Dostlar Tiyatrosu'nda Yılın Son Oyunlarını Kaçırmayın! - Son Dakika
Güncel

Dostlar Tiyatrosu'nda Yılın Son Oyunlarını Kaçırmayın!

Genco Erkal, ilk kez 27 yaşındayken sahnelediği ve yıllar boyunca kendisiyle özdeşleşip efsane olan "Bir Delinin Hatıra Defteri"ni 77 yaşında yeniden sahneye koydu.

22.12.2014 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir delinin değil, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın hatıra defterindeki sayfaları anlatan "Bir Delinin Hatıra Defteri", Genco Erkal'ın günümüze ışık tutan yorumlarıyla; 26-27 Aralık 2014 tarihlerinde saat 20:30'da, Kenter Tiyatrosu'nda, 30 Aralık, Caddebostan Kültür Merkezi'nde. Usta oyuncu Genco Erkal'ın, Tülay Günal'la aynı sahneyi paylaştığı "Yaşamaya Dair" ise, 28 Aralık günü, Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde.

İlk kez Erkal'ın, 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahnelediği, daha sonra 1969 ve 1992 yıllarında değişik yorumlarla iki kez daha yönetip, oynadığı Nikolay Gogol imzalı oyun, Türkiye'de oynanan ilk tek kişilik oyun olarak da tarihe geçti.

Nikolay Gogol'un yazdığı ve Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği oyunda usta oyuncuyu ilk sahnelediği yıllarda anneannesi seyrederken, bu kez de torunları seyrediyor. Erkal, kendisine birçok ödül getiren ve efsaneleşen "Bir Delinin Hatıra Defteri"ni, 5. kuşak için de sahneleyecek olmanın oldukça büyülü olduğunu her fırsatta vurguluyor.

Usta oyuncu Genco Erkal'ın, Tülay Günal'la aynı sahneyi paylaştığı "Yaşamaya Dair" ise, ozanın, Bursa Cezaevi'ndeki yaşamını ve eşi Piraye Hanım'a olan tutkusunu anlatıyor. Erkal; Hikmet'in sürgün yılları ve vatan hasretine odaklandığı oyunda, ozanın destansı yaşamından izlenimlerle izleyiciyi adeta o yıllara götürüyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde sahnelenen "Yaşamaya Dair – Bursa Cezaevi'nden Mektuplar"da; Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Tarık Öcal, Edip Akbayram, Tolga Çebi, Nadir Göktürk, Timur Selçuk gibi bestecilerin Nazım şarkıları da seslendiriliyor

Genco Erkal'ın, 50 yıl sonra yeniden "Bir Delinin Hatıra Defteri" dediği oyun, 26-27 Aralık 2014 tarihlerinde saat 20:30'da, Kenter Tiyatrosu'nda, 30 Aralık 2014, Salı akşamı saat 20:30'da, Caddebostan Kültür Merkezi'nde. Hikmet'in sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanan "Yaşamaya Dair", 28 Aralık 2014, Pazar günü saat 16:00'da, Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde.

"BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ"

XIX. Yüzyılda St Petersburg'da 9. dereceden bir memurun öyküsüdür anlatılan. Aksentiy İvanoviç Poprişçin bir bakanlıkta çalışmaktadır, yalnızdır, yoksuldur. Genel müdürün kızına umutsuz bir tutkuya bağlıdır. Giderek kimsenin görmediği şeyleri görmeye başlar. Kafasının içinde gerçeklerden uzak, bambaşka bir dünya oluşturur. Son aşamada kendini İspanya Kralı olarak görmeye başlayacak, yaşamının son durağı bir akıl hastanesi olacaktır. Çarlık Rusya'sının acımasız bir toplumsal eleştirisi olan bu fantastik öyküyle Gogol bizleri hem güldürüyor hem de içimizi fena halde acıtıyor.

Bütün önemli klasik metinlerde olduğu gibi günümüze de ışık tutan şaşırtıcı göndermelerle karşılaşıyoruz. Rus edebiyatının çarpıcı başyapıtlarından biri olan eser günümüzde en sevilen tiyatro gösterilerinden birine dönüştü.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Dostlar Tiyatrosu'nda Yılın Son Oyunlarını Kaçırmayın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'da yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun'un Kavak ilçesinde H.B. idaresindeki yonca yüklü tır, Samsun-Ankara kara yolunda şarampole devrildi. Sürücü yara almadan kurtulurken, kaza nedeniyle yolun bir şeridi trafiğe kapatıldı. Ekipler, tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışmalara başladı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement