Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı - Son Dakika
Ekonomi

Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Sabun yapımından detaylar- Sabun imalatçısı Remzi İnce ile röportaj Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı- Gaziantep'te üretilen zeytinyağlı "Nizip sabunu", vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle yeniden ilgi görmeye başladı- Artan talep üzerine imalathane sayısı son dönemde ikiye katlandı- Sabun üreticisi İnce: "İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın" ZUHAL UZUNDERE KOCALAR / İRFAN AYDOĞDU - Halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinen "Nizip sabunu", yeniden ilgi görmeye başlayınca imalathane sayısı da arttı.

14.08.2015 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Sabun yapımından detaylar- Sabun imalatçısı Remzi İnce ile röportaj Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı- Gaziantep'te üretilen zeytinyağlı "Nizip sabunu", vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle yeniden ilgi görmeye başladı- Artan talep üzerine imalathane sayısı son dönemde ikiye katlandı- Sabun üreticisi İnce: "İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın" ZUHAL UZUNDERE KOCALAR/ İRFAN AYDOĞDU - Halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinen "Nizip sabunu", yeniden ilgi görmeye başlayınca imalathane sayısı da arttı. Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip ilçesinde sabun üretimi de halkın geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sabun üretimi, son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle artmaya başladı. Vücut ve yüz temizliğinin yanı sıra kozmetik sektöründe de kullanılan zeytinyağlı Nizip sabunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılıyor. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok ülkesine de ihraç edilen sabun, doğallığı nedeniyle ilgi görüyor.Sabun imalatçısı Remzi İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından itibaren sabun imalathanelerinde çalıştığını söyledi. Çıraklık döneminde ilçede 50'den fazla sabun üretim merkezi bulunduğunu belirten İnce, bu sayının sıvı sabun ve şampuan kullanımının artmasıyla 10'a kadar düştüğünü ifade etti.Son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle imalathane sayısının 20'ye ulaştığını anlatan İnce, şöyle konuştu: "Zeytinyağlı sabun üretimi meşakkatli olduğu için eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Talebin azaldığı dönemlerde bu işi yaparak geçinmek imkansız hale gelmişti. Çok az kişi direnip bu işi bırakmadı. Şimdilerde sabunlarımız yavaş yavaş para etmeye başlasa da henüz istenilen seviyede değil. O yüzden insanlar atalarımızın mesleği olan sabun işinde yetişmek ve sabun ustası olmak istemiyor. Bu yüzden de çırak bulmak bile bizi çok zorluyor. İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın. Onun için bu mesleğe sahip çıkılmalı."Zeytinyağlı sabunun ciltteki bazı lekelere ve sivilcelere iyi geldiğini savunan İnce, bu ürünün banyodaki temizlik için de ideal olduğunu kaydetti.- Ağaçtan tezgaha zeytinin yolculuğuAğaçlardan toplanan zeytinler zahmetli bir işlemin ardından sabuna dönüşüyor.Zeytinin çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getirilmesiyle başlayan işlem, büyük kazanlara konulan yağın "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek yaklaşık iki gün boyunca kaynatılarak pişirilmesiyle devam ediyor. Karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kovalarla özel hazırlanmış yerlere dökülüyor. Soğuduktan sonra özel bıçaklarla dilimlenen sabun, daha sonra kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Burada 4-5 ay bekletilen yeşil sabun paketlenerek müşterilere ulaştırılıyor.

Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Doğal Sabuna İlgi Tesis Sayısını Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement