"Doğal Bal İçin, Yüksek Fiyat Şart" - Son Dakika
Ekonomi

"Doğal Bal İçin, Yüksek Fiyat Şart"

"Doğal Bal İçin, Yüksek Fiyat Şart"

Aksu Vital Doğal Ürünler Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu: ''1 kilo doğal balın kilosu en az 50 TL olmalı. Bu yakalanabilirse 2 sene sonra Türkiye çok kaliteli bal tüketecek demektir'' "Türkiye’de bu yıl bal üretimin 40 bin ton civarında seyredeceğini ön görüyoruz" "Fiyatlar ucuzluyor, ihracat yapılıyor ve iç piyasa dengeleniyor.

14.12.2013 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZİYA ALTUNBAŞ - Aksu Vital Doğal Ürünler Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, "1 kilo doğal balın kilosu en az 50 TL olmalı. Bu yakalanabilirse 2 sene sonra Türkiye çok kaliteli bal tüketecek demektir" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aksu, Türkiye'nin bitki florası, arıcılık potansiyeli ve bal verimliliği açısından önemli potansiyele sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Türkiye kovan sayısı olarak dünyada 3. sırada yer alıyor. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon üretim yapılan kovan adedinden bahsediliyor" dedi.

Aksu, bal verimliliği anlamında Türkiye'nin dünyada 6 - 7. sırada  yer aldığını vurguladı. Dünyada bal rekoltesi anlamında da Türkiye'nin sayılı ülkeler arasında yer aldığını belirten Aksu,  ancak Türkiye'nin kovan başına verimlilikte 3 lükten 6. - 7.'liğe düştüğünü kaydetti.

Aksu, verimlilikteki düşüşün arıcılıktaki teknolojiyi kullanma oranı ile alakalı olduğuna dikkati çekerek, "Nasıl besicilikte damızlık besi verimliliği artırıyorsa arıcılıkta da kullanılan damızlık arı, verimli ırkların kullanımı ve bölgelere adaptasyonlarının yapılması ve bunlarla alakalı teknolojinin kullanılması da verimliliği artırıyor. Teknolojinin eksik kullanılması konusunda hala gerilerde seyrediyoruz ama her sene oran ve kovan başına verimlilik artıyor" diye konuştu.

Aksu, bal üretim miktarını artırdıkça kalite artmadığına da dikkati çekti.  Aksu, bunu artırmak için  da doğal kaynaklara sadık ve saygılı olmak gerektiğini, bu anlamda çalışmalarının yeterli olmadığını söyledi.  İyi balın karşılığını ödeyebilecek tüketici kitlesi gelişmezse kaliteli balın gelişme şansının olmadığını söyleyen Aksu, "Dünya da bu kadar kirlenmeden sonra insanlar tekrar organik üretebilir miyizin derdinde. Bir kilo baklavanın fiyatının 25-30 lira olduğu pazarda balın kilosu onun fiyatlarında satılamıyorsa orada bal kalitesinden söz etmek mümkün değil."

-" Türkiye'de hala yüzde 50'lik bir tüketim artış potansiyeli bulunuyor"

Türkiye'deki  bal üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yunus Aksu,  Türkiye'nin yıllık 30 ila 50 bin arasında bir bal rekoltesi bulunduğunu bunun da yıllara göre değiştiğini söyledi.

Geçen sene verimliliğin biraz düşük olduğunu anımsatan Aksu, bu sene ise rekoltenin ortalamanın üzerinde gözüktüğünü ve bal üretimin 40 bin ton civarında seyredeceğini ön gördüklerini belirtti. Fiyatların düşmesi ile ihracat kanalının açıldığını ve iç piyasada fiyatların dengelendiğini dile getiren Aksu,  "Fiyatlar ucuzluyor, ihracat yapılıyor ve iç piyasa dengeleniyor. Dolayısıyla bu sene bal fiyatlarında çok fazla bir hareketlilik olacağını zannetmiyorum" dedi.

Türkiye'de yıllık kişi başı bal tüketimin hala 1 kilogramı yakalayamadığını anlatan Aksu, Avrupa'da bu rakamı 1,5 kilogram seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin bal üreten bir ülke olmasına rağmen hala yüzde 50'lik bir tüketim artış potansiyeli bulunduğunu ifade eden Aksu, "Burada pekmez ve diğer tatlı türleri devreye giriyor. Bunlar balın ihtiyaç alanını azaltabiliyor. Ancak genel olarak bal tüketiminin arttığını söylemek mümkün çünkü 600 - 700 gram sevilerinden 1 kilo tüketime yaklaştık. Türkiye kendi ürettiği balı tüketiyor. İhraç ettiği zaman bir boşluk oluşuyor o da fiyatlara yansıyor. Zaten Türkiye'nin ihracatı ise çok faza değil" diye konuştu.

Arıcılığının ikici meslek olarak görülüp görülmediği ile ilgili olarak da Aksu, Bu konunun tarımın bütün alanlarında tartışılan ve verimliliği etkileyen sebeplerden bir konu olduğunu söyledi.  Aksu "2-3 tane besi ile besicilik yapmak verimli değilse ya da bölünmüş arazilerde tarımın yapılamayacağı artık biliniyorsa bu arıcılık içinde geçerli. Bilgi anlamında çok daha profesyonel bir şekilde tarımda çiftçilikten işletmeciliğe evirilebilirse arıcılar içinde orada da aynı şey sağlanabilir" dedi.

-"1 kilo doğal balın kilosu en az 50 TL olmalı. Eğer bu yakalanabilirse 2 sene sonra Türkiye çok kaliteli bal tüketecek demektir"

Aksu, daha önce bizzat arıcılık yapan biri olarak balın değerinin çiftçinin emeğini karşılamadığını vurguladı. Aksu, Önce bu işe emek veren insanın onu en doğal yollarla ürettiğinde onun karşılığını alabilmesi lazım. 1 kilo doğal balın kilosu en az 50 TL olmalı. Eğer bu yakalanabilirse 2 sene sonra Türkiye çok kaliteli bal tüketecek demektir. Bunu ortadan kaldıran sebepler arıcının geçinememesi şeker verme ihtiyacı hissetmesi, bal olgunlaşmadan hasat etmeye kalkışması vs. bunu çoğaltabiliriz. Dolayısıyla marifetin gelişmesi için önce bilgisel itibarın verilmesi sonrada bu işe emek veren insanların emeğinin karşılığını alması lazım" dedi.

-"Bal gibi ürünlere yönlendirme 10 milyar dolarlık ilaç tüketimini ciddi oranda azaltır"

Aksu, balın içindeki değeri veren ekstrem kısım onun yüzde 3'lük kısmı olduğunu ve o ayrıntının ortaya koyulması gerektiğini de aktardı. Dünyadaki bal sanayinin balı "Bal tatlı bir gıdadır ve içinde 70 şeker ve yüzde 20 su vardır" şeklinde tarif ettiği ifade eden Aksu, "Ona bir standart tanınmıştır. Bu standart uyuyorsa bal baldır uymuyorsa değildir deniliyor. Bunun Ayçiçek, Şemdinli ya da Erzurum Pasinler olmasının benim için bir anlamı yok tur diyor. Dolayısıyla önce bilgi tarafı ve sonra kamuoyu tarafı ile buna değer verilmeli" şeklinde konuştu.

Şu anda Türkiye'nin yıllık ilaç tüketimi yaklaşık 10 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyen Aksu, "Koruyucu hekimlikte koruyucu değeri çok yüksek olan yani  gıda ile ilaç arasında olan bal gibi ürünlere yönlendirme ve itibari değer yapılabilirse 10 milyar dolarlık ilaç giderimiz ciddi  anlamda azalacak. Hem de insanlara ilaç vererek daha da hasta etmeyeceğiz. Daha ucuz bir giderle daha sağlıklı kalmalarını sağlayacağız. Dünyanın aradığı şey bu.  Ama bizde daha fazla ilaç üreterek yada hastane yaparak bu sürece yetişmeye çalışıyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Doğal Bal İçin, Yüksek Fiyat Şart' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement