Doç.dr. Sofikerim: 60 Yaş Üzerindeki Erkeklerin Yarısında İyi Huylu Prostat Büyümesi Görülebilir - Son Dakika
Güncel

Doç.dr. Sofikerim: 60 Yaş Üzerindeki Erkeklerin Yarısında İyi Huylu Prostat Büyümesi Görülebilir

Doç.dr. Sofikerim: 60 Yaş Üzerindeki Erkeklerin Yarısında İyi Huylu Prostat Büyümesi Görülebilir

Üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, erkeklerde prostat büyümesine bağlı idrar sorunlarının, 50'li yaşlardan itibaren görülmeye başladığını belirterek, "60 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında, iyi huylu prostat büyümesi görülebilir" dedi.

08.11.2014 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, erkeklerde prostat büyümesine bağlı idrar sorunlarının, 50'li yaşlardan itibaren görülmeye başladığını belirterek, "60 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında, iyi huylu prostat büyümesi görülebilir" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Mustafa Sofikerim, prostatın, erkek üreme sisteminin bir bölümünü oluşturan, ceviz büyüklüğünde ve sperm taşıyan sıvıyı salgılayan bez olduğunu, idrarı, idrar torbasından vücut dışına taşıyan kanalı çevrelediğini belirtti. Doç.Dr. Sofikerim, yaşlanma ve geçen zamanla birlikte, prostatın bu kanal üzerinde baskıya sebep yol açacak biçimde büyüdüğünü ve bunun bahçe hortumunun sıkışmasına benzetilebilecek biçimde idrar akımıyla ilgili sorunlara yol açabileceğini anlattı. Doç.Dr. Mustafa Sofikerim, şöyle dedi:

"Prostat büyümesinin belirtileri; özellikle geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı, ani idrara çıkma ihtiyacı, idrara çıkmak için çaba sarf etme ya da kendini zorlama, ağrı ya da yanma hissi, idrar torbasının tamamen boşalmadığı hissi, damlama ve idrar kaçırma, zayıf idrar akışı olarak sıralanabilir. Bu belirtiler, kişinin yaşam tarzında değişiklik yapmasına neden olabilir; örneğin seyahatten kaçınılabilir, oturarak idrar yapmaya başlanabilir. Belirtiler yaşam tarzınıza zarar vermeye başladığında tedavi seçenekleri üzerine düşünme zamanı gelmiş demektir. GreenLight PVP ve GreenLight HPS Lazer Yöntemleri, cerrahide 'Altın standart' olarak kabul edilen TURP (Transüretral Prostat Rezeksiyonu) prostat ameliyatının etkinliğini, minimal girişimsel ısı tedavilerinin rahatlık ve kolaylığıyla birleştirerek prostat büyümesi tedavisine yardımcı olur. Bu yöntemlerde, büyüyen prostat dokusunu doğrudan ortadan kaldırmak ve temizlemek amacıyla yüksek güce sahip bir lazer kullanılır. Hastalar, uygulamadan birkaç saat sonra evlerine gidebilir ve birkaç gün içinde de normal yaşantılarına ve fazla yorucu olmayan faaliyetlerine geri dönebilir. GreenLight Lazer yöntemleri, idrar akışının eski haline gelmesine, idrar yollarındaki belirtilerin ortadan kalkmasına ve çabuk iyileşmeye, hemen hemen kansız bir tedaviye, uzun süreli sonuçlar alınmasına, birçok durumda sonda kullanılmasına gerek kalmadan tedavinin tamamlanmasına yardımcı olur."

Doç.Dr. Mustafa Sofikerim, GreenLight Lazer yönteminde, ince bir telin, idrar torbası ve prostatın doğrudan incelenmesini sağlayan sistoskop aracılığıyla idrar kanalının içine yerleştirildiğini, telin, büyümüş prostat dokusunu hızla yok eden ve temizleyen yeşil ışık enerjisini taşıdığını vurguladı. Doç.Dr. Sofikerim, şöyle devam etti:

"Doğal idrar akışı en kısa sürede eski durumuna getirilir ve böylece idrar yollarındaki belirtiler hızla ortadan kaldırılabilir" ifadelerini kullandı. Greenlight Lazer tedavisinin avantajlarını da sıralayan Sofikerim, "Greenlight lazer yönteminde kanama yoktur. Prostat dokusu kanamalı bir organdır ve diğer yöntemlerle yapılan ameliyatlarda kan hazırlanarak yapılır. Lazerle yapılan ameliyatta kana ihtiyaç yoktur ve ameliyatta kanama olmaz. Greenlight lazer yönteminde hastanede kalış süresi ve ameliyattan sonra takılan idrar sondasının kalış süresi de kısadır. Günlük yaşama ve iş hayatına çok kısa sürede dönülebilir. Diğer yöntemlerde normal yaşama dönüş süresi daha uzundur. Greenlight lazer yönteminde, bir gün sonra normal yaşama döner, istenirse ertesi gün iş başı yapılabilir. Cinsel yaşama olumsuz etkisi yoktur. Sadece her yöntemde olan spermin geriye doğru kaçışı (mesane içine) bu yöntemde de mevcuttur. İdrar kaçırma Greenlight lazer yönteminde görülmez." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç.dr. Sofikerim: 60 Yaş Üzerindeki Erkeklerin Yarısında İyi Huylu Prostat Büyümesi Görülebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement