Doğu Karadeniz'in Endemik Biyolojik Türleri 4 Ülkeye Kaçırılıyor - Son Dakika
Güncel

Doğu Karadeniz'in Endemik Biyolojik Türleri 4 Ülkeye Kaçırılıyor

Doğu Karadeniz\'in Endemik Biyolojik Türleri 4 Ülkeye Kaçırılıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aralarında dünyanın en zehirli yılanı olarak bilinen Hopa engereğinin de yer aldığı çok sayıda endemik biyolojik tür biyokaçakçılığın hedefi haline geldi.

10.12.2015 14:24  Güncelleme: 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aralarında dünyanın en zehirli yılanı olarak bilinen Hopa engereğinin de yer aldığı çok sayıda endemik biyolojik tür biyokaçakçılığın hedefi haline geldi. Bölgede son yıllarda endemik biyolojik türlerin en fazla Almanya, Fransa, Bulgaristan ve Japonya'ya kaçırılmaya çalışıldığını tespit eden Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'nci Bölge Müdürlüğü, Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılan biyokaçakçılığın suç kapsamına alınması için çalışma başlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'nci Bölge Müdürlüğü tarafından Rize Öğretmenevi'nde düzenlenen Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı'na Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Gümüşhane illerinden gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri ile Emniyet ve Jandarma mensupları katıldı. Çalıştay'da konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'nci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Avrupa'nın biyolojik çeşitliliğe sahip en büyük ülkesi olan Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nin önemli endemik biyolojik türleri bünyesinde barındırdığını söyledi.

Son yıllarda endemik biyolojik türlere yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin arttığına dikkat çeken Bulut, "Biyokaçakçılık faaliyetlerine ülkemizde Kabahatler Kanununa göre işlem yapılıyor. Kişi başı 38 bin lira dolayında para cezası kesiyoruz. Yabancılar da bu suçun ülkemizde Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirildiğini bildikleri için rahat davranıyorlar. Yakalandıklarında kendilerine para cezası veriliyor. Ancak bu parayı tahsil etmeden ellerini kollarını sallaya sallaya ülkelerine gidiyorlar. Ceza sonradan ülkelerine tebliğ ediliyor ancak tahsil edilemiyor. Bakanlığımızın da yürüttüğü bir çalışma ile biyolojik kaçakçılık Kabahatler Kanunu kapsamından çıkartılıp suç sayılacak. Cezası da tahsil edilmeden kişiler ülkemizi terk edemeyecek" dedi.

BİYOKAÇAKÇILIKTA İSRAİLLİLERİN YERİNİ 4 ÜLKE VATANDAŞLARI ALDI

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki biyokaçakçılık faaliyetlerinde ilk sıralarda yer alan İsrail vatandaşlarının yerini Almanya, Fransa, Bulgaristan ve Japonya'nın aldığını ifade eden Bulut, "Bu ülkelerin vatandaşlarının bilinçli veya bilinçsiz olarak kaçakçılık vakalarına karıştığını tespit ettik. Gelenler daha çok üniversiteler kanalı ile geliyor. İzin almaları gerektiğini biliyorlar ama izine gerek duymadan ülkemizin biyolojik fotoğrafını çekiyorlar, bazı türleri ülkelerine kaçırıyorlar. Hopa engereği, kelebek türleri ve bazı bitki ve böcek türlerimizi de götürüyorlar. Son yıllarda 17 kaçakçılık vakasını tespit ettik" diye konuştu.

KÖYLÜLERİ KANDIRIYORLAR

Çalıştaya katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Salih Terzioğlu ise, biyokaçakçıların özellikle koleksiyoncular ile biyolojik ürünler sanayisinde faaliyet gösteren firmalar için bitki ve böcek temin eden kişiler olduğunu söyledi. Terzioğlu, "Köylülerimiz ekolojik denge açısından olayı çok da sağlıklı değerlendiremiyor. 3-5 kuruş karşılığında kandırılarak insanların biyolojik zenginliğimizi temin etmelerine yardımcı olabiliyorlar. Bu bitki ve böceklerden elde edilen bazı enzimler, kozmetik, ilaç ve diğer sanayi alanlarında ekonomik amaçlı kullanılıyor. Bu biyolojik canlılık bizim ülkemizin değerleridir. Öncelikle bu değerden bu ülkenin insanlarının istifade etmesi gerekir. İnsanlarımız bu kaçakçılara kanmamalıdır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğu Karadeniz'in Endemik Biyolojik Türleri 4 Ülkeye Kaçırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement