Doğuş, İspanya'nın 'Kralı' Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Doğuş, İspanya'nın 'Kralı' Oldu

Doğuş Holding`in patronu Ferit Şahenk, İspanya`ya yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Ülkedeki yatırımları ile Suudi Kralı`nı geride bırakan Şahenk, İspanya`nın en büyük yatırımcısı oldu.

03.10.2016 17:14  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk, İspanya'ya yaptığı yatırımlarla adından söz ettirirken, son satın alma ile ülkede gündeme oturdu. Şahenk, ülkedeki yatırımlarıyla Suudi Kralı'nı geride bırakarak zirveye oturdu.

İşte Dünya'dan Kerim Ülker'in konuya ilişkin köşe yazısı:

"2010 yılında Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'nın yüzde 24.9'unu Avrupa'nın en önemli finans kurumlarından BBVA'ya satması o dönem yapılan en büyük şirket satışı olarak kayda geçmişti. O yıl yapılan 26.6 milyar dolarlık toplam satın alma ve birleşmenin 5.8 milyar dolarını tek başına bu işlem oluştururken, ülkesel bazda İspanya liderlik koltuğuna oturmuştu. Garanti'deki ikinci hisse satışı ise 2014'te yaşandı. BBVA, Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk ile masaya oturmuş ve yüzde 14.9'luk payı 2.4 milyar dolara İspanyol bankaya satılmıştı. 2014'teki bu işlem de o yılın en büyük yabancı satışı olarak finansal araştırma ve danışmanlık şirketlerinin raporuna girmişti.

İSPANYA'NIN KRALI

İspanya'dan yapılan bu satın alma işlemlerindeki liderlik mücadelesinin rövanşı Türkiye'nin en büyük gruplarından biri tarafından alındı. Hem de finansla değil, turizmle. Akdeniz çanağının kuzeyinde yaptığı turizm yatırımlarını artıran Doğuş Grubu, tabiri caiz ise İspanya'nın "Kralı" oldu.

Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, hatırlanacağı gibi bu yılın mart ayında İspanya'nın en önemli turistik tesislerinden birini satın almıştı. Başkent Madrid'de bulunan Hotel Villa Magna için 6 aylık görüşmenin ardından anlaşma sağlanmış ve Kolombiyalı işadamı Jaime Gilinski ile girdiği yarışı kazanan Şahenk, 180 milyon euroya oteli satın almıştı. İşte bu satın alma, Şahenk'e ilginç bir unvan kazandırdı.

YÜZDE 18'İNİ TEK BAŞINA YAPTI

İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre bu yılın ilk 7 ayında ülkede yapılan toplam turizm yatırımlarının tutarı 1 milyar 30 milyon euro olarak belirlendi. Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre Doğuş Grubu, bu rakamın yüzde 18'ini tek başına karşılayarak İspanya'nın en önemli turizm yatırımcısı oldu. Sadece yabancılar değil, İspanyol şirketlerinin de arasında liderliği ele geçiren Şahenk'in bu satın alması ülkede bir anda gündem olmasını da sağladı. Zira Şahenk, bu satın alma ile Suudi Kraliyet Ailesi'ni de geride bırakmış oldu.

İKİNCİ SIRADA SUUDİ KRALİYET AİLESİ VAR

180 milyon euro ile Doğuş'un yer aldığı sıralamanın ikincisi olan Suudi Kraliyet Ailesi'nin satın alması ise 90 milyon euro. Barcelona'daki Hotell Pullman Barcelona Skipper adlı oteli satın alan Suudi Kraliyet Ailesi, bu işlemler içinde yüzde 9'luk payla Şahenk'in arkasında yer aldı. İspanya'da yatırım yapan ilk 5 turizm işlemi arasında üçüncü olan ise 45 milyon euro ile Hotel Inside Madrid Suecia. 35 milyon euro ile dördüncü sırada Hotel Terramar de Sitges var. Beşinci sırada ise 32 milyon euro ile Club San Miguel en Baleares'in satışı bulunuyor."

Doğuş, İspanya\'nın \'Kralı\' Oldu

Son Dakika Ekonomi Doğuş, İspanya'nın 'Kralı' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement