Donald Trump Çinde Marka Davasını Kazandı, IPhone Kaybetti! - Son Dakika
Ekonomi

Donald Trump Çinde Marka Davasını Kazandı, IPhone Kaybetti!

Donald Trump Çinde Marka Davasını Kazandı, IPhone Kaybetti!

Türkiye için artık ihracat her şeyden çok daha önemli ,ihracatçı için ise marka tescili elzem oldu.

08.12.2016 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fikri mülkiyet ile ilgili uluslararası Paris anlaşmasına ve dünya ticaret örgütünün TRIPS anlaşmasına göre markalar, patentler ve tasarımlar ancak tescil edildikleri ülkelerde geçerli oluyor. Bu demektir ki bir firma markasını Türkiye'de tescil ettirmiş olması bir başkasının o markayı izinsiz olarak kullanmasını engellemek adına bir avantaj, ancak ihracat yapıyorsa ve ihracat yaptığı ülkelerde o markayı tescil ettirmiyorsa büyük bir risk altında demektir.

İşte böyle bir ihmal ! pratik düşünen, hızlı hareket eden ve marka tescil koruması gibi resmi işlemleri hep sonradan düşünen bir Türk girişimcisi değil Amerikalı iki ünlü tarafından gerçekleşti. Biri Trum, Diğeri IPhone .

(The Wall Street Journal haberine göre) Donald Trump'ın şirketi TRUMP markasını 2006 yılında Çin Patent ve Marka Ofisine tescil ettirmek amacı ile resmi olarak başvurdu. Bu marka, kendisinden iki hafta önce TRUMP markasını Dong Wei adında bir Çinli tarafından başvurulmuş olmasından dolayı 2009 yılında red etti. TRUMP bu markaya 2014 yılında tekrar incelenmesi için yeniden itiraz etmesine karşı bu itirazı da red oldu. TRUMP sonuçta mayıs 2015 yılında bu markaya karşı dava açmak zorunda kaldı. Davanın yanı sıra markası için tekrar başvurdu. Kasım 2016 da marka nihayet tescil edilmiş oldu.

Benzer bir durum yine Çinde I phone'nin başına geldi ve I pad markası için 60 milyon $ ödemek zorunda kaldı.

I Phone'nun bu sefer akıllı telefonlar için değil ama, Akıllı telefon aksesuarları için başı dertte.

(BBC News in haberine göre) IPHONE ismi Xingtong Tiandi tarafında telefon aksesuarları dahil deri ürünleri için tescil edildi. I phone bu kullanıma karşı Pekin Yüksek Halk Mahkemesinde dava açsa da umduğu başarıyı yakalayamadı ve bu haklarını kaybetti . I Phone'nun bu karara karşı nasıl bir adım atacağı bekleniyor.

Türkiye'de ve Uluslararası marka korumasında 25 yıldır hizmet veren Sayın Orhan Eriman (Türk Patent ve Marka Vekil, Avrupa Patent Vekili) bu konuda şunları söyledi;

Aslında marka, patent ve tasarım korumalarının sadece ülkesel değil, uluslararası olarak korunması ihtiyacı ilk 1800 lü yıllarda olarak Avrupa'da yapılan fuarlarda marka , tasarım ve patentlerin taklit edildiği görüldüğünde tartışılmaya başlandı. Bununla ilgili o dönemin sanayileşmiş ülkeleri patentler, markalar ve tasarımların uluslararası korunması ile ilgili Paris anlaşmasını, Telif haklarının (copyright) korunması ile ilgili de Bern sözleşmesini kabul ettiler. Türkiye Lozan anlaşması ile Paris Sözleşmesini de kabul etti.

Bu ne demektir?

Bu Çin aslında uluslararası sisteme uyacağını beyan etmiş ve uyuyor zaten. Yukarıda verilen bu haberlerden de dikkat edileceği gibi firmalar aslında Çin'de markalarını tescil ettirmediklerinden dolayı bu tip problemler ile uğraşıyorlar. Normal patent, marka ve tasarımını Çin'de tescil eden bu problemlerini hukuki yollardan çözüyor.

Şöyle bir soru gelebilir: Çin her şeyin taklidini yapıyor, orada taklidi engellemek imkansız!

Bu veya buna benzer yorumlar eksik bilgiden kaynaklanıyor. Unutmamak gerekir ki Çin uzaya insan yollayan ABD ve Eski SSCB den sonra üçüncü ülke. Çin teknolojik olarak çok gelişmiş. Çin'in dünya markaları var, Lenova, Hauvei gibi. Buna karşın Çin'de bir çok taklit ürün de üretiliyor. Evet, ama Her ülkede taklit ürün var. Amerika'da ve Avrupa'da da var. Çin dünyanın neredeyse üretim üsttü olduğu için ve üretim adetleri yüksek olduğu için Çin'deki taklitler dikkat çekiyor. Teknoloji lideri ve marka yaratmış ülkeler tabir caiz ise Çin'e " Bak dostum, sen uluslararası anlaşmalara imza attın, ne yaparsan yap, taklit ürün yap, ama benim patentli ürünlerimi, tescilli ürünlerimi taklit etme, yakalarsam acımam!" diyor. Ve iş pratikte de devam ediyor. Özellikle Amerika ve Avrupa şirketleri Çine bir malı neden ucuz üretiyor diye değil, taklit ürün yapmaması için baskı yapıyorlar.

Peki, Türkiye ihracatçıları ne yapmalı?

Tüm devlet büyüklerimiz ve TİM başkanımız her fırsatta ihracatı arttırmanın gerekliliğinden, bu ihracat artışının da sadece ürün olarak değil markalı ürün ve bu ürünlerin de katma değerli ürün olması gerekliliğinden bahsediyor. Bu durumda ihracatçımız iki şeye dikkat etmeli . 1- Katma değerli ürün yapma ki bunun ilk adımı inovasyonu bir rekabet stratejisi olarak belirlemeleri, 2- Markalı ürün yapmak ki bunun da ilk adımı doğru marka ve tescilli marka ile işe başlamaktır.

Yurt Dışında Marka Tescili İçin ne yapmalı

Ülkemizin üye olduğu "Markaların Uluslararası Tescili ile ilgili Madrid Protokolü" yurtdışı tescil işlemlerine büyük kolaylıklar getirmiştir. Madrid Protokolü sistemi tek bir başvuru ile 97 ülkede markanızın tescil edilmesi imkânını tanımaktadır. 97 üye ülke arasından hedef pazarınıza girmeyen ülkeler varsa, üye ülkelerden istenilen ülkenin seçilebilmesine imkân tanınmaktadır.

TRUMP ve IPHONE örnekleri gibi binlerce küçük büyük örnek var. Burada kabahat sistemden değil genellikle işi ertelemekten kaynaklanıyor. Bizler, ihracatçımıza işi ertelememelerini, tescili bir problem olduktan sonra değil ihracatı planlarken yapmalıdırlar. Üstelik bu iş şimdi çok daha ucuz . Ekonomi bakanlığı yurt dışı marka tescil ücretlerinin yarısını karşılıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Donald Trump Çinde Marka Davasını Kazandı, IPhone Kaybetti! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement