Bavul Ticareti Rekor Kırdı! Yıl Sonunda 9 Milyar Doları Bulabilir - Son Dakika
Ekonomi

Bavul Ticareti Rekor Kırdı! Yıl Sonunda 9 Milyar Doları Bulabilir

Bavul ticareti rekora koşuyor. Yıl sonunda 9 milyar dolara ulaşması beklenen ticareti Rusya sürüklüyor.

28.01.2015 08:53  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'daki ekonomik kriz, Irak ve Suriye bölgelerindeki gerilim ihracatçıyı vurdu. Ancak bu karışık ortamı fırsat bilenler bavul ticaretini uçurdu. Merkez Bankası Ödemeler Dengesi verilerine göre geçen yılın 11 ayında toplam 8.1 milyar dolarlık bavul ticareti gerçekleşti. İstatistikler bu rakamın son 18 yılın en yüksek bavul ticareti olduğunu gösterirken, finans uzmanları 2014 sonunda rakamın 9 milyar doları bulacağını düşünüyor.

EN ÇOK RUSLAR GELİYOR

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bu artışın navlun ve jeopolitik risklerden kaynaklı olduğunu söylüyor. Sözer, "Yasal ticaretteki tıkanıklık bavul ticaretiyle aşılıyor. Ağırlıklı olarak Ruslar, Suriyeliler ve Ukraynalılar bavul ticareti yapıyor" diye konuşuyor.

2015'TE REKOR OLMAZ

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise Ukrayna, Rusya ve Suriye'deki siyasi ve ekonomik karışıklıkların ticareti 2015'te olumsuz etkileyeceğini öngörüyor. Karabulut, "2014'te Rusya'nın petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak ekonomisinin yüzde 5 civarında daralması ve güney komşularımızda yaşanan olayların bu yılda da süreceği ihtimali kuvvetli olduğundan bavul ticareti 2015 yılında yüzde 10 civarı gerileme gösterebilir"

TEKSTİLCİLER HİÇ MEMNUN DEĞİL

İstanbul'da bavul ticaretinin yapıldığı önde gelen semtlerden olan Osmanbey, Laleli, Merter ve Bayrampaşa'daki hazır giyim ve tekstilciler ise kayıt dışı ticaretin artmasından memnun görünmüyor. "Bunu tasvip etmemiz mümkün değil" diyen sektör temsilcileri, ihracatı artırmak istiyor. ancak ihracatta en önemli pazarlardan biri olan Rusya'daki kriz ve Ukrayna'daki karışıklıklar tekstilcileri farklı pazar arayışına yönlendiriyor.

Bavul Ticareti Rekor Kırdı! Yıl Sonunda 9 Milyar Doları Bulabilir
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bavul Ticareti Rekor Kırdı! Yıl Sonunda 9 Milyar Doları Bulabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Mrt : Nah rekor kırıyor yalan yanlış bilgiler vermeyin millet siftah yapamıyor iflas ediyor ne rekoru 20 6 Yanıtla

Advertisement