Dost Partisi Lideri Mestan'ın Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Dost Partisi Lideri Mestan'ın Basın Toplantısı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Lütvi Mestan ve DOST parti yetililerinin Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısı Bulgaristan'da DOST partisi lideri Mestan: "Seçim yasasında yurt dışında yaşayan 2 milyon Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkının sınırlandırılması vatanseverlik ve ulusçuluk karşıtı bir eylemdir" "Batı Balkanlar ve komşu Türkiye ile dostane ilişkilerimiz, ödün vermeyeceğimiz bir prensibimizdir" SOFYA (AA) – Bulgaristan'da 14 Nisan'da kurulan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin lideri Lütvi Mestan, "Seçim yasasında yurt dışında yaşayan 2 milyon Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkının sınırlandırılması vatanseverlik ve ulusçuluk karşıtı bir eylemdir.

27.04.2016 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Lütvi Mestan ve DOST parti yetililerinin Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısı Bulgaristan'da DOST partisi lideri Mestan:

"Seçim yasasında yurt dışında yaşayan 2 milyon Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkının sınırlandırılması vatanseverlik ve ulusçuluk karşıtı bir eylemdir"

"Batı Balkanlar ve komşu Türkiye ile dostane ilişkilerimiz, ödün vermeyeceğimiz bir prensibimizdir"

SOFYA (AA) – Bulgaristan'da 14 Nisan'da kurulan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin lideri Lütvi Mestan, "Seçim yasasında yurt dışında yaşayan 2 milyon Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkının sınırlandırılması vatanseverlik ve ulusçuluk karşıtı bir eylemdir." dedi.

Mestan, partisinin başkan yardımcıları ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, DOST partisinin laik bir siyasi parti olduğunu ancak üyelerinin tümünün dini inançlarına saygıyla yaklaştığını söyledi.

Bulgaristan'da başta Türk ve Müslümanlar olmak üzere tüm etnisitelerin siyasi temsilcisi olmaya talip olduklarını belirten Mestan, DOST partisinin yasallaşması için mahkeme kaydının yapılmasını beklediklerini, bu prosedürde hiçbir yasal engelle karşılaşmayacaklarını düşündüklerini kaydetti.

Bulgaristan'da milliyetçi tutum sergileyen medyanın, DOST partisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hafızov'un konuşmalarına "Bismillah" diyerek başlamasını eleştirmesine yanıt veren Mestan, "Arkadaşım bu kelimeyi günde belki 10 bin kez tekrar eder. Bunu hiçbir şekilde sorun olarak görmeyiz. Bulgaristan'da birçok siyasi parti dini ayinle törenlerini başlatır. Bunda da sorun yoktur." diye konuştu.

Parlamentonun görüştüğü Seçim Yasası Değişiklikler Tasarısında, seçimlerde yurt dışında sadece Bulgaristan'ın büyükelçilik ve konsolosluklarında oy kullanılma hakkının tanınmasına karşı çıkan Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçim yasasında yurt dışında yaşayan 2 milyon Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkının sınırlandırılması vatanseverlik ve ulusçuluk karşıtı bir eylemdir. Zorla sınır dışı edilmiş veya ekonomik nedenlerinden dolayı yurt dışına gurbete giden vatandaşlarımızın haklarının sınırlandırılmasına karşıyız."

Mestan, yeni bir siyasi oluşum olarak "geriye ve aşağıya bakmadıklarını" vurgulayarak, "Birlik ve beraberliğimizi kaynaştıran faktör hoşgörümüzdür." ifadesini kullandı.

"Dost ve komşu Türkiye"

NATO ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı, merkez liberal görüşlere sarılan bir parti olarak her zaman Bulgaristan'ın Batı Balkanlar'daki ülkeler ve özellikle komşusu Türkiye ile ilişkilerinin iyi olmasını istediklerini belirten Mestan, "Batı Balkanlar ve komşu Türkiye ile dostane ilişkilerimiz, ödün vermeyeceğimiz bir prensibimizdir. Bu konuda asla geri adım atmayız." dedi.

Yeni bir siyasi oluşum olarak hiçbir şekilde kompleksli olmadıklarını ifade eden Mestan, "Batı Balkanlar ve Türkiye konusunda bizim böyle konuşuyor olmamız, bizi 'Türkiye yanlısı bir parti' yapmaz." şeklinde konuştu.

Bulgaristan Parlamentosu'nda grubu olan muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) eski Genel Başkanı olan Mestan bu partinin "onursal lideri" olan Ahmet Doğan'ın kararı ile başkanlık ve parti üyeliğinden ihraç edilmişti. Mestan, Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesinin ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, NATO ve Türkiye'ye destek vermiş ancak tutumu Doğan tarafından "siyasi gaf olarak" nitelendirilmişti.

Dost Partisi Lideri Mestan\'ın Basın Toplantısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dost Partisi Lideri Mestan'ın Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement