Doğaseverlerin Yeni Gözdesi, Garzavan Yaylası - Son Dakika
Kültür Sanat

Doğaseverlerin Yeni Gözdesi, Garzavan Yaylası

Doğaseverlerin Yeni Gözdesi, Garzavan Yaylası

Son yıllarda özellikle yayla turizminde adından söz ettiren Rize'de, 2 bin 900 rakımlı Garzavan Yaylası ve Soğanlı Gölü, doğaseverlerden ilgi görüyor.

05.09.2016 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİH YILDIRIM - Son yıllarda özellikle yayla turizminde adından söz ettiren Rize'de, 2 bin 900 rakımlı Garzavan Yaylası ve Soğanlı Gölü, doğaseverlerden ilgi görüyor.

İkizdere ilçesinde yer alan ve henüz turizmde ön plana çıkmamış Garzavan Yaylası ile Garzavan ve Soğanlı gölleri, yürüyüş parkuru ve rengarenk çiçekleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Karadeniz'in doğusundan zorlu bir yolculuğun ardından ulaşılan ve özellikle doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgi göstermeye başladığı yayla, adeta "saklı cennet" özelliği taşıyor.

Soğanlı Gölü'ne gitmek isteyenlerin, öncelikle İkizdere Vadisi'ndeki ormanlık alan içinden araçla stabilize yoldan sırt hattını takip ederek Garzavan Yaylası'na ulaşması gerekiyor. Ardından yaklaşık 3,5 kilometrelik yürüyüş sonunda Garzavan ve Soğanlı göllerine ulaşılabiliyor.

Bursa'dan gelen Ekrem Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz turu kapsamında Rize'ye geldiklerini belirterek, Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan, çok az bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen Garzavan ve Soğanlı göllerini de turlarına dahil ettiklerini söyledi.

Dört saatlik zor ve yorucu yolculuğun ardından göle ulaştıklarını dile getiren Öksüz, "Buraların turizme kazandırılması gerekir. Burada doğa bir harika. Dağların arasında ıssız, el değmemiş ve bakir kalmış bir göl. Tertemiz ve soğuk suya ayaklarımızı sokmak çok güzel ve özel bir duyguydu." dedi.

Öksüz, el değmemiş bir doğayla karşılaştıklarını ifade ederek, " Uzungöl'ü de Karagöl'ü de gördük. Oralar da güzel ama burası bambaşka. Buranın doğası daha başka. Bugün buraya gelmek için çok yorulduk ama değdi. İnsanların gelip buraları görmesi gerekir." diye konuştu.

Mustafa Gayretli ise böyle bir gölde yüzme imkanı bulacağını asla düşünmediğini kaydederek, "Böyle bir su ve böyle bir zevk yok. 'Anlatılmaz, yaşanır' dedikleri gibi. Karadeniz'de o kadar denizde ve gölde yüzdüm ama burada yüzmek çok güzeldi. Buranın turizme kazandırılması lazım. Akabinde biz de zorlanmadan her sene gelip burada yüzme imkanı bulabiliriz." ifadesini kullandı.

"Buraya saklı cennet de diyebiliriz"

Ahmet Tığçı da Soğanlı Gölü'nde rakımın 2 bin 900 metreye ulaştığını belirterek, şunları söyledi:

"Rakımın yüksek olması nedeniyle çıkış biraz zorlu ama Türkiye'nin keşfedilmemiş yerlerinden biri burası. Buraya 'saklı cennet' de diyebiliriz. Özel araçla İkizdere'den yaklaşık 2 saatte Garzavan Yaylası'na ulaştık. Garzavan Yaylası'ndan da patika yolları takip ederek yaklaşık 4 saatte göle geldik. Su çok soğuk ama bu gölde yüzmek çok güzel. Vatandaşlara bu gölleri görmelerini tavsiye ederim."

Tığçı, Soğanlı Gölü'nün Türkiye'de görülmesi gereken yerlerden biri olduğuna işaret ederek, parkurun zor olması nedeniyle çok fazla rağbet edilmeyen bölgeye özellikle trekking sporuyla uğraşanların ilgi gösterdiğini, son yıllarda ise fotoğrafçıların gelmeye başladığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Doğaseverlerin Yeni Gözdesi, Garzavan Yaylası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement