Domateste Beyaz Sinekle Mücadele - Son Dakika
Ekonomi

Domateste Beyaz Sinekle Mücadele

Turunçgil ve patlıcan üretiminde beyaz sinekle mücadele için kullanılan avcı böceklerin domatesleri de koruması için yapılan çalışmalar sürüyor Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Karacaoğlu: "Turunçgil ve patlıcanda ulaşılan başarıyı domateste de sağlarsak, üreticinin korkulu.

04.12.2014 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda "Beyaz Sineğe Karşı Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında yetiştirilen ve görünüm itibariyle uğur böceğine benzeyen avcı böceklerin, domatesi koruması için yürütülen çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, özellikle domates üretimine ciddi zarar veren beyaz sineğe karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Mehmet Karacaoğlu, araştırma istasyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, böceklerle yürütülen mücadele sayesinde üretim esnasında kimyasal ilaç kullanılmayacağını ve üretim maliyetinin azaltılacağını söyledi.

Projenin başarılı olması halinde yurt genelinde uygulamaya geçileceğini ifade eden Karacaoğlu, "Avcı böceğini, domateste beyaz sinek mücadelesinde Türkiye'de ilk kez kullanıyoruz. Geçmiş yıllarda turunçgillerde ve seradaki patlıcanlarda yaptığımız uygulamada başarılı olduk. Şimdi de domateste uygulamaya geçildi. Turunçgil ve patlıcanda ulaşılan başarıyı domateste de sağlarsak, üreticinin korkulu rüyası haline gelen beyaz sinek problemi çözülecek" dedi.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Ferda Yarpuzlu da proje kapsamında, domates serasında her bitkiye iki avcı böceği bıraktıklarını ve sürekli takip ettiklerini kaydetti.

Yaklaşık iki yıldır süren çalışmanın sorunsuz devam ettiğini aktaran Yarpuzlu, alınan verilerin olumlu olduğunu sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Domateste Beyaz Sinekle Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement