Dolar/tl 2,26'nın Altına Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Dolar/tl 2,26'nın Altına Geriledi

Dolar/TL, ABD'de beklentileri karşılamayan makroekonomik verilerin ardından küresel piyasalarda dolara olan talebin azalmasıyla 2,26’nın altına geriledi.

15.10.2014 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dolar/TL, ABD'de beklentileri karşılamayan makroekonomik verilerin ardından küresel piyasalarda dolara olan talebin azalmasıyla 2,26'nın altına geriledi.

Güne 2,2720 seviyelerinden başlayan dolar/TL, yurt içinde ağustos ayı cari işlemler açığının 2,77 milyar dolar ile beklentilerin altında kalması ile ABD'de açıklanan perakende satışlar, ÜFE ve Empire State imalat sanayi verilerinin beklentileri karşılayamamasının ardından düşüşe geçti ve en düşük 2,2555'i gördü.

Analistler, önce ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırım sürecine ilişkin kafa karıştıran açıklamaları ardından ABD makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ile küresel dolar talebinin hafiflediğini belirterek, teknik olarak 2,26 seviyesinin kısa vadede önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında kalınması durumunda 2,2520 ve 2,23 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

- "Dolarda orta vadede tekrar değer kazancı görülebilir"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut konuya ilişkin değerlendirmesinde, dolar/TL'de ABD tarafında açıklanan ÜFE ve perakende satışlarının beklentilerin altında gerçekleşmesi ile birlikte satış baskısının görüldüğünü söyledi.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın geçen hafta "Küresel ekonomik büyümelerdeki yavaşlama ABD'de sıkılaşmayı erteletebilir" demesinin ardından dolar/TL'de bir konsolidasyonun görüldüğünü aktaran Karabulut, sonrasında bugün gelen verilerin ekonomik zayıflığa işaret etmesiyle birlikte dolarda bir satış baskısının olduğunu kaydetti.

Karabulut, Fischer'in açıklamalarında küresel risklere işaret edilirken, kısa vadede dolarda negatif görünüm sergilense de orta vadede risk iştahının azalmasıyla birlikte dolara doğru bir kaçış olabileceğine dikkati çekti.

Yeliz Karabulut, "Yakın vadede 2,2850 ve 2,2640 seviyeleri arasında konsolide olan dolar/TL'de 2,2640'ın altında kapanışların olmasıyla 2,2570 ve 2,2520 seviyeleri test edilebilir. Dolar/TL, daha önce 2,2520 seviyelerinden gerilemiş ve buradan tekrar yükselmişti. 2,2640 seviyesinin üzerinde 2,2850 seviyesi hala bulunmaktadır. Açıklamalar ve küresel büyümenin yavaşlaması diğer yandan risk iştahının azalmasıyla birlikte dolarda orta vadede tekrar değer kazancı görülebilir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dolar/tl 2,26'nın Altına Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement