Doğu Kudüs'te Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Doğu Kudüs'te Gerginlik

Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde İsrail polisi ile Filistinliler arasında çatışma çıktı.

04.10.2015 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde İsrail polisi ile Filistinliler arasında çatışma çıktı.

İsrail polisi, bir Yahudi yerleşimciyi bıçakladığı gerekçesiyle dün gece vurarak öldürdüğü Fadi Allon (22) isimli Filistinli gencin evinin etrafında yoğunlaşan çatışmalarda ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıyor.

Çöp tenekeleri ve diğer materyallerle yollara barikatlar kuran Filistinli gençler ise polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli atarak karşılık veriyor.

İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Polis İseviyye'de çıkan karışıklığa müdahale ederek isyancıları bastırıyor" ifadesini kullandı.

Rosenfeld, çıkan olaylarda yaralanan olmadığını belirtti.

-134 Yahudi yerleşimci Aksa'nın avlusuna girdi

Öte yandan Mescid-i Aksa avlusuna bugün 134 Yahudi yerleşimcinin girdiği bildirildi.

Aksa Genel Müdürü Ömer Kisvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saat 7.30 ile 11.30 saatleri arasında İsrail polisi eşliğinde 111 Yahudi yerleşimcinin Aksa'nın avlusuna girdiğini söyledi. Saat 13.30 ile 14.30 arasında da 23 Yahudi yerleşimcinin daha avluya girdiğini belirten Kisvan, İsrail'in kısıtlamalarından dolayı mescitte neredeyse hiçbir Müslümanın bulunmadığını ifade etti.

Aksa'ya yönelik ihlallerin sonuçlarından İsrail'in sorumlu olacağını kaydeden Kisvani, "Bu ihlaller devam ederse zaten yüksek olan tansiyon Kudüs ve Batı Şeria'da daha da artacaktır" uyarısında bulundu.

Filistinlilerin Kudüs'e girişi yasak

Filistinlilerin, Eski Şehir olarak bilinen Kudüs'ün sur içi bölgesi ve Mescid-i Aksa'ya girişlerine sınırlama getirilmişti.

İsrail polisinden gece yapılan açıklamada, 2 gün geçerli olacağı belirtilen yasak kapsamında, "İsrail vatandaşı olan, Eski Şehir'de yaşayan, okuyan ve çalışanlarla turistler" dışında kalanların Eski Şehre girmesine izin verilmeyeceği kaydedilmişti.

Kararın "2 İsraillinin öldüğü, 2 İsraillinin de yaralandığı saldırıların" ardından alındığı vurgulanan açıklamada, Mescid-i Aksa'ya ise 50 yaş altı Müslüman erkeklerin alınmayacağı ifade edilmişti.

Eski Şehrin giriş kapılarına demir barikatlar kuran İsrail polisi, tek tek kimlik kontrolü yaparak Filistinlileri içeri almıyor.

Tüm dükkanlar kapalı

İsrail'in uygulamalarını protesto eden Filistinliler, Kudüs'te bugün dükkan ve iş yerlerini açmadı, çocuklarını okullara göndermedi.

Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu şehirde, yüzlerce İsrail askeri ve polisi ise köşe başlarını tutmuş durumda. Ayrıca şehir balonlara yerleştirilen kameralar ve polis helikopterleri tarafından da aralıksız gözetleniyor.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi nedeniyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleri ile Filistinliler arasında meydana gelen arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor.

Nablus yakınlarında geçen perşembe günü "Elon Moreh ve İtamar (Yahudi yerleşim yerleri) arasında seyahat eden bir araca ateş açılması sonucu 2 Yahudi yerleşimci hayatını kaybetmişti.

Filistinli bebek yakılarak öldürülmüştü

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin ağustosta Nablus kentinin Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında, 18 aylık Ali Devabişe hayatını kaybetmiş, anne, baba ve 4 yaşındaki kardeşi ağır yaralanmıştı.

Baba Saad ve anne Riham Devabişe tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirmişti.

İsrail'in 1967'den beri işgal altında tutuğu Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu yerleşim yerleri yasa dışı kabul ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Kudüs'te Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da teleferik kazası sonrası Karadeniz Bölgesi'nde tatbikat yapıldı
    10:38 Antalya'da teleferik kazası sonrası Karadeniz Bölgesi'nde tatbikat yapıldı

    Antalya'da meydana gelen teleferik kazasının ardından Karadeniz Bölgesi'ndeki en uzun mesafeli teleferik tesisinde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta arıza durumunda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması senaryosu uygulandı. İstasyon görevlisi, teleferik sistemlerinin güvenli olduğunu ve kurtarma işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebildiğini belirtti.

  • Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi
    10:36 Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi

    Gaziantep'te jandarma ekiplerinin bir iş yerine yaptığı operasyonda piyasa sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde sahte deterjan ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde kaçakçılıkla mücadeleye yönelik operasyon kapsamında Oğuzeli ilçesindeki bir iş yerine baskın yapıldı. Baskın sırasında yapılan aramalarda piyasaya sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde 10 bin 950 kilogram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 adet çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyon sonucunda iş yeri sahibi Y.I. isimli şahıs gözaltına alındı. Yakalanan Y.I. isimli şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da KAYMEK kursiyerleri ve esnaflarla buluştu
    10:36 Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da KAYMEK kursiyerleri ve esnaflarla buluştu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı Sosyal Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek KAYMEK kursiyerleri ile bir araya geldi. İlçe esnafları ile de buluşan Başkan Büyükkılıç, Pınarbaşı'da çalışmaları süren park bahçe düzenlemelerini de yerinde inceledi ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

  • Belediye başkanı sular gelene kadar musluk başında bekledi
    10:35 Belediye başkanı sular gelene kadar musluk başında bekledi

    Deprem bölgesi Adıyaman'da, konteyner kentte yaşanılan su sorununu dile getirmek isteyen vatandaşların yaptığı eylem yerine gelen Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, sular gelene kadar muslukların başında bekledi.

  • Kırklareli'nde Jandarma Ekipleri Kaplumbağaları Doğal Yaşam Alanına Bıraktı
    10:34 Kırklareli'nde Jandarma Ekipleri Kaplumbağaları Doğal Yaşam Alanına Bıraktı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı HAYDİ ekipleri, Kavaklı beldesi yakınlarında devriye faaliyeti sırasında karayolunda 2 kaplumbağa tespit etti. Ekipler, kaplumbağaları yol üzerinden alarak doğal yaşam alanlarına bıraktı.

  • Kargo firması şubesine operasyon: 120 binden fazla hap ele geçirildi
    10:34 Kargo firması şubesine operasyon: 120 binden fazla hap ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasının şubesine gerçekleştirilen operasyonda, 120 bin 800 yeşil reçeteye tabi uyuşturucu etkili hap ele geçirildi. İzmir Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, il dışından İzmir'e yüklü miktarda yeşil reçeteye tabi hap getirileceği bilgisi üzerine çalışma başlattı. Bir kargo firmasının Bornova ilçesindeki şubesine sevkiyatı gerçekleşeceği bilgisi üzerine bölgeye giden ekipler, sevkiyat esnasında 1 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Yapılan incelemede 120 bin 800 adet yeşil reçeteye tabi uyuşturucu etkili hap ele geçirilirken, olayla ilgili gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu
    10:34 Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu

    Aydın-İzmir otoyolunun bir bölümüne bir kamyondan dökülen yağ nedeniyle trafik kapatıldı. Araçlar Aydın-İzmir karayoluna yönlendirilirken, otoban kavşağından İncirliova girişine kadar uzun araç kuyrukları oluştu. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından otoyolun trafiğe açılacağı belirtildi.


Advertisement