Domates İhracatına Tuta Darbesi - Son Dakika
Güncel

Domates İhracatına Tuta Darbesi

Domates İhracatına Tuta Darbesi

Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde domates üretici ve ihracatçıları 'Dometas güvesi' olarak da bilinen tuta zararlısı konusunda uyarıldı.

09.05.2015 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde domates üretici ve ihracatçıları 'Dometas güvesi' olarak da bilinen tuta zararlısı konusunda uyarıldı. Son 1 hafta içinde yapılan karantina kontrollerinde 10 TIR'a yakın yaklaşık 225 ton domatesin ihracına tuta bulunması nedeniyle izin verilmediği açıklandı.

Tarımsal gıda ürünlerinde olumsuz hava koşullarının etkisiyle fiyatlar zirve yaparken domatesten de kötü haber geldi. Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, üreticiler ve halde alım yapan tüccarları son yıllarda domates kalitesi ve üretimine büyük darbe vuran tuta zararlısı konusunda uyardı. Havaların ısınmasına bağlı olarak sayıları artan tuta zararlısı, domates ihracatını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son bir hafta içinde yapılan karantina kontrollerinde 10 TIR'a yakın yaklaşık 225 ton domateste Tuta bulunması nedeniyle ihracatına izin verilmedi. Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Üreticilerimizin tuta zararlısına karşı mücadelelerini çok iyi yapmaları, ihracatçılarımızın da ürün alırken ve bu ürünü işlerken çok dikkat etmeleri gerekmektedir. İlçemiz bölgemiz için domates ihracatında önemli bir yere sahiptir. Dalaman ve Köyceğiz ilçelerindeki üreticilerimiz ihracat için domateslerini ilçemize getirmektedir. Nisan ayında domateslerin çıkmasıyla birlikte çok sayıda ihracatçı firma ilçemize gelmiştir. Şu anda yoğun bir şekilde özellikle Rusya'ya ihracat yapılıyor. Haftalık 150 TIR'a yakın ürün ilçemizden yurtdışına gönderiliyor. Bu yıl iklimin soğuk gitmesi ve yurdumuzda görülen doğal afetler nedeniyle yurt genelinde ürün miktarında bir azalma söz konusu. Bu nedenle üreticilerimiz domateslerini kalitesine bağlı olarak 2 TL'nin üzerinden başlayarak, 3 TL'ye kadar ihracata veriyor. İhracata talepten dolayı iç piyasada halde kırmızı domates bulamama sıkıntısı bile yaşanabiliyor."

İhracattaki sorunların önüne geçmek amacıyla Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, hastalık ve zararlılar hakkında 1000'in üzerinde üreticiye eğitim verdi. Hasat başladıktan sonra paketleme işinde çalışan 500'den fazla işçiye de bilgi veren ekipler, yurtdışına kaliteli ürün göndererek giden ürünlerin tuta, thrips gibi zararlılar nedeniyle dönmesini engellemek istediklerini belirtti.

Ortaca'da Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 50 milyon doların üzerinde domates ihracatı bekleniyor. Bir tür güve kelebeği olan tuta olgunlaşmamış domatese yumurtasını bırakıyor. Olgunlaşan domatesin üzerinde leke olarak görünen tuta zararlısı son yıllarda üretim ihracata büyük darbe vurdu. - Ortacamuğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Domates İhracatına Tuta Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement