

Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Psiko-Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda başladı. '21'inci yüzyılda yaşlanma ve bakım, araştırma, politika, eğitim ve programlama için uygulamalar' temalarını içeren sempozyum da konuşan AÜ Edebiyat Fakültesi, Gerontoloji Bölüm Başkanı Özgün Arun, Türkiye'nin kısa bir süre sonra yaşlı bir nüfusa sahip olacağını belirtti. 60 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 13'e ulaştığını söyleyen Doç. Dr. Arun, "Fransa'nın 115 yılda tamamladığı yaşlanma sürecini Türkiye 15 yılda tamamlayacak. Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesidir. Türkiye'de 80 yaş üzerindeki bireylerin sayısı 750 bin kişiyken, 2050 yılında bu sayı 4 kat, 2100 yılında ise 10 kat artış gösterecektir. Türkiye'de kadınların ömrü 78, erkeklerin ömrü ise 72 yıldır. Türk erkekleri Avrupalı hemcinslerine göre 5 yıl, Türk kadınları ise 7 yıl daha kısa yaşamaktadır. 2050 yılında Türk erkekler ve kadınlar Avrupalıdan daha uzun yaşayacaktır. Gelecek yüzyılın yaşlıların yüzyılı olacağının bilincindeyiz" dedi.

4 ÇOCUKTAN BİRİ YOKSUL

0-14 yaş arasındaki 4 çocuktan birinin, yaşlıların ise yüzde 18'inin yoksul olduğunu belirten Doç. Dr. Arun, "Yoksul yaşlıların yüzde 72'si okur yazar değildir. Yaşlı ve yoksul olmanın dezavantajlarının yanında her 3 yoksul yaşlıdan birinin zorunlu sağlık güvencesi bulunmuyor. Yoksul yaşlıların yarısından fazlasını da kadınlar oluşturmaktadır. Her 3 yoksul yaşlıdan biri duldur ve kırsal alanlarda yaşamaktadır. Yoksul yaşlıların yüzde 30'u engellidir" diye bilgiler verdi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç. Dr. Özgün Arun: Türkiye Dünyanın En Hızlı Yaşlanan Ülkesidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement