Doğu'da Kinoa Yetiştirilecek - Son Dakika
Güncel

Doğu'da Kinoa Yetiştirilecek

Doğu\'da Kinoa Yetiştirilecek

Güney Amerika kökenli ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa projesi, Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin Ziraat Fakülteleri tarafından uygulanacak.

17.01.2015 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Amerika kökenli ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa projesi, Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin Ziraat Fakülteleri tarafından uygulanacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, kalori ve yağ bakımından yüksek bir gıda olan kinoanın alternatif bir ürün olduğunu söyledi.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak yürütülecek olan kinoa projesi hakkında açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, ülkemizde son yıllarda özellikle beslenme ve yemek programlarında sıkça duyulan kinoa veya kuinoa (Chenepodium quinoa L.) birçok bölge için alternatif bir ürün haline geldiğini belirtti. Güney Amerika kökenli, 4 bin metre rakıma kadar yetişebilen, tek yıllık bir bitki olan kinoa tohumlarının bulgur, pirinç gibi insan, kaba yem olarak hayvan beslenmesinde kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Tan, kinoanın NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığını anımsattı. UNESCO'nun 2013 yılını kinoa yılı ilan etmesinden sonra bitkiye olan ilginin arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Tan, kalori ve yağ bakımından yüksek bir gıda olan kinoa hakkında şunları söyledi:

"Kurağa ve tuzluluğa dayanıklı bir bitki olan kinoanın tohumları son derece besleyicidir. Protein, kalsiyum, demir, E ve B vitaminlerince zengindir. Tohumunda yağ oranı düşük, buna karşın protein içeriği oldukça yüksektir. Üstelik protein yapısı buğdayda olduğu gibi gluten şeklinde değildir ve hazmı daha kolaydır. Çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için son derece değerli bir besindir. Beslenme uzmanları tarafından önemli bir diyet besini olarak kabul edildiği için Amerika ve Avrupa'da tüketicilerin gözdesi haline gelmiştir. Birçok dünya ülkesinde bitkinin yetiştiriciliği ile ilgili önemli çalışmalar başlatılmıştır. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan ve Prof. Dr. Erdal Elkoca ile Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel tarafından hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. Proje kapsamında Erzurum ve Iğdır'da 2 yıl süresince bazı temel çalışmalar yapılacaktır. Kinoa çeşitlerinden bölgemiz şartlarında tuzluluğa, kurağa ve soğuğa dayanıklı olanlar belirlenip tohum üretimine geçilecektir. Tarımsal anlamda Türkiye'de yapılacak olan ilk projeden elde edilecek sonuçlarla üretim yapmak isteyenlere yol gösterilecek. Bitkiyi tanımadan ve pazarlama konusunu halletmeden büyük çaplı üretimlere girilmemesi gerekir."

- Erzurum

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement