Dolar, 2.41 TL ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı - Son Dakika
Ekonomi

Dolar, 2.41 TL ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

Merkez Bankası'nın haftaya faiz indirimine gideceği beklentisinin artması ve Fed açıklamalarıyla dolar 2,41'i aşarak tarihi zirvede.

29.01.2015 13:22  Güncelleme: 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TCMB'nin haftaya erken faiz indirimine gideceği beklentisi ve FED açıklamalarıyla dolar/TL tarihi zirveyi gördü. Dolar, TL karşısında 2.4155'i aşarak tarihi zirvesine ulaştı.

DOLARIN ATEŞİ YÜKSELDİ

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisiyle TL baskı altında kalmayı sürdürürken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomik aktivitedeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları ardından dolar/TL 2.4190 ile tarihi zirvesini gördü. Piyasanın dünkü kapanışı öncesi 2.39'lu seviyelerde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.40'ın hemen altında başladı. Dolar/TL 1323 itibariyle 2.4094/2.4100 seviyesinde bulunuyor.

FED DESTEK VERİYOR

Bankacılar Fed'in mevcut duruşunun, euro gibi diğer para birimlerinin baskı altında olduğu bu dönemde dolara destek verdiğini belirtiyorlar.

TL BASKI ALTINDA

Öte yandan TCMB'nin rutin toplantısını beklemeden bir faiz indirimine gideceği beklentisiyle TL; gelişmekte olan para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalıyor. TL, TSİ 1323 itibarıyla jeopolitik riskler nedeniyle değer yitiren rublenin ardından dolar karşında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

İNDİRİM BEKLENİYOR

Tüketici fiyatları enflasyonunun Ocak'ta yıllık bazda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın rutin toplantıyı beklemeden erken faiz indirimi yapmak için işaret ettiği 1 puanın üzerinde düşmesi böylece TCMB'nin veri sonrası erken bir toplantı ile politika faizinde en az 50 baz puan indirime gidilmesi bekleniyor.

EN SON ARALIK AYINDA BU KADAR YÜKSELMİŞTİ

Dolar 16 Aralık'ta 2,4140'la tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı.

UZMANLARA GÖRE ARTIŞ SÜREBİLİR

Uzmanlar 2,40 seviyesinin aşılması ile dolardaki yukarı yönlü hareketin devam edebileceği görüşünde. Bu yükselişte faiz indirim beklentisinin yanı sıra bankaların ay sonu döviz pozisyonlarının kapatmalarının da etkisi var. Amerikan Merkez Bankası (FED) dün gece yılın ilk toplantısında istihdam piyasasında ve büyümede iyileşmenin sürdüğüne dikkat çekerek faiz oranlarını değiştirmedi.

FED ayrıca enflasyonda bir süre daha düşüş öngörüyor.


Dolar, 2.41 TL ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Dolar, 2.41 TL ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • cnn bbc reuters times economist: TÜRKIYE DÜŞMANLARI İÇİN BAKIN TEZARUHAT YAPIYORUM. . . HAYDI ÇAPULCULAR HAYDI TAM ZAMANI TAM ZAMANI ŞİMDİ 6 19 Yanıtla
  • PHOTOSHOP: Merkez bankasında dolara müdahale edecek dolar kalmadı mı? 20 1 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: DİKKAT EDERSENİZ DOLAR FAİZ İŞSIZLIK ENFLASYON YÜKSELDİKÇE KINA STOKLARI AZALMAKTADIR. . . . BU AKPARTI DÜŞMANLARI GÖRÜNMEYEN YERLERİNE KINA YAKAR. . . 8 13 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: PKK'LILAR KOMÜNISTLER FAŞISTLER ÇETELER BU HABERE SEVİNMİŞTİR 2 17 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: HAİNLER TÜRKIYE DÜŞMANLARI İNCE İNCE HESAPLAR YAPMAYA BAŞLAMIŞLAR. . . ZAVALLI EZİKLER 1 18 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: SALYALAR NASIL AKIYOR. . . . . ZAVALLI EZİKLER MUHALEFETİ DOLARIN YÜKSELMESINE BAŞLAMIŞLAR 2 17 Yanıtla
  • cnn bbc reuters times economist: TÜRKIYE DÜŞMANLARI. . . . ŞANTAJ MONTAJ TEHDIT İFTİRA YALAN AŞAĞILAMA VE DOLAR ALMAYA DEVAM. . . AKPARTI GITMELI GÜÇLENEN TÜRKIYE DURDURULMASI LAZIM. . . YOKSA 2023 TE TÜRKIYE İLK 10 BÜYÜK EKONOMIDE 3 15 Yanıtla
  • erdem sabri: çok bilen amcam imam hatipten öğrendiği ekonomi bilgisi ile merkez bankasına karıştı ya konuştuğu herşey tersi oluyor ekonomi raydan çıkmış bugüne kadar vergiyle, zamla, örtülü ödenek sürekli saklanan dış borç 650 milyara çıkmış, cari açık tavan yapmış, hazine saraya, uçağa, makam arabalarına, 1000 tl lik kadehlere, saraydaki şatafatlı karşılama ve ziyafetlere gezilere, pkk ya peşkeş çekilmiş hazine kurutulmuş, halk açlığa mahkum edilmiş işte akpkk sı işte yeni türkiye 14 4 Yanıtla
  • akkafadan teselli: Olsun bizim aksarayımız var kardeşim, milyarlarca dolarla yatırım yaptık, iphone 6 çıktı çok geliştik çok 15 2 Yanıtla
  • Poseidon: Sizi gidi çok bilmiş ekonomiciler.kendi enflasyon hedeflerinizi tutturup halka iyi görüneceksiniz diye mahvettiniz halkı.gerçi sıkıntı yok.siz 6 sıfır daha atarsınız nede olsa.devlet babanızın tekeli ya 13 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement