Doktor Fazıl Küçük Ölümünün 30. Yıl Dönümünde Lefkoşa'da Anıldı - Son Dakika
Dünya

Doktor Fazıl Küçük Ölümünün 30. Yıl Dönümünde Lefkoşa'da Anıldı

Doktor Fazıl Küçük Ölümünün 30. Yıl Dönümünde Lefkoşa\'da Anıldı

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri olan Doktor Fazıl Küçük, ölümünün 30’uncu yıl dönümünde Anıt Tepe’deki kabri başında anıldı.

15.01.2014 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri olan Doktor Fazıl Küçük, ölümünün 30'uncu yıl dönümünde Anıt Tepe'deki kabri başında anıldı.

Anıt Tepe'deki tören saat 10.20'de protokol sırasına göre Anıt'a çelenklerin sunumuyla başladı. Törende, daha sonra saygı marşı eşliğinde saygı duruşuna geçildi. İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi, ardından yarıya indirildi. Anıt Tepe'deki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Doktor Fazıl Küçük'ün oğlu Mehmet Küçük, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Elçi Müsteşarı Geçici Maslahatgüzarı Ayşegül Aksoy, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, üniversite rektör ve temsilcileri, muharip dernekler, dernek, kurum, kuruluş ve okullardan temsilciler katıldı.

Törende anıt özel defteri KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Aksoy, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korg. Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Kavun tarafından imzalandı. Anıt Özel Defteri'nin imzalanmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir konuşma yaptı.

"KIBRIS TÜRK HALKI ÖNCÜ ROLÜNÜZÜ VE LİDERLİĞİNİZİ HER ZAMAN HATIRLAYACAK"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anıt Özel Defterine şunları yazdı:

"Aziz Lider Doktor Küçük ebediyete intikalinin 30'uncu yıldönümünde bir kez daha manevi huzurundayız. Kıbrıs Türkü tarihte eşine az rastlanır sistematik bir zulüm ve baskıyla yok edilmeye ve vatanından sürgün edilmeye çalışılırken liderliğinde başlayan onurlu mücadeleyle yok oluş sürecinden kurtulmuş, toprağına ve öz benliğine sahip çıkmıştır. Kıbrıs Türk halkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanan onurlu mücadelesindeki öncü rolünüzü ve liderliğinizi her zaman hatırlayacak, sonsuza dek minnet ve şükranla sizi anmaya devam edecektir Sizi ve Kıbrıs Türk Halkının var oluş mücadelesinde emeği geçen tüm dava arkadaşlarınızı şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Elçi Müsteşarı Geçici Maslahatgüzarı Ayşegül Kandaş Aksoy ise Anıt Özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Lider Doktor Fazıl Küçük Ebediyete intikalinizin 30'uncu yıldönümünde Kıbrıs Türk halkının haklı davası için özveriyle sürdürdüğü çetin mücadelesindeki dirayetli önderliğinizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin özgürlükçü ve demokratik ortamında yetişen yeni nesiller, milli davaya özverili katkılarınızı şükranla hatırlayacaktır.

Bu vesile ile manevi huzurunuzda Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'nün huzur, refah ve istikrar içinde yaşaması için her zaman yanında olacağını teyit ederek, aziz hatıranızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."

KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Özgürlük Mücadelesinin unutulmaz lideri Dr. Fazıl Küçük. Kıbrıs Türk Halkının hunharca işlenen bir mezalimden kurtarmak için başlattığınız özgürlük, mücadeleniz ve bu ideal uğruna hiçbir şeyden yılmadan, usanmadan önünüze çıkan her engeli aşma azminiz ve 'vazifelerin en kutsalı Türklüğe hizmettir' diyerek Kıbrıs Türkü'nü medeni milletlere yaraşır bir mevkiine yükselte gayesiyle yaptığınız liderliğiniz asla unutulmayacaktır. Hak ve hürriyetine kavuşmak için engel tanımayan, ümitsizliğe kapılmadan milletine ve milli benliğine karşı saldırıları affetmeyip, Kıbrıs Türk tarihinin en karanlık günlerinde mucizeler yaratan ve Ulu Önder Atatürk'ün açmış olduğu çağdaş medeniyet yolunda durmadan ilerleyen Kıbrıs Türk Halkı, bu mücadelenin ilk mimarlarından olan sizi asla unutmayacak, adada hür ve bağımsız olarak ebediyen yaşayacaktır. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Hürriyet, şeref ve haysiyet uğruna verilmiş bu mücadele sonucunda bu topraklarda yeşeren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde huzur ve barışın teminatı olmaya devam edecektir. Aziz Lider Dr. Fazıl Küçük, rahat uyuyunuz. Bu vatanın sağlam karakterli çocuklarına ebedi bir eser bıraktınız. Bugün Kıbrıs'ta, dünya durdukça kendi bayrağının altında sonsuza kadar yaşamaya kararlı bir Türk Halkı vardı. Bu duygu ve düşüncelerle sizi ve ebediyete intikal etmiş tüm dava arkadaşlarınızı minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."

"EĞER GELECEĞİ GÜVEN ALTINA ALMAK İSTİYORSAK BU SÜRECİ BİLMEK, ANLAMAK VE DE ANLATMAK ZORUNDAYIZ"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törendeki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının adadaki özgürlük ve egemenlik mücadelesinin büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü vurgulayarak, "Eğer geleceği güven altına almak istiyorsak bu süreci bilmek, anlamak ve de anlatmak zorundayız" dedi. Doktor Fazıl Küçük'ün, Kıbrıs Türk halkı için önemine işaret eden Eroğlu, "Dr. Küçük, Kıbrıs Türk halkı için milli uyanış, direniş, Anavatan Türkiye ile soydaşlık, özgürlük, egemenlik demektir. Tüm bu değerler, halkımızın kendi kaderini tayin hakkını kullanarak kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demektir" ifadesine yer verdi.

"KURDUĞU HALKIN SESİ GAZETESİ İLE BUGÜNLERE GELMEMİZDE ÖNEMLİ ROL OYNADI"

Doktor Küçük'ün Vakıflar İdaresi'nin tekrar Türk yönetimine verilmesi için verdiği mücadeleyi anımsatan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dr. Küçük'ün, dönemin aydın Türklerini etrafında toplayarak yürüttüğü siyasi çabalar ve kurduğu Halkın Sesi Gazetesi kanalıyla sürdürdüğü mücadele, bugünlere gelmemizde önemli rol oynamıştır.

Halkın içinden çıkarak, halkla kucaklaşan Küçük, Atatürk Milliyetçiliği'nin takipçisi olarak halkımıza özgürlük ve egemenliğin yolunu açan aydınlanma ve harekete geçme döneminin liderdi.

Mukavemetçilere, mücahitlere verdiği destekle Kıbrıs Türkü'nün adım adım toplum noktasından devlet sahibi bir halk noktasına gelmesini sağlayanların başında geldi."

"KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN KURULMASINDA DR. KÜÇÜK'ÜN DERİN İZLERİ VAR"

Konuşmasında Londra ve Zürih Anlaşmalarına değinen Eroğlu, Dr. Küçük'ün Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasında derin izleri olduğunu anımsatarak "Dr. Fazıl Küçük, ateşle imtihan edildiğimiz günlerden geçerken toplumun bir arada tutulmasında, Anavatan Türkiye ile ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde dengeli, doğru bir yol izleyerek tarihi katkılar sağlamıştır" dedi. Geçtiğimiz Pazartesi günü Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da kabri başında anıldığını anımsatan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük'ün ulusal mücadele sürecinde en çok güvendiği, yardımına başvurduğu kişilerin başında gelmiştir. Rauf R. Denktaş için ise Doktor Fazıl Küçük'ün ve sahibi olduğu Halkın Sesi Gazetesi'nin yeri çok önemli olmuştur. Denktaş, 'Davamıza hizmet etmeliyiz' düşüncesiyle Dr. Fazıl Küçük'ün yanında yer almıştır. Aynı şekilde Doktor Fazıl Küçük de Rauf R. Denktaş'ın zor durumlarında yanında bulunmuştur. 15 Kasım 1983'te devletimiz ilan edilirken iki liderin yan yana olması Kıbrıs Türk tarihi için çok değerli bir olgudur.' 1960'ta Rumlarla ortaklık yapılarak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Muavini, 1963'te Rumların ortaklık Devleti'ni yıkması sırasında Toplum Lideri olan 1968'te oluşturulan Kıbrıs Türk Yönetimi'nin ilk Başkanının 15 Kasım 1983'te bağımsızlık ilanına onay vermesi, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın yanında yer alması, olası tüm tartışmaları ve spekülasyonları ortadan kaldırmıştır."

"CUMHURİYETİN İLAN EDİLDİĞİ GÜN KÜÇÜK'LE SOHBET ETMİŞTİM, ÇOK MUTLUYDU"

Cumhuriyetin ilan edildiği gün Dr. Fazıl Küçük'le sohbet etme fırsatı bulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Hastalığının ilerlemiş olmasına rağmen çok mutluydu ve bağımsızlık ilanı ile ne kadar doğru bir karar verildiğinin altını çiziyor, Rumlarla anlaşma yapmanın zorluğunu vurguluyordu" dedi.

"ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ, EGEMENLİĞİMİZ, GÜVENLİĞİMİZ VE GERÇEK BARIŞ İÇİN"

Söz konusu olayların tarihte yerini aldığını vurgulayan Eroğlu, "Gençlerin bu konulara vakıf olması için tedbirler almalı, yakın tarihin iyi bilmelerini sağlamalıyız. Düşmanlık ya da tahrik için değil, özgürlüğümüz, egemenliğimiz, güvenliğimiz ve gerçek barış için bunu yapmalıyız" ifadesine yer verdi. Konuşmasında Rum Lider Nikos Anastasiades'in son açıklamasındaki bazı ifadelere de değinen Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Anastasiades, bir Rum gazeteciye konuşurken, anlamalarını ve anlatmalarını isteyerek "Kıbrıslı Rumlara, beklentilerini karşılamayan bir çözüm sunarsak ve ikinci defa bu reddedilirse, Kıbrıs kalıcı olarak bölünür" diyor. Bu ifadeler geçen yılın Şubat ayında Rum Yönetimi Başkanlığı'na seçilen Nikos Anastasiades'in bir yıldır oynadığı oyunu, bizim anlatmaya çalıştıklarımızı daha büyük bir netlikle kanıtlamaktadır.

Anastasiades'ten sonra DİSİ Sözcüsü de federasyonu işgalden kurtulmak için istediklerini belirtmiştir.

Rum tarafı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un 2012 yılı başında bizlere gönderdiği mektupta bir 'end game' yani son oyundan söz etmesinden bu yana masadan kaçmaktadır.

Önce Sayın Hisrostafyas seçimleri ve Rum tarafında yaşanan sıkıntıları öne sürerek bu son oyundan kaçmıştır.

Şubat 2013'ten bu yana da Sayın Anastasiades aynen bunu yapıyor. Bizimle görüşme masasına oturduklarında sonucun sadece kendi lehlerine olacağından emin olmak istediklerinden dolayı ayak sürüyorlar, bahaneler yaratıyorlar."

"ÇOK DİKKATLİ OLMALI, UYANIK DAVRANMALIYIZ"

"Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş'ın kabri başında vurguladım, bugün Özgürlük ve Varoluş Mücadelemizin Lideri Dr. Fazıl Küçük'ün kabri başında da yineliyorum" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Çok dikkatli olmalı, uyanık davranmalıyız, Rumların hedefi bizim özgürlüğümüz, egemenliğimiz, topraklarımız, güvenliğimizdir.

Tek egemenlik derken nüfus üstünlükleri ile gün gele bizi tahakkümleri altına alabilecekleri noktasından yola çıkıyorlar ve yeni bir ortaklık devleti kurulmasından yana olmadıklarını ima ediyorlar.

Kimse bizi kötümserlikle suçlamasın çünkü 50 yıldır, hatta 1950'li yılların başından bu yana yaşadıklarımız bunun kanıtıdır.

Basına da yansıyan ve eski Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın görüşlerinden yola çıkarak hazırlanan son haritadan da görüleceği üzere bizden Annan Planı'nın çok ilerisinde toprak tavizleri istiyorlar.

Tüm Rum partilerinin oyu ile Rum Meclisi'nde alınan karar uyarınca Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamına kesin olarak karşıdırlar ve herhangi bir anlaşmada bunun yer alması halinde oylarının ret olacağını vurguluyorlar.

Bunları söyleyen Rum tarafı ile nereye varabiliriz düşünmeliyiz? Bu gidişat bizi nereye götürür değerlendirmeliyiz?

Biz Rum tarafının bu katı tutumunun peşinden sürüklenmeye, onları ikna etmek için taviz vermeye mecbur muyuz?

Politikalarımızı elbette halkımızın istekleri doğrultusunda geliştiriyoruz ve var olan mevcut durumdan hareket ederek antlaşma aramaya devam ediyoruz.

Ben halkımızın nabzının ne olduğunu iyi biliyorum: Kıbrıs Türk halkı kendi idaresi altında, kendi toprağında özgür yaşamak, Anavatan Türkiye ile sağlam ve sağlıklı ilişki içinde olmak istiyor."

"DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM"

Eroğlu, törendeki konuşmasını şöyle tamamladı:

"Devlet olgusu Dr. Küçük'ün de Rauf Denktaş'ın da vizyonu idi.İkisi de buna gönül rahatlığı ile onay verdiler, desteklediler.

Biz barışçıyız, Kıbrıs'ta var olan gerçeklere dayalı bir anlaşma istiyoruz ama Rumların oyunlarına gelecek bir gaflet içine asla düşemeyiz. Düşersek verilen mücadeleye yazık olur. Eğer bizler bugün Dr. Küçük ve Rauf Denktaş'ı samimiyetle, inanarak anıyorsak, mücadelelerine ve onların mimarı, mühendisi oldukları Devletimize sahip çıkmamız lazım. Her şeyden önce özgürlüğümüzü, egemenliğimizi, Devletimizin varlığını savunmak hepimize düşen asli görevdir. Dr. Küçük'ün bizlerden beklediği budur. Halkımızın içinden çıkan, hepimizin büyük saygı, sevgi duyduğu Doktorumuzu rahmet ve minnetle anıyor, Kıbrıs Türk Halkı'nın onu asla unutmayacağını, mücadelesinin izinde gideceğimizi vurgulamak istiyorum. Ruhu şad olsun."

TÖRENİN ARDINDAN MÜZE VE FOTOĞRAF SERGİSİ GEZİLDİ

Tören anıt mezardaki Dr. Fazıl Küçük Fotoğraf Sergisi'nin gezilmesiyle tamamlandı. Sergide, Dr. Küçük'ün resmi törenlerde giydiği fraklar ve bazı kıyafetleri de yer aldı. Tören sonunda Dr. Küçük'ün kabri başında dua da okundu. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Doktor Fazıl Küçük Ölümünün 30. Yıl Dönümünde Lefkoşa'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'yüksek miktarda bor' içerdiği gerekçesiyle yasaklandı
    09:30 Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'yüksek miktarda bor' içerdiği gerekçesiyle yasaklandı

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. Beypazarı maden suyu, ülkede satıştan çekildi ve geri çağırma işlemi başlatıldı.

  • Ayvalık'ta lastik bottaki 42 düzensiz göçmen yakalandı
    09:06 Ayvalık'ta lastik bottaki 42 düzensiz göçmen yakalandı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde mobil radar tarafından tespit edilen ve Yunanistan'a yasa dışı yollarla geçmek isteyen lastik bottaki 42 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik tarafından yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi yetkililerine teslim edildi.

  • İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi
    06:19 İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı analistler tarafından değerlendirildi

    İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırı, analistler tarafından İran lehine bir beraberlik olarak tanımlandı. İsrail'in yüksek alarm durumu ilan etmesi ve Batı'nın İsrail'e desteğini yeniden göstermesi dikkat çekti. Ancak saldırının İran'ın zayıflığını ortaya çıkardığı ve İsrail'in güç dinamiklerini tanımakta başarısız olduğu belirtildi. İsrail'in saldırılardan kazanç sağladığı ancak stratejik bir kayıp yaşadığı ifade edildi.

  • İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'
    04:04 İran ve İsrail Arasındaki İlişkiler: Geçmişten Günümüze 'Örtülü Savaş'

    İran ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihi ve gerginliklerin sebepleri, İran'ın Filistin davasına destek vermesi, İsrail'in İran'a yönelik düşmanlık, İki ülke arasındaki 'örtülü savaş'ın detayları ve son gelişmeler.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement