"Doğa savaşçıları" kaçak avcılara göz açtırmıyor - - Son Dakika
Güncel

"Doğa savaşçıları" kaçak avcılara göz açtırmıyor -

"Doğa savaşçıları" kaçak avcılara göz açtırmıyor -

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin Burdur merkez ve ilçelerindeki kaçak avcılıkla mücadelesi, AA ekibince görüntülendi.

16.12.2013 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKMEN YÜCE - Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin Burdur merkez ve ilçelerindeki kaçak avcılıkla mücadelesi, AA ekibince görüntülendi.

Sabah erken saatlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünde toplanan ekipler, arazi araçlarıyla av faaliyetlerinin yapıldığı bölgelere gidiyor. Burada denetimlerde bulunan ekipler, kaçak avlanan avcılara cezai işlem uyguluyor.

Denetimler sırasında karşılaşılan yasa dışı avlanan 2 kişinin kullandığı tüfeklere el konuldu, haklarında yasal işlem uygulandı.

- 24 saat etkin denetim

Denetimlere katılan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonu içinde ve dışında sürekli etkin denetimlerde bulunduklarını söyledi.

Gece gündüz, yaz kış demeden gelen ihbarlara göre çalıştıklarını anlatan Yılmaz, "Bölge Müdürlüğü ekiplerimiz fedakarca etkin denetim yapıyor. Öncelikle koruma altındaki bölgeleri kaçak avcılıkla ilgili denetliyoruz ama ihbar doğrultusunda da arkadaşlarımız yönlendiriliyor. Doğa şartları bazen zorlu oluyor. Kışın soğuktan kaynaklanan sıkıntılar var. Avcı her şartta avlanmak istiyor. Biz de o şartlara ayak uydurmak zorundayız" dedi.

- 215 kişiye yaklaşık 80 bin lira para cezası

Özellikle tavşan, keklik, bıldırcın ve üveyik gibi av hayvanları bakımından potansiyeli yüksek olan Burdur'a, Antalya, Isparta, Fethiye, Muğla, İzmir gibi yerlerden çok sayıda avcının geldiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu yıl yaptığımız denetimlerde 215 kişiye Kara Avcılığı Kanununa Muhalefet suçundan yaklaşık 80 bin lira para cezası verildi. Avda kullanılması yasak 25 silah, 2 traktör, bir motorsiklet ile bazı aletlere de el konuldu ama biz bunu bir başarı olarak görmüyoruz. 'Ne kadar çok ceza, o kadar başarı' anlamında algılanmasın. Çünkü asıl amacımız caydırıcılık. Daha çok denetim yaparak bilinçlendirmek, eğitmek zorundayız. Ben, 'Ne kadar az kaçak avcı olursa o kadar yüksek başarı' diye düşünüyorum. Kaçak avcının fazla olması bizim de eksik yanlarımızın olduğunu gösteriyor. Yeterince denetim, eğitim olmadığı anlamına geliyor. Bu yüzden eğitime ağırlık veriyoruz."

- Avcılık yapılacaksa bilinçli yapılsın

Yılmaz, il merkezi ve ilçelerde talep olduğu sürece avcı eğitim kursları düzenlediklerini, talebe göre kasaba ve köylerde de kurs açtıklarını kaydetti.

Vatandaşlardan çevrelerindeki avcılık faaliyetlerini takip etmelerini ve kaçak avcılığı bildirmelerini isteyen Yılmaz, "İsteyen vatandaşlara eğitim, avcı olmak isteyenlere avcılık belgelerini veriyoruz. İstiyoruz ki avcılık yapılacaksa bilinçli yapılsın. Kaz zannedilerek flamingo, yaban domuzu zannedilerek vaşak vurulmasın" şeklinde konuştu.

Tamer Yılmaz, bu konuda en fazla işin avcılara düştüğünü vurgulayarak, avcıların birbirlerini denetlemeleri, hata yapanları aralarına almamaları durumunda sıkıntıların giderilebileceğini dile getirdi.

Kaçak ve bilinçsiz avcılık nedeniyle doğaya zarar verildiğine işaret eden Yılmaz, nerede ateş edilebileceğinin, koruma altındaki canlıların iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

- Ekibin tek kadın av koruma kontrol memuru

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünün tek kadın av koruma kontrol memuru Nebahat Ongun ise kadınların arazi şartlarında erkeklere göre biraz daha sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 1,5 yıldır görev yaptığı mesleğini çok sevdiğini anlatan Ongun, "Doğayı seviyor olmam zorlukların üstesinden gelmemi sağlıyor. Zaman zaman sıkıntı yaşıyorum ama işime sadık kalmam, doğayı sevmemden dolayı bunları aşıyoruz" dedi.

- Avcılar da kaçak avcılardan şikayetçi

Denetimlerde rastlanan izin belgesi ile avlanan avcılardan Ramazan Kahraman, 10 yıldır avcılık yaptığını, Antalya'da av hayvanı kalmadığı için Burdur'a geldiğini söyledi. Kaçak avcılık nedeniyle av hayvanlarının sayısında azalma olduğuna dikkati çeken Kahraman, avcıları yasalara uymaya çağırdı.

Avcılardan Serkan Özdemir de 11 yaşından beri avlandığını belirterek, "Tavşan ve keklik avını seviyorum. Belgeler için yıllık 300 lira masraf yapıyoruz. Ekonomiye katkı sağlıyoruz ama kaçak avlananlar yüzünden av bulamıyoruz" diye konuştu.

Denetimde kaçak avlandığı tespit edilen Musa Erol ise imkanları kısıtlı olduğu için gerekli belgeleri alamadığını savunarak, "Ormanın içinde en fazla 2-3 atış yapacaktım. Dördüncüyü kesinlikle atmam. İmkanım olsaydı gerekli belgeleri de alırdım" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Doğa savaşçıları' kaçak avcılara göz açtırmıyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement