Doğu Türkistan'da Müslümanlara Yönelik Saldırılar - Son Dakika
Yerel

Doğu Türkistan'da Müslümanlara Yönelik Saldırılar

Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdır'da, Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar protesto edildi.

02.07.2015 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdır'da, Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar protesto edildi.

Memur-Sen Erzurum Şubesi tarafından, Yakutiye Kent Meydanı'nda düzenlenen programa, ellerinde "kardeşine sahip çık, zulme dur de" yazılı dövizlerle çok sayıda kişi katıldı. "Selam olsun Uygurlu kardeşlerimize" sloganları atan grup, Türk bayrağı ile Doğu Türkistan bayrağı açtı.

Sendikanın şube başkanı Abdullah Duman, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne "dur" demek, zulmü kınamak ve boykot çağrısı yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Türkistan'da oruç tutmanın yasak olduğunu vurgulayan Duman, "Başörtülü kadınlar taciz ediliyor, keyfi bir şekilde gözaltına alınıyor. Kur'an eğitimi engelleniyor, 500 bin civarında çocuk zorla ideolojik eğitimlere tabi tutuluyor. Çin hükümeti, farklı Türkçe lehçelerinde konuşan yerli halkı Çinceyi kullanmaya zorlayarak, asimilasyon politikaları uyguluyor. Mal varlıklarına keyfi şekilde el konuluyor, seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor" diye konuştu.

Hukuksuzluklara, yasaklara ve baskılara itiraz edenlerin evlerinden alındığını, demokratik eylem hakkını kullananların sokak ortasında öldürüldüğünü ifade eden Duman, işkence ve idamların aralıksız sürdüğünü belirterek, "Çin, Doğu Türkistan'da olup bitenleri, gerçek haber ve bilgilerin üstünü örtmektedir. Kendi güdümündeki medyayı müthiş derecede dizginleyerek, kör ve sağır duruma getirmektedir" dedi.

Kars

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Kars Şube Başkanı Murat Şanlı da Çin Halk Cumhuriyeti tarafından baskı ve zulme maruz bırakılan Uygur Türklerinin yanında olduklarını söyledi.

Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin baskı altında, çok ağır insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Şanlı, "Türklüğümüzün, Müslümanlığımızın, insanlığımızın önemli sınavlar verdiği bir zamanı yaşadığımız bir dönemde bu zulme 'dur' demek için hepimiz sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu.

Çin'de kesilen köpekleri dert edinenlerin Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Müslümanlara yapılan muameleyi dert edinmediğine dikkati çeken Şanlı, "Maalesef devlet ve millet olarak Çin'e karşı ne bir tavır alıyoruz ne de tepki gösteriyoruz. Bir insanlık suçu ancak böyle görmezden gelinebilir" ifadesini kullandı.

Iğdır

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Dostluk Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da uzun yıllardan beri zulmün devam ettiğini, Müslüman Uygur Türklerinin inançlarını yaşayamadıklarını dile getirdi.

Çin'in Uygur Türklerine zulüm yaptığını dile getiren Ünsal, "Uygur Türklerine yapılan bu insanlık dışı zulüm, sindirme ve yok etme, maalesef 21. yüzyılda hür dünyanın gözü önünde gerçekleşmektedir. İnsan hakları savunucuları, hür dünya ise tepki vermeden seyretmektedir. Bu tepkisizlik bize bir kere daha haçlı zihniyetini hatırlatmaktadır" dedi.

Ağrı

Memur-Sen Ağrı Şubesi'nde yapılan basın açıklamasıyla Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar kınandı.

Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, zulme sessiz kalanların hesaptan kurtulamayacağını belirterek, "Bu hukuksuzluklara, zulümlere, yasaklara ve baskılara itiraz edenler evlerinden alınıyor, demokratik eylem hakkını kullananlar sokak ortasında öldürülüyor" dedi.

Doğu Türkistan söz konusu olunca vicdanını duvara asanları kınadıklarını vurgulayan Gümüşer, "Yeryüzünde tek başımıza bile kalsak mazlumun ve mağdurun yanında yer almaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Onların haklarını savunmaktan katiyen geri durmayacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğu Türkistan'da Müslümanlara Yönelik Saldırılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement