Doğu ve Güneydoğu'nun 'Altın Çocukları' - Son Dakika
Yaşam

Doğu ve Güneydoğu'nun 'Altın Çocukları'

Doğu ve Güneydoğu\'nun \'Altın Çocukları\'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin zorlu koşullarında okuyan ve TEOG'da herkesi şaşırtan başarılara imza atan öğrenciler, yüksek puanlarının sırrı ve gelecek hayalleri...

26.04.2016 15:42  Güncelleme: 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kiminin ayrı bir çalışma odası bile yok, kimi annesini düşünerek sınavlara hazırlanıyor. Bazıları tıp okuyup insanlara yardım etmek, bazıları da hukuk eğitimi alıp çevresine adalet getirmek istiyor. Bunun için de bütün imkansızlıklara rağmen sürekli ders çalışıp TEOG sınavlarına hazırlanıyorlar.

Onlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin zorlu koşullarında okuyan ve birinci dönem TEOG sınavlarında yüksek puan alarak herkesin hayranlığını kazanan ortaokul son sınıf öğrencileri.

İçinde bulundukları koşulların dışındaki ortak noktaları 'çok çalışmak' olan bu çocukların sınavdaki rakiplerine önerileri ise, "Dersi derste dinlemek ve pes etmemek."

"DERSİ DERSTE DİNLİYORUM"

Sidem Gül (Hakkari Şemdinli Altınsu Köyü Atatürk Ortaokulu)

Hakkari'de köy okulu öğrencisiyim. Beş kişilik bir aileyiz. Annem ev hanımı, babam bulduğu her işi yapıyor. Sınav sürecinde kendim için uygun ders ortamı yaratmaya çalışıyorum. Kendime ait odam yok, kardeşlerimle aynı odayı paylaşıyoruz. Onlar da küçük olduğu için gürültü olabiliyor. Kitap sıkıntısı yaşıyorum bazen. Devlet tarafından çocuklar için ödenen para yardımından faydalanıyoruz. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nı (PYBS) kazandığım için burs alıyorum ama o parayı da aileme veriyorum. Annem şeker ve tansiyon hastası, sınava hazırlandığım dönemde kardeşim havale geçirdi. Babamın da çalışmadığı zamanlar oldu. Bu nedenle boş zamanlarımda annem ve kardeşimle ilgileniyordum. Bu ortamda sınava hazırlandım. Aileme bakmak için iyi bir meslek sahibi olmam gerektiğini düşünüyorum. Ailem ve ben buna inandık, sınavda bütün sorulara doğru cevap verdim. TEOG'a çalışırken eksik olduğum konulara yöneliyorum. Dersi derste dinliyorum. Evde test çözüp, konu tekrarı yapıyorum. Okulda hafta sonu açılan kurslara gidiyorum. Okul dışında günde 1-1.5 saat ders çalışıyorum. Günde 50-100 soru çözüyorum. İkinci sınav için de düzenli çalışıyorum. Kendime güveniyorum. İleride tıp okumak istiyorum. Adaylar dersi derste anlamalı, usanmadan pes etmeden çalışmalılar.

"HEDEFİM GALATASARAY LİSESİ"

Ömür Abay (Tunceli Çemişgezek İstiklal Ortaokulu)

Tunceli Çemişgezek İstiklal Ortaokulu'na gidiyorum. Birinci dönem TEOG sınavında bütün sorulara doğru cevap verdim. Bunu öğretmenlerimin sayesinde başardım. Onlar bana ihtiyacım olan kaynakları sağlıyor, anlamadığım konularda yardımcı oluyorlar. Çok çalışıyorum. Bazen geceleri saat 3.00'e kadar ders çalıştığım zamanlar oluyor. Çünkü gündüz okula gidiyorum, sonrasında etütlere katıldığım için vakit kalmıyor. Günde 350 soru çözüp, konu tekrarı yapıyorum. Annem ev hanımı, babam bir fırında çalışıyor. Kardeşim yok, kendime ait odam da yok. Derslerimi genellikle oturma odasında yapıyorum ve Galatasaray Lisesi'nde eğitim almak, psikiyatrist olmak istiyorum. Boş zamanlarımda arkadaşlarımla haftada bir gün gezmeye çıkıyorum. Sınav sırasında heyecan yapmamaya çalıştım ve verdiğim cevapları kontrol ettim. TEOG'a girecek arkadaşlarıma da, anlayarak ders çalışmalarını ve yapamadıkları soruları öğretmenlerine sormalarını öneriyorum.

"ÇEVREME ADALET GETİRMEK İSTİYORUM"

Hasan Mansur Çurğatay (Diyarbakır Sur Tevfik Fikret Ortaokulu)

Sınava hazırlık döneminde ailemle birlikte zor bir süreç yaşadık. Yedi kişilik bir aileyiz. Çıkan olaylar nedeniyle başka bir mahalledeki akrabamızın yanına taşındık 22 kişi aynı evde yaşıyoruz. Sokağa çıkma yasaklarında ben de evde ders çalışmaya odaklandım. Okul açıkken derslerden sonra etütlere kalıyorum, eve gidince 3-4 saat ders çalışıyorum. Telafi eğitimlerine düzenli katılamadım ama yoğun çalıştım. İleride hukuk okuyup, savcı olmak ve çevreme adalet getirmek istiyorum. Bunun için çok çalışmam gerektiğini biliyorum ve çalışıyorum. Sınav sırasında kendime güvendim, zor günleri aklıma getirmemeye çalıştım. Birinci dönem TEOG'da 112 net yaptım. Adaylara da bunları tavsiye ediyorum.

"ANNEM İÇİN ÇALIŞIYORUM"

Sercan Yel (Diyarbakır Sur Tevfik Fikret Ortaokulu)


Son zamanlarda ilçemizde yaşanan olaylar beni olumsuz etkilese de sınavda başarılı olacağıma inandım. Birinci dönem TEOG sınavında 120 sorunun 114'ünü doğru yaptım. 10 kişilik bir aileyiz. Kendime ait küçük bir odam ve çalışma masam var. Öğretmenlerim sınav sürecinde bana moral verdi ve destek oldular. Sokağa çıkma yasakları olduğunda okulda işlediğimiz konulara evde devam ettim. Düzenli çalışmaya 7'nci sınıfın son döneminde başladım. 8'inci sınıfın başında derslere daha çok adapte olmaya çalıştım. Okuldan sonra günde 4-5 saat ders yapıyorum, 400 soru çözüyorum. Boş zamanlarımda mektup ve şiir yazıyorum, kitap okuyorum. Bu da Türkçe'de başarılı olmamı sağlıyor. Bir filmden aklımda kalan "Seni saraylarda yaşatacağım" sözünü anneme söylüyorum. Onun rahat etmesini istiyorum, bunun için de çalışıyorum. Beyin cerrahı olmak istiyorum.

"PES ETMEYİN, YANLIŞ YAPINCA KENDİNİZE KIZMAYIN"

Besat Sanrı (Şırnak Merkez Balveren Gazi Ortaokulu)

Merkeze bağlı bir köy okulunda okuyorum. Sınavlara düzenli çalışıyorum. Derslerde aldığım notların dışında, öğretmenlerimin verdiği ek bilgileri evde tekrar, farklı biçimde not alıyorum. Dokuz kardeşiz, onların içinde üniversite okuyan ve mezun olanlar da olduğu için bu süreçte bana yardımcı oluyorlar. Tıpta ve mimarlıkta okuyan abim ve ablama burada olduklarında, öğrendiğim konuları anlatıyorum. Onlar da gerçekten anlayıp anlamadığımı kontrol ediyor. Annem Türkçe'yi çok iyi bilmiyor. Öğrendiğim konuları pekiştirmek için onunla Türkçe ve Kürkçe konuşuyoruz, konuları ona da özetliyorum. Deneme sınavlarında yanlış yaptığım soruları biriktirip öğretmenlerime soruyorum. Saat 8.30'da dersler başlıyor, 15.00'te bitiyor. Okulun kurslarına gidiyorum. Boş zamanlarımda kitap okuyorum, arkadaşlarımla top oynuyorum. Birinci dönem TEOG sınavlarında 115 doğru yaptım. Fen lisesine giderek hukuk eğitimi almak istiyorum. Arkadaşlarıma önerim pes etmesinler, yanlış yaptıklarında kendilerine kızmasınlar, dersi derste dinlesinler ve verimli notlar alsınlar.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Yaşam Doğu ve Güneydoğu'nun 'Altın Çocukları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.


Advertisement