Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu" - Son Dakika
Kültür Sanat

Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yazar, düşünür ve çevirmen Cemil Meriç'i anmak amacıyla düzenlenen, "Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu"na katıldı.

09.12.2016 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yazar, düşünür ve çevirmen Cemil Meriç'i anmak amacıyla düzenlenen, "Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu"na katıldı.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde, "Bu Ülkeyi Yeniden Düşünmek" başlığıyla düzenlenen sempozyumun açılış töreninde konuşan Avcı, etkinliğe Cemil Meriç'i dinlemek üzere geldiğini belirterek, "Sizlerin de 'Kültür Bakanı çıksa bize Cemil Meriç hakkında bir şeyler söylese, bakalım ne söyleyecek' diye gelmediğinizi, sempozyumun değerli katılımcılarını dinlemek üzere buraya teşrif ettiğinizi biliyorum. Ben sadece teşekkür etmek üzere buraya çıktım." dedi.

Bakan Avcı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a etkinlik dolayısıyla teşekkür ederek, bu tür faaliyetlerin başka yerel yönetimlere de örnek olacağını dile getirdi.

Sempozyum programının kendisi açısından hüzün verici olduğunu aktaran Avcı, "Üç gün sürecek bir program var. Şahsen ben iki gününe katılamayacağım. Dolayısıyla bu program, neleri dinleyeceğim değil, neleri kaçıracağımı gösteren bir program ama şöyle teselli buluyorum. Sempozyumdaki bütün konuşmalar video kaydına alınıyor. Bu kayıtları alan yönetmen arkadaşlarımız, tüm konuşmacıları yakın plan çalışırlarsa, biz de bir nebze bu kaçırdıklarımızı inşallah telafi etme fırsatını buluruz. Ayrıca Kültür Bakanlığımızın oluşturmakta olduğu, internet portalına da bunu koyma fırsatımız olur. Bütün sempozyumun tamamını, kaçırmış olanlar, oradan takip etme fırsatı bulurlar. Bunun çok yararlı bir girişim olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, uzun yıllar önce, BBC Televizyonu'nun, önde gelen İngiliz düşünür ve felsefecileriyle bir dizi söyleşi yaptığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"O söyleşiler daha sonra Mete Tunçay ve arkadaşları tarafından, Türkçe'ye çevrildi ve Yeni Düşün Adamları bağlığıyla Türkiye'de de yayımlandı. Bu söyleşileri BBC'de gerçekleştiren, kendisi de bir felsefeci olan Bryan Magee idi. Magee, Türkçe'ye de çevrilen kitabın önsözünde, BBC'ye ilk defa projeyi götürdükleri zaman, televizyon yönetmenlerinin biraz tutuk davrandıklarını ve kendisine 'İyi ama siz söyleşirken, biz ekrana ne koyacağız' diye beyanda bulunduklarını söyledikten sonra, bu yönetmenleri nasıl ikna ettiğini anlatıyor. Diyor ki 'İnsanların ekranda seyretmeyi en çok sevdiği görüntü, başkalarının görüntüsüdür. İnsanlar, insanları seyretmeyi severler. Ayrıca düşünen insanları seyretmeyi daha da çok severler. Hele de bu işi yapıyorlarsa. Bunun doğrulaması olarak da o sezon BBC'de yayımlanan bütün yayımlar içinde, düşünen insanların ekrandaki görüntülerinden oluşan o program, BBC'nin en çok izlenen programı olduğunu söylüyor. Şimdi biz de inşallah çok güzel manzaralar seyredeceğiz. Düşünen insanları göreceğiz."

"Türkiye'nin yetiştirdiği müstesna bir fikir adamıydı"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da Türkiye'nin yetiştirdiği müstesna bir fikir adamının hatırası için toplanıldığına dikkati çekerek, "Bu öyle bir hatıra ki her parçası bugün ruhumuzu aydınlatıyor. Her ayrıntısından bir ders çıkarabiliyoruz. Üstadın yaşadığı dönem itibariyle büyük bir yol gösterici olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kendi gençliğindeki en önemli izlerden birinin Meriç olduğunu kaydeden Aydın, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin sağ ve sol diye ikiye bölündüğü ve gençlerimizin birbirini kırdığı dönemlerde, Cemil Meriç adeta bir deniz feneri gibi yol göstermiştir. Bugün bizlere düşen sanıyorum ki Cemil Meriç heyecanını elden geldiğince çoğaltmaktır. Zira gençliğimle bugünü kıyasladığımda Cemil Meriç'in zamanın ötesinde bir anlam ihtiva ettiğini görüyorum. Geçmişte ne kadar heyecan duyuyorsam, bugün de aynı heyecanı duyuyorum. Bu yüzden Cemil Meriç'le milletimiz ve gençlerimiz arasındaki mesafenin ortadan kalkması için var gücümüzle çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum."

Bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını aktaran Aydın, Bakan Avcı'ya Zamanı Aşan Taşlar isimli iki ciltlik kitabı armağan etti.

Avcı, açılış töreninin ardından, Beşir Ayvazoğlu'nun yönetiminde Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, Cevat Özkaya ve Yıldız Ramazanoğlu'nun konuşmacı olduğu "Tanıklıklar" konulu ilk oturumu izledi.

Sempozyum, 11 Aralık'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı
    16:33 Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı

    Tunceli İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen kitap bağışı kampanyasında toplanan 5 bin kitap, Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Jandarma personeli tarafından toplanan kitaplar, gençler ve kitapseverlere hizmet veren kütüphaneye katkı sağlamak amacıyla bağışlandı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler
    15:30 Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler

    Niğde'de İsrail'in Gazze'deki katliamlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen resim sergisinde, Gazzeli çocuklara yönelik yapılan zulmün anlatıldığı 46 resim yer aldı. Sergi, Filistin meselesinin kamuoyunda zinde tutulması gerektiğine dikkat çekmek ve zulme dur demek amacıyla hayata geçirildi.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Sultangazi Belediyesi Ramazan etkinliklerinde Yazar Sıtkı Aslanhan'ı ağırladı
    14:32 Sultangazi Belediyesi Ramazan etkinliklerinde Yazar Sıtkı Aslanhan'ı ağırladı

    Sultangazi Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Yazar Sıtkı Aslanhan'ı konuk etti. Aslanhan'ın Ramazan, Aile ve Çocuk adlı söyleşisi izleyiciler tarafından beğenildi.


Advertisement