Doğa Yürüyüşçüleri Yüzelli Yıllık Dekovil Hattını Keşfetti - Son Dakika
Yerel

Doğa Yürüyüşçüleri Yüzelli Yıllık Dekovil Hattını Keşfetti

Doğa Yürüyüşçüleri Yüzelli Yıllık Dekovil Hattını Keşfetti

Söke Belediyesi Doğa yürüyüş parkuru bu sefer tarihin izinde gerçekleşti.

07.12.2015 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Söke Belediyesi Doğa yürüyüş parkuru bu sefer tarihin izinde gerçekleşti. Söke'ye bağlı Ağaçlı Mahallesi yakınlarında İngilizlerin Osmanlı döneminde kömür madenlerini taşıdıkları dekovil hattı, yürüyüşe katılanlarının büyük ilgisini çekti. Ağaçlı Mahallesi Kıvrık mevkiinde bulunan dekovil hattında gerçekleşen yürüyüş, tarih ve doğal ziyafet sundu.

Hafta sonunda Cevdet Üzüm rehberliğinde 'Kadına Şiddete Hayır' parolasıyla Söke kent Konseyi Kadın Meclisi ile ortak gerçekleştirilen yürüyüşe 85 doğasever katıldı.

Granta mevkiinden başlayan yürüyüşte kızılçam ağaçları arasından geçilerek Caferli köyüne inildi. Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman burada doğaseverlerle bir araya geldi. Av. Sema Kendirci Uğurman, çok sayıda kadının doğa yürüyüşlerine katılmasının çok sevindirici olduğunu söyledi, Söke Kent Konseyi Başkanı Şennur Parıldar ve Konsey üyelerini de katılımlarından dolayı tebrik etti.

Yürüyüşçülere İngilizlerin 1800'lü yıllarda Osmanlı döneminde kömür taşınan dekovil hattı ile ilgili bilgilerin verildiği yürüyüşte katılımcılar; tarihin izlerini taşıyan taş köprüler, Dekovilden arda kalan ve çoğu toprak altında kalan demiryolu parçalarını yakından görme fırsatı buldular.

Ağaçlı mahalle muhtarı Mehmet Bilgiç de yüzyıl önce İngilizlerin ağaçlı mahallesi çevresinde ocaklar açarak tonlarca madeni, dekovil hattı ile Davutlar sahil siteleri yakınındaki Plaka mevkiine, oradan da gemilerle yurt dışına taşındığını, köyün yaşlılarından dinlediklerini doğaseverlere anlattı.

BAŞKAN TOYRAN'A TEŞEKKÜR

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Söke Belediye Doğa yürüyüşlerine vatandaşların ilgisi her geçen gün artarak devam ediyor. İlk üç yürüyüş toplamda 315 doğaseverin katılımı ile gerçekleşti.

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın çok önemsediği "Mahalleden Mahalleye Yürüyor, Doğa ve Kültürümüzü tanıyoruz" projesi kapsamında doğaseverler bu yıl Myus antik kenti, Gelebeç, Akrapolis ve Ağaçlı mahallesindeki dekovil hattını yakından görme fırsatı yakaladılar.

İlçenin Doğa ve kültürel zenginliklerini öne çıkaran bu doğa yürüyüşleri aynı zamanda mahallelerdeki ticari hayata da olumlu etki yapıyor. Ağaçlı mahallesinde 85 doğasever yürüyüş bitiminde mahallede bulunan başta kahveler olmak üzere bakkal, kasap ve fırın gibi iş yerlerinden alışveriş yaparak iç turizme katkıda bulundular. Ağaçlı mahallesi sakinleri ve esnafları bu olumlu ticari hareketliliği sağlayan, yürüyüşleri düzenleyen Söke Belediye Başkanı Süleyman Süleyman Toyran'a teşekkür ettiler. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Doğa Yürüyüşçüleri Yüzelli Yıllık Dekovil Hattını Keşfetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement