Dokunulmazlıkların Kaldırılması Dünya Basınında - Son Dakika
Güncel

Dokunulmazlıkların Kaldırılması Dünya Basınında

Dokunulmazlıkların Kaldırılması Dünya Basınında

TBMM'de milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması dünya basınında geniş yer buldu. Haberlerde HDP'li vekillerin hedef alındığı görüşü ön plana çıktı.

20.05.2016 23:03  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin onaylanması dünya basınında da geniş yer buldu. İngiltere basını, teklifin HDP milletvekillerine yargı yolu açılması amacıyla geçirildiğine dikkat çekti.

"SEÇİLMİŞLERİ MECLİSTEN ATMA YOLUNDA İLK ADIM"

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen dokunulmazlıkla ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin 376 oyla kabul edilmesi İsviçre basınında geniş yer buldu.

Tribüne de Geneve gazetesi; "Dokunulmazlığın kaldırılması yönünde ilk adım " başlığı altında konuyu haberleştiren gazete okuyucularına haberi şu şekilde duyurdu;

"Türkiye seçilmiş milletvekillerini, meclisten atma yolunda ilk adımını attı. Bu işlemi yapmak için gerekli 367 oy lazımdı, ama buna gerek kalmadan meclisten 376 evet oyu çıkınca referanduma gerek kalmadı. HDP'nin 59 milletvekili bu alınan karardan sonra cezaevine gönderilme yolunun açıldığı iddia ediliyor. Türk parlamentosunda 138 milletvekilinin dosyası bulunmaktadır. Bunların 59'unun HDP milletvekillerinin olduğunu düşünürsek diğer dosyalarında öteki partilerin Milletvekillerine ait olduğu anlaşılır onların da ne gibi suçlamalarla karşılaşacağı merak konusu oldu" diye yazdı.

BLİCK gazetesi ise: "Türk Parlamentosu Kürt yanlısı milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırıyor" başlığı altında verdiği haberde Türk parlamentosu 376 oyla Kürt sempatizan partisi HDP'nin 59 milletvekilinin yargılanma yolunun önünü Cuma günü açtı. AKP yöneticileri HDP'yi PKK'nın genişletilmiş kolu olarak gördüğünü ve bu yüzden bu milletvekillerini dışlamak için bu oylamayı meclise getirdi, ve bunda muaffak oldu şeklinde görüş belirtti.

"YASA DEĞİŞİKLİĞİ HDP VE CHP'Yİ HEDEF ALIYOR"

BBC, "Türkiye Parlamentosu dokunulmazlıkların kaldırılmasını onayladı" başlığıyla verdiği haberin detayları şu şekilde:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerine yargı yolu açılmasına neden olacak tartışmalı dokunulmazlık teklifi kabul edildi. Kürt haklarını savunan meclis üyeleri bu teklifin, muhalefetteki milletvekillerini meclisten uzaklaştırmak için yapıldığını belirtirken söz konusu teklifin HDP ve CHP'yi hedeflediği yorumları yapılıyor."

Financial Times, oylamayı, "Türkiye Parlamentosu milletvekillerinden dokunulmazlıkları kaldırdı" manşetiyle okuyucularına duyurdu. "Türkiye Parlamentosu'nda cuma günü oylanan teklifle muhalefette bulunan 100'den fazla milletvekiline Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten teröre destek verme gibi suçlamalar dolayısıyla yargılanma yolu açılabilecek." sözleriyle haber detaylandırıldı.

"AKP VE MHP'DEN HDP'YE PKK SUÇLAMASI"

El Cezire: "Türkiye siyasetçilerin dokunulmazlıklarını kaldıran teklifi onayladı" başlığıyla sitesine taşıdı. El Cezire, "Türkiye Parlamentosu milletvekillerine yargı yolu açan bazı teklifleri oylamayla geçirdi. Teklif HDP milletvekillerini hedefliyor. AKP ve MHP, HDP milletvekillerini PKK'yı desteklerken milletvekilliği dokunulmazlığından yararlandıkları yönünde suçlamada bulunuyordu.

"138 ÜYE YARGILANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA"

Daily Mail: "Türkiye dokunulmazlıkları kaldırarak yargılanmanın yolunu açtı" manşetini attı. Haberde HDP'nin hedef alındığını belirtilerek şöyle denildi; "Türkiye Parlamentosu cuma günü anayasada değişiklik yapılabilmesini sağlayan meclis üyelerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması teklifini onayladı. Anayasa değişikliği teklifi AKP tarafından Kürt isyancılara destek verdiği suçlamasıyla HDP'ye yönelik gerçekleşti. Teklifin yasalaşmasıya çoğunluğu muhalefet partilerinden olan 138 meclis üyesi yargılanma riskiyle karşılaşacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dokunulmazlıkların Kaldırılması Dünya Basınında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement