Dolu, Kirazı Vurdu - Son Dakika
Yerel

Dolu, Kirazı Vurdu

Dolu, Kirazı Vurdu

"Kuzey yarımkürenin ilk mahsülü"nün alındığı bildirilen, Türkiye'nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan dolu nedeniyle kiraz rekoltesinde en az yüzde 80 kayıp beklendiği bildirildi.

27.04.2014 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kuzey yarımkürenin ilk mahsülü"nün alındığı belirtilen, Türkiye'nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, akşam saatlerinde etkili olan dolu nedeniyle kiraz rekoltesinde en az yüzde 80 kayıp beklendiği bildirildi.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Serdar Karasüyek, AA muhabirine, ilçede akşam saatlerinde etkili olan dolu nedeniyle başta kiraz ağaçları olmak üzere meyve bahçelerinde büyük zarar oluştuğunu belirtti.

Türkiye'nin erkenci kiraz üretiminin yapıldığı Kemalpaşa'da, bu yıl çok iyi rekolte beklendiğini, normalde 57 bin ton olan üretimin, 80 bin ton civarında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini kaydeden Karasüyek, şunları söyledi:

"Ancak akşam saatlerinde yağan doluyla hayallerimiz yıkıldı. Ben 57 yaşındayım, hayatımda ilk kez  bu kadar iri taneli dolu yağdığını görüyorum. Kiraz meyvesi büyüklüğünde dolu yağdığını tespit ettik. Dolu yağışı, ilk tespitlerimize göre Bağyurdu, Ören ve Armutlu beldelerinde etkili oldu. Dolu nedeniyle hasat hazırlığı yaptığımız ağaçlarda büyük hasar oluştu. Bahçeler, beyaza büründü. Meyvelerin bir kısmı yere döküldü, büyük bölümü ise yara aldı. Şu an için hasar konusunda bir şey söylemek erken ancak en az yüzde 80 oranında kayıp bekliyoruz."

Karasüyek, hasar tespitiyle ilgili çalışmaların yarın devam edeceğini, raporun hazırlanmasının ardından çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesini talebiyle çalışma başlatılacağını sözlerine ekledi.

Üretimin büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya'ya ihraç edildiği Kemalpaşa'da, serada yetiştirilen, normal hasat döneminden yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığından "kuzey yarımkürenin ilk mahsulü" olduğu bildirilen kirazın ilk hasadı 2 hafta önce yapılmış, İstanbul'da kilogramı 120-200 liradan satışa sunulmuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dolu, Kirazı Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement