HDP'li Vekiller 'Dokunulmazlık' İçin Ekim Ayını Bekleyecek - Son Dakika
Güncel

HDP'li Vekiller 'Dokunulmazlık' İçin Ekim Ayını Bekleyecek

HDP'nin 80 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na dilekçe vereceğini açıklamasının ardından gözler bu sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi.

28.07.2015 15:43  Güncelleme: 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bireysel olarak bedel ödemeliler" sözlerine HDP, "dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için dilekçe vereceğiz." sözleriyle yanıt verdi. Ancak Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması için zaman alan bir süreç işliyor.

HDP'Lİ VEKİLLER DİLEKÇE VERECEK

Halkların Demokrasi Partisi'nin 80 milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na dilekçe verecek. Ancak HDP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Parti kapatmaya karşıyım ama bireysel olarak bedel ödemeliler" sözleri üzerine attığı bu adım sonrasında dahi dokunulmazlıkların kaldırılması için uzun bir süreç gerekiyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HDP'li vekillerin dilekçelerinin Meclis Başkanlığı'na iletilmesinden sonra Meclis Başkanlığı bir değerlendirme yapacak. Meclis Başkanlığı bu talebi uygun görmezse dilekçeler işleme alınmayacak. Eğer Başkanlık sürecin işlemesi yönünde karar alırsa 80 milletvekilinin bu talebini içeren dilekçeler Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek.

Sürecin ilerlemesini yavaşlatacak ilk nokta da bu durak olacak. Çünkü milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclis'te komisyonlar henüz oluşturulmadı. Bu taleplerin gündeme gelmesi için komisyonun oluşturulması gerekiyor, bunun için beklenecek tarih ise yasama yılının başlayacağı 1 Ekim sonrası olacak.

Komisyon oluştuktan sonra dilekçeler gündeme alınabilecek. Bu durumda bir sonraki aşamaya geçilmesi için HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için oylama yapılacak ve komisyonda bu yönde karar alınması durumunda karar Meclis Genel Kurul'una sevk edilecek. Komisyon gerek duymazsa dokunulmazlıkların kaldırılması Genel Kurul gündemine gelmeyecek.

Komisyonun kararının Meclis Genel Kurul'u gündemine gelmesi durumunda oylama yapılacak. Karar yeter sayısının bulunması durumunda HDP'li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılacak. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bu aşamada 80 milletvekilinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması için evet oyu vereceğini söyledi.

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

2012 yılının son günlerinde çözüm süreci başlamadan hemen önce de o dönem BDP çatısı altında siyaset yapan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yine o dönem Başbakanı olan Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilmişti.

2012 yılının son aylarında İmralı Cezaevi'ndeki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ve yakınları ile görüştürülmemesini protesto eden tutuklu ve hükümlüler cezaevlerinde açlık grevleri yapıyordu. BDP'li vekillerin de sert açıklamalar yaptığı bu dönemde Başbakan Erdoğan, İspanya'ya yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Dokunulmazlıkların zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait. Bunlar asla TBMM çatısı altında olanlara yakışmaz. Bunun da ötesinde kendisine 'bölücü terör örgütünün uzantısı' sıfatını vererek, bu şekilde bir yaklaşım tarzı içine girenler noktasında da Parlamento'da çok daha farklı bir uygulamanın olması gereğine inanıyorum. Şu anda, bu şekilde 800'ü aşkın dosya var. Bunlar sıradan dosyalar değil. Önümüze geldiği anda kararı da vereceğiz." dedi. Ancak çözüm sürecinin başlamasının ardından dokunulmazlık tartışması da gündemden düştü. (Kaynak: Al Jazeera)

HDP\'li Vekiller \'Dokunulmazlık\' İçin Ekim Ayını Bekleyecek

Son Dakika Güncel HDP'li Vekiller 'Dokunulmazlık' İçin Ekim Ayını Bekleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • Ali: Yemezler 199 11 Yanıtla
  • guven: Bir bitmediniz gitti 2bin yildir varsiniz diyorsunuz ama bir devletiniz bile yok sizler ne bicim insanlarsiniz...bir donup kendinize bakin yaziklar olsun.bu ulkede yasiyorsun bizinlem ayni haklari kullaniyorsun daha ne istiyorsun....ama boyle giderse artik sonunuz keldi bak usa sizi birakti bir almanlar kaldi onlarda bos zaten..yasasin turk ve gercek kurt kardesligi 189 19 Yanıtla
  • komando: ülen üç beştanesini sallandır asker dağdakilerini çarmağa ger onlar zaten türkiyeyi terkederler az kaldı dağlara yeşiller ğeliyor 158 12 Yanıtla
  • Kemal: Bir kurt olarak oyum artik akp 91 75 Yanıtla
  • Görev uğruna: hdpli değilsin ama ondan daha hain olduğun kesin Homeros adisi. ... 144 7 Yanıtla
  • Yazıksınız: Ey doğu halkı görüyorsunuz ki 80 milletvekili sizin hakkınızı savunamıyor ve pkk gibi çocuk katili bir caniden medet umuyor , yazık sizin oylarınıza 94 12 Yanıtla
  • hzz azaci: ..dokunulmazlik kalkinca kesin etek satislari patlak verebilir...simdiden alalim magfur olmayalim 40 52 Yanıtla
  • Faşistlere rağmen barış: size verilecek en büyük demokrasi dersi budur ... hadi akp de yapsın bakalım 16 70 Yanıtla
  • türkiyeli: bu savası başlatan kim olursa olsun allahın laneti onun üzerine olsun. rabimden onlara evlat acısını yaşatsın ki onlar, garibanların çocuklarına bir daha yaşatmasın bu acıyı. 74 0 Yanıtla
  • Müslüman TÜRK: Kim savaş istiyorsa huzuru muzu bozuyorsa allah onların bin belasını versin amin 71 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement