Dondurucu Soğukta Domates Üretimi - Son Dakika
Güncel

Dondurucu Soğukta Domates Üretimi

Dondurucu Soğukta Domates Üretimi

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde, iş adamı Abdulbari Güzel tarafından jeotermal kaynaktan faydalanarak 8 milyon liraya mal olan serada, dondurucu havada salkım salkım domates yetiştirilmeye başlandı.

21.03.2015 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, iş adamı Abdulbari Güzel tarafından jeotermal kaynaktan faydalanarak 8 milyon liraya mal olan serada, dondurucu havada salkım salkım domates yetiştirilmeye başlandı.

Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteklediği proje kapsamında Ağrılı iş adamı Abdulbari Güzel'in İntersun Şirketi tarafından Diyadin'deki jeotermal kaynakların bulunduğu bölgede 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kuruldu. Kısa sürede üretime başlayan ve jeotermal kaynakla ısıtılan serada, bir metreyi bulun kar kalınlığı ve dondurucu soğuklara rağmen salkım salkım domatesler yetiştirildi. Bu hafta yapılan hasadın ardından 5 ton domates iç piyasaya çıkarılırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da bölge 'Organize Seracılık Bölgesi' ilan edildi.

İntersun Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu kadın 75 kişinin serada istihdam edildiğini, yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirtti. Bakır, "Kurduğumuz bu sera ile sıfırın altında 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceği, Diyadin'de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Bin dönüm arazi üzerine başka seralar da kuracağız. Bu da aynı zamanda bin 200 kişinin istihdam edileceği anlamına geliyor. Yıllardır Diyadin'de boşa akan termal kaynağı üretime dönüştürdük. Normal sera domatesinin yoğunluğu 2-3 arasında ama bizim domateslerin yoğunluğu şu anda 5'tir. Bu da, ürünlerin temiz bir havada organik olarak yetiştiği anlamına geliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Şirket Danışmanı Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan da, bölgeyi sadece ekonomik olarak değil; sosyal, kültürel ve çevresel açıdan kalkındırmaya çalıştıklarını söyledi. Projeyi bölgede yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Eraslan, "Domatesin lezzeti ve kalitesi de çok yüksek. Çünkü burada doğal karbondioksit de veriliyor. Allah buraya çok önemli nimetleri bahşetmiş, ama bunu değerlendirirsek ancak gelir elde edebiliriz" dedi.

SERKA Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa da, yapılan yatırımın yereldeki potansiyelleri kullanmak açısından örnek teşkil ettiğini ifade etti. Yatırımın sosyal kalkınmaya, özellikle kadınların istihdamına büyük katkı sağlayacağını belirten Ceren Kurğa, bölgede yatırım yapmak isteyen girişimciler için yeterli devlet desteği verildiğini ve girişimcileri bölge illerine yatırım yapmaya davet etti. - AĞRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dondurucu Soğukta Domates Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa 2.'si olan milli boksör Emine Kılınç'ı ödüllendirdi
    12:25 Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa 2.'si olan milli boksör Emine Kılınç'ı ödüllendirdi

    Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan Niğdeli milli boksör Emine Kılınç'ı makamında kabul ederek ödüllendirdi. Vali Çelik, başarılı sporcu ve antrenörünün başarılarının devamını diledi.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

  • Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı
    12:23 Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı

    Aydın'ın Koçarlı ilçesinde 20 yıl önce işlenen cinayetin şüphelisi olarak aranan K.Ü, İzmir'de yakalandı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı Suç Araştırma Timi, cinayetin faili olduğu düşünülen K.Ü'nün İzmir'de olduğunu tespit etti. Ekipler, operasyon düzenleyerek şüpheliyi gözaltına aldı. K.Ü, Aydın'a getirilerek adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor
    12:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenlemeye gidildi. Pazar sabahı metroda seferler 05.00'te başlayacak, Konak Tramvayı ise 06.00 ile 15.00 saatleri arasında sefer yapmayacak.

  • Düzce Valisi Selçuk Aslan ve protokol üyeleri, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'yü tebrik etti
    12:23 Düzce Valisi Selçuk Aslan ve protokol üyeleri, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'yü tebrik etti

    Düzce Valisi Selçuk Aslan ve beraberindeki protokol üyeleri, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'ye tebrik ziyareti gerçekleştirdi. Özlü, ikinci dönemine başlarken tebrikleri kabul etmeye devam ediyor.

  • Gediz'de Polisler Motosiklet Avında
    12:21 Gediz'de Polisler Motosiklet Avında

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde polis ekipleri, plakasız ve kasksız motosiklet sürücülerini denetlemek amacıyla sıkı takibe aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, kazaların önüne geçmek ve güvenliği sağlamak için motosiklet avı düzenliyor. Sürücülerin plakasız ve kasksız olarak motosiklet kullanmamaları konusunda uyarılar yapılıyor.

  • Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek
    12:21 Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek

    Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Kick Boks kurslarında eğitim gören sporcular, elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. Milli Takıma davet edilen Gedizli sporcular, Bulgaristan'da düzenlenecek olan Top Ten Bulgaria Eurocup şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Muhammed Keskin, turnuvaya hazırlandıklarını ve Türk sporcularının büyük başarılar elde edeceğine inandığını belirtti.

  • Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor
    12:20 Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor

    Keçiören Belediyesi, ilçedeki 51 mahallede bahar temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri sokak, cadde ve kaldırımları süpürüp yıkayarak vatandaşlara temiz ve sağlıklı bir yaşam ortamı sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sanatoryum Hastanesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de temizlik çalışmaları yapılarak vatandaşlar için sağlıklı alanlar oluşturuluyor.


Advertisement