Dokunulmazlık" Teklifi Anayasa Komisyonunda - Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken - Son Dakika
Güncel

Dokunulmazlık" Teklifi Anayasa Komisyonunda - Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in konuşması "Dokunulmazlık" teklifi Anayasa Komisyonunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: "Biz bu süreci halkın iradesine yapılan bir darbe ve Meclis'in tasfiyesi olarak görüyoruz.

28.04.2016 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in konuşması "Dokunulmazlık" teklifi Anayasa Komisyonunda

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken:

"Biz bu süreci halkın iradesine yapılan bir darbe ve Meclis'in tasfiyesi olarak görüyoruz. Komisyonun başlangıcında yaşananlar zaten bir darbe sürecinin çok planlı bir şekilde devreye konduğunu gösteriyor"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Biz bu süreci halkın iradesine yapılan bir darbe ve Meclis'in tasfiyesi olarak görüyoruz. Komisyonun başlangıcında yaşananlar zaten bir darbe sürecinin çok planlı bir şekilde devreye konduğunu gösteriyor." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine verilen aranın ardından, Meclis'te gazetecilere açıklama yapan Baluken, kendilerinin dokunulmazlıklara ilişkin süreci "Halkın iradesine yapılan bir darbe ve Meclis'in tasfiyesi olarak" gördüklerini belirtti.

Komisyon görüşmelerinin başladığını hatırlatan Baluken, "Biz bu süreci halkın iradesine yapılan bir darbe ve Meclis'in tasfiyesi olarak görüyoruz. Komisyonun başlangıcında yaşananlar zaten bir darbe sürecinin çok planlı bir şekilde devreye konduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Baluken, toplantıda kendilerinin çalışma yöntemine dair önerilerde bulunduklarını ancak bu önerilerine, "Saraydan alınan talimatlar doğrultusunda" cevap verilmediğini iddia etti.

Üç önemli talepte bulunduklarını anlatan İdris Baluken, bunlardan birincisinin görüşmelerin kapalı sistemde yayın yapılması, ikincisinin muhalefet milletvekillerinin verilere ulaşmasıyla ilgili birtakım düzenlemeler, üçüncüsünün ise toplantının yapıldığı salonun değiştirilmesi olduğunu kaydetti.

Komisyondaki tartışmaları dokunulmazlıklarla ilgili görmediklerini ifade eden Baluken, Genel Kurul'da dün akşam yaşanan kavgaya ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dün, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün 'kolluk güçleri sivil katliamlar yaptı' cümlesi üzerinden nasıl bir lince tabi tutulduğunu bütün Türkiye kamuoyu izledi. Altını çizerek söylüyorum, bunu dile getiren milletvekili arkadaşımızın 34 birinci derece yakını bizzat bu kolluk güçleri tarafından katledildi. Roboski'de bombardımanı yapan Patagonya, Tanzanya uçakları değildi. Bizzat bu ülkenin uçakları, bu ülkenin kolluk güçleri tarafından yönlendirilerek, 34 insanın katledilmesine neden oldu. AKP'nin vekillikle, parlamenter işlevsellikle hiçbir bağını kuramadığımız bu eşkiyavari lincine maruz kaldı. Dün itibarıyla ortaya çıkan tablo zaten yaşamın bütün alanlarında dokunulmazlığı olmayan HDP'li milletvekillerinin aslında kürsü dokunulmazlığının da olmadığını ortaya koydu. İçeride yapılan tartışmalar dokunulmazlık tartışması değil, halk iradesinin gasbıdır."

Muhalefet partilerinin durumunun içler acısı olduğunu savunan İdris Baluken, MHP'nin AK Parti'ye her türlü desteği veren "yedek lastik" konumunda olduğunu ileri sürdü.

Baluken, "CHP'nin komisyon üyesi sözcüsü bir saate yakın bu teklifin anayasaya aykırılığını konuştu. Neden kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bir saatten sonra 'biz anayasaya aykırı, İçtüzüğe aykırı olan bu teklife evet diyeceğiz' dedi. CHP ve MHP, sarayın bu rejim değişikliğine onay veren bir tavır ortaya koymuş oldular." ifadesini kullandı.

Baluken, kendilerinin toplantıda, "demokrasi ve barışın direnişini gerçekleştirdiklerini" ileri sürdü.

Dokunulmazlık" Teklifi Anayasa Komisyonunda - Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dokunulmazlık' Teklifi Anayasa Komisyonunda - Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement