Doğu'da Kış Telaşı - Son Dakika
Yerel

Doğu'da Kış Telaşı

Doğu\'da Kış Telaşı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde havalar soğuyup yüksek kesimlere kar yağınca vatandaşları kışa hazırlık telaşı sardı.

12.11.2015 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BİLGİN - Doğu Anadolu Bölgesi'nde havalar soğuyup yüksek kesimlere kar yağınca vatandaşları kışa hazırlık telaşı sardı.

Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde yakacak tedarik etmeye başlayan vatandaşlar, gıda ihtiyaçları için de hazırlık yapıyor.

Bölgeye mevsimin ilk karının yağmasının ardından dağların beyaza bürünmesiyle özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlar, kışlık yakacak ihtiyacını gidermek için odun topluyor.

Van'ın Gürpınar ilçesinin Aşağı Kaymaz Mahallesi'nde yaşayan Rasim Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maddi durumu iyi olmadığı için at arabasıyla araziye çıkıp odun topladığını söyledi.

Kışın sert koşullarına hazırlıksız yakalanmamak için tedbir aldıklarını belirten Güngör, "İşimiz zor ama zorluğu şimdi çekmesek kar yağınca daha çok sıkıntı çekeriz" dedi.

Çatak ilçesinin Yukarınarlıca Mahallesi'nde yaşayan Medeni Tutar da yakacak ihtiyacını, bahçesindeki ağaçların budadığı dallarından karşıladığını anlattı.

Günlerdir "hummalı" bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Tutar, şöyle konuştu:

"Havalar iyice soğudu. Artık evde sobalar yanmaya başladı. Oduna para vermek yerine hem kendi bahçemizdeki ağaçları budayarak yakacağımızı temin ediyoruz hem de bahçemizi temizlemiş oluyoruz. Odunları kestikten sonra sobaya girecek boyutta parçalara bölüyoruz. Bütün bu işlemlerin bitmesinin ardından topladığımız odunları traktör yardımıyla eve götürüyoruz."

-Her yıl kapanan yol için alternatif çözüm

Çatak'ın Alacayar Mahallesi'nin dağlık bölgesindeki Karakavak Mezrası'nda her yıl yoğun kar yağışı sonrası kapanan bazı köy yolları için vatandaşlar alternatif çözümler oluşturdu.

Mezra yolunun Çataksuyu Çayı ile kesiştiği noktasına direkler yerleştiren vatandaşlar, ağaç dallarından da asma köprü yaptı. Mezra sakinleri, yolun kar nedeniyle kapanması halinde yerleşim yerine bu "asma köprü"yü kullanarak ulaşmayı amaçlıyor.

Mezra sakinlerinden Celal İnan, yol, kar ve çığ nedeniyle sık sık kapandığı için böyle bir köprü yapmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Yolun kapanması durumunda ana yola yürüyerek ulaşmanın saatler alabileceğini ancak bu köprü sayesinde ulaşımın kolaylaşacağını ifade eden İnan, "Arkadaşlarımdan dördü ile yaklaşık 3 saatlik bir çalışmanın ardından yeni köprümüzü inşa ettik. Köprümüz, her ne kadar tehlikeli olsa da kar yağınca bizlere büyük kolaylık sağlayacak. Köprüyü yapmaktaki en büyük amacımız, mezrada bir hasta falan olursa en kısa sürede hastaneye ulaştırmak" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğu'da Kış Telaşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement