Doçent Dr. Bilge Demirköz'e Paris'te "Bilimin Yükselen Yeteneği" Ödülü - Son Dakika
Güncel

Doçent Dr. Bilge Demirköz'e Paris'te "Bilimin Yükselen Yeteneği" Ödülü

L'ORÉAL - UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri Paris'ta sahiplerini buldu.

24.03.2017 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

L'ORÉAL - UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri Paris'ta sahiplerini buldu. Her yıl 15 genç bilim kadınına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödüle, bu yıl ilk kez Türkiye'den, uzay radyasyonu hakkında yaptığı çalışmalarla ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz layık görüldü.

Paris Maison de la Mutualité salonunda gerçekleştirilen törende Demirköz ödülünü L'ORÉAL Vakfı Başkanı İsabel Marey Semper'den aldı.

Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yürütülen programda bağımsız jüri tarafından seçilen 6 bilim kadını Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri için de aday gösteriyor. Proje Türkiye'de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Bilge Demirköz'ün yaptığı çalışmalar ile uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri hakkında bilgi birikimi kazanılacak ve uzay sektöründe çalışmaya hazır deneyimli bilim insanları yetişmiş olacak.

"ONUR DUYUYORUM"

Uluslararası uzay istasyonu üzerinde Atom Enerjisi Kurumunun desteklediği bir projede çalışan Doç. Dr. Bilge Demirköz, "Ödülü almaktan dolayı çok büyük onur duyuyorum. Türkiye'ye ilk kez böyle bir ödülü taşımaktan dolayı çok mutluyum" dedi. Demirköz, "Uzaydaki çok enerjili yüksek enerjili parçacıkları ölçüyoruz. Parçacıkları ölçerek evrenin sırlarına ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlardan en önemlisi karanlık madde. Uzaydaki radyasyon miktarını da ölçmüş oluyoruz. Uydularımızın alacağı radyasyon miktarlarını hesaplayabiliyoruz. Kalkınma Bakanlığı'ndan bir proje aldım. Bu proje kapsamında Türkiye'de ilk kez uzay radyasyon testlerin yapıldığı bir laboravtuar kurmaktayız. Ankara Atom Kurumu'nda plotonları hızlandırıcı tesisinde plotonları genişlettiğimiz, uzaydaki radyasyonun standartlarına uygun Avrupa uzay Ajansı'nın bir radyasyon bölgesi oluşturduğumuz 14 mühendis ve teknisyenlerden oluşan projenin başındayım. Sern'den teknoloji ve bilgi transferi yaparak Türkiye'de projemiz için ihtiyacımız olan mıknatısları ve diğer malzemeleri ürettiriyoruz. Proje yaklaşık bir yıl sonra hizmete girecek.

"İLK TESTLER TÜRKİYE7DE YAPILACAK"

Tüm uzay camiasına bileşen üretmek isteyen tüm şirketlerin ve enstitülerin geliştirdiği tüm malzemelerin testlerini yapabileceğiz. İmece uydusu kapsamında verilmiş bir proje. Güneş panellerin bataryalarının radyasyon testlerinin ilk kez Türkiye'de yapıp onları uzay uçuşu için kalifİye edeceğiz. İmece bir yer gözlem uydusu. Türkiye'nin hem coğrafik bilgisini öğrenmemiz hem de güvenliğini artırmamız için çok önemli bir uydu. 2020'den sonra uzaya gidecek bir uydu.

Gençleri bilimin içine çekmeye çalışan biriyim. Kızlarımızın bilme olan ilgisini artırmak ve teşvik etmek.Her insan çocukken bilime meraklıdır. Geçlerin bilme merakını söndürmeden bilme teşvikin çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

ÖDÜLE DAİR

For Women In Science/ Bilim Kadınları İçin Projesi L'ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen 'Bilim Kadınları İçin' Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını kıta ödülüyle ödüllendiriliyor. Ayrıca 15 bilim kadını da Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülüne layık görülüyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor. "For Women In Science" programı 19 yılda, 115 ülkede uygulanarak 2700'ün üzerinde kadına ulaştı. L'Oréal Türkiye 15 yıldır devam eden ulusal programında 82 kadını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk 5 ülke içerisinde yer aldı.

Görüntü Dökümü

--------------

Törenden görüntüler

Doçent Dr.M.Bilge Demirköz ile röportaj - Özbey

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doçent Dr. Bilge Demirköz'e Paris'te 'Bilimin Yükselen Yeteneği' Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement