Dostluk Sofrasında Bir Araya Geldiler - Son Dakika
Güncel

Dostluk Sofrasında Bir Araya Geldiler

Dostluk Sofrasında Bir Araya Geldiler

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, azınlık cemaatlerinin temsilcileri, Üsküdar Müftüsü ve Üsküdar Belediye Başkanı dostluk sofrasında bir araya geldiler.

18.07.2014 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, azınlık cemaatlerinin temsilcileri, Üsküdar Müftüsü ve Üsküdar Belediye Başkanı dostluk sofrasında bir araya geldiler.

Ramazan ayının dostluk ve kardeşlik havasını Müslüman olmayan Üsküdar sakinleri ile de paylaşmak isteyen Üsküdar AK Parti yönetimi, Şemsipaşa Kültür Merkezi'nde Ermeni, Hristiyan ve Musevi cemaatinin temsilcileri ile Üsküdar Müftüsü Ali Vefa Özdemir ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'i aynı kardeşlik sofrasında buluşturdu.

"İNSANLIĞIN DEĞERLERİNİ BİRLİKTE SAVUNMALIYIZ"

Programın ev sahipliğini yapan AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş, "Bizim ve sizin için mübarek bir ay, ortak ve mübarek günlerimizi birlikte paylaşıyoruz. İstedik ki bu mübarek ayda dualarımızı ortak yapalım. Bütün dinlerin bir tek noktada anlaştığı ve ortak temennisi olan insanlara uygun değerlerin birlikte savunulması gerektiği, ortak tedbirlerin alındığı değerleri daha fazla gündeme getirmemiz daha fazla üzerinde durmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

"GEÇMİŞİ UNUTUP YENİ TÜRKİYE'YE YOĞUNLAŞALIM"

İnsanların kanını dökmenin her dinde haram olduğu, hırsızlık ve yolsuzluğun eşkıyalığın her dinde haram olduğu ortak bir anlayış olduğuna inandıklarını dile getiren Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlayış üzerinden gelecek günlerimizi inşa etmek için seferber olmalıyız. Geçmişte yaşanmış olumsuz konuları unutmalıyız ve geçmişi tekrar tekrar konuşup milletimizi, birbirimizi töhmet altında bırakmadan geleceğimizi ve güzel günlerimizi birlikte tasarlamalıyız. Bugünün anlayışının da buna uygun olduğunu hep birlikte müşahede etmiş oluyor. Bu vesileyle Başbakanımızın da size selamlarını iletiyorum. Bayramdan sonra 10 Ağustos'ta bir seçimimiz var. Bizler her seçimde sizlerin kapısını çaldık. Allah razı olsun sizler de bizi kabul ettiniz. Eski alışkanlıklar gitti, bizler yepyeni Türkiye'nin yeni alışkanlıkları ile sizlerin desteğinizi gördük. 10 Ağustos'ta sayın başbakanımızın yeni Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı olma noktasında desteğinizi bekliyoruz. Hepinize sağlıklı sıhhatli barış dolu bir gelecek temenni ediyorum."

"ALLAH KORKUSU OLMADIĞI İÇİN İNSANLIK CAN ÇEKİŞİYOR"

Üsküdar Ermeni Cemaati temsilcisi Papaz Goryan Fenerciyan, iftarda yaptığı konuşmada, Hz. Süleyman'ın "'Rab korkusudur bilgeliğin temeli' sözü, biz insanlığa söylenmiş ve ruhani bir sorumluluk yükleyen ortak sorumluluktur" dedi.

İyi dileklerin sadece temennide kaldığının altını çizen Papaz Fenerciyan, "Sürekli duyduğumuz üzere de bunların aksi durumlar hüküm sürmektedir insanlar bugün sersefil yerlerinden edilmiş, aç ve perişan yurtlarından olmaktadırlar. İnsanlığın ortak acısı ve insanlığın can çekişmesidir. Bu hadiselerin sorumlusu dinler değildir. İlahi dinlerin insanlar tarafından anlaşılamamasıdır. Bu olayların dinmesi öncelikle Rab korkusunu insanların içinde hissetmesiyle mümkün olabilecektir. Öncelikle insan bireysel bir şekilde Rabbe iman etmeli, sığınmalı ve varlığını ona borçlu olduğunu unutmamalıdır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşmalarında sık sık dile getirdiği 'Biz severiz yaratılanı Yaradan'dan ötürü' sözü ve burada betimleyen ve tamamlayan bir niteliktedir" şeklinde konuştu.

EKMEĞİNİ TUZUNU PAYLAŞAN ANADOLU İNSANI

İftar sofraları da bu duygu ve düşüncelerin gerçekleştiği, kardeşlik ve insanlık duygularının pekiştiği, Rabbin önünde onun eşit kulları olduğunu hissettiğimiz ilahi fırsatlardan olduğunu kaydeden Fenerciyan, "Anadolu topraklarının kadim alışkanlıklarından olan ekmeği tuzu ve sofrayı ve kısacası kendisinde olanı kardeşi ile ayrım gözetmeksizin paylaşması Anadolu insanın geleneğidir. Bu vesileyle Patrikliğin ve Ermeni Surp Haç Kilisesi yönetim kurulunun sizlere selamlarını iletiyorum. Ermeni cemaati ve kendi adıma bu yaşadığımız huzur ortamının daim kalmasını istikrar ve barışın gerek yurdumuzun gerekse dünyada barışın tesis olmasını yaklaşmakta olan Şeker Bayramı'nın her biriniz tarafından sağlık ve mutluluk içinde geçirilmesini Rab'den diler siz sayın misafirleri saygı ve sevgi ile selamlarım" diye konuştu.

"İCRAATSIZ SÖZ, ÖLÜ VE YANILTICIDIR"

Rum cemaati adına konuşan Kadıköy Metropoliti Prof. Atanas Papas ise, Türkiye'nin büyük ve imparatorluklar tarihine sahip bir ülke olduğunu, bunu görmeyenlerin 'ama' olduğunu vurguladı. Prof. Atanas sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah bizi iki ışık saçan gözlerle yaratmıştır. Ancak bu kalbi sevgiyi yansıtan unsurlar sanat tarihçilerinden daha bilgin ve acımasızdır. Her gün mucizelerle karşılaşmaktayız. Bunlar bilindiği gibi bazı dostlarımız tarafından ezelden beri hoş görülmemektedir. Ama biz bunları da seviyoruz ve sevmeliyiz. Her kulun iyi ve iyi olmayan tarafları mevcuttur kusursuz olan sadece Allahtır. Esas olan sözün icraatla bağdaşmasıdır. İcraatsız söz, ölü ve yanıltıcıdır."

"ALLAH BAŞBAKANIMIZ ERDOĞAN'I KORUSUN"

Atanas Papas Başbakana da dua ederek, "Allah, Sayın Başbakanımızı görülen ve görünmeyen tehlikelerden korusun. Büyüklerimizin başarılarını yüceltsin. Bütün büyüklerimize bize yaptıkların ötürü teşekkürü bir borç biliyoruz. Yeter ki biz din adamları çok bilgili olalım. Şahsiyetimizi terk etmeden açık ve hoş görülü olalım diyaloglarımızı devam ettirelim ukala olmayalım çok çağdaş sosyal problemler üzerinde eğilelim. Ortaçağ, yeniçağ kuramlarından uzak duralım dini istismar etmeyelim insanların bize olan güvenini koruyalım" dedi.

"FARKLILIKLARIMIZI HOŞGÖRÜYLE KABUL ETMELİYİZ"

Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir ise programda yaptığı konuşmada, "Din olgusu insanoğlu ile ilgili en temel ve en gerçekçi olgudur, insanın yaratılışı ile ilgilidir. Dinsiz toplum en tehlikeli toplumdur" dedi.

Misafir konuşmacıların sözlerinde yer aldığı şekilde, önemli olan insanın bir yüce varlığa bir büyük varlığa ibadet edebilmesi kulluk edebilmesi olduğunun altını çizen Müftü Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Elbette farklılıklar olacaktır bu işin tabiatı gereğidir. Nitekim Kur'an'da Rabbimiz bir ayeti kerimesinde buyuruyor ki; 'biz isteseydik bir tek topluluk olarak yaratırdık ama Allah'ın dileği bu değildir.' Bir şekilde bizi farklı inançlarla kabul etmiş ve bizi bu şekilde yaşatıyor. Bütün kullarını gören ve gözeten Allah'tır. İnançları ne olursa olsun bütün hayat tarzı ne olursa olsun bütün kullarını gören, gözeten ve yaşatandır. Ondan öncesi bu ona aittir. Kimin inancını nasıl değerlendireceği kimin inancına karşılık vereceği onun bileceği iştir. İşte farklılık burada başlamaktadır. Elbette ki bir Müslüman için kendi inancının doğru olması, bir Musevi ya da Hristiyan'ın inancı kendisine göre en doğru inançtır. Yeryüzünde sadece farklı dinlerin mensupları arasında değil aynı dinin mensupları arasında savaşların olduğu ve aktığı bir ortamda bir aynı barış ortamında bir sofrada ortak paydada buluşabiliyoruz. Bu ortamı yaymamız gerekiyor."

KADİM HUZURUN ŞEHRİ ÜSKÜDAR

İftar programının bitiş konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'ın, Ramazan ayı boyunca dopdolu etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirterek, "Her akşam 30 bin Üsküdarlı dostlarımızla iftar açıyoruz. Üsküdar ayrı bir şehir, kadim huzurun şehri diyoruz. İstanbul'a İstanbul deme özelliği gösteren önemli beldelerden biri. Bunda Üsküdar'da yaşayan insanların katkısı çok büyük" dedi.

Başkan Türkmen komşuluk anlayışı ile aynı sofrada buluştuklarına temas ederek, "Bu akşam çok özel misafirlerimiz ve dostlarımız var. Üsküdar'ın estetiğini hayatını paylaştığımız dostlarımız aramızda. Bizler baktığımızda tarihi geçmişimize Anadolu'da Trakya'da ölen vatandaşlarımız Karacaahmet Mezarlığı'na gömülmek isterler. Bunun sebebi kendilerini Kabe toprağına yakın hissetmeleridir. Kabe'ye yakın yerde defnedildiklerine inanırlarmış. Yine hacca gidecek hacı adaylarımız Üsküdar'dan topluca yolcu edilirlermiş. Hac'dan geldiklerinde yine Üsküdar'da kendilerine bir çeki düzen verirler ve Kabe'ye yakın bir toprağa ulaştıklarını düşünürlermiş"

"KARACAAHMET KABE, KUZGUNCUK KUDÜS'TÜR"

Müslümanların eskiden Harem ve Üsküdar toprağı bir kutsal topraklara yakın bir Kabe toprağı olarak düşündüklerini söyleyen Başkanı Türkmen, "Musevi vatandaşlarımız da öldüklerinde Kuzguncuk'da Musevi mezarlığında toprağa verilmek istiyorlar. Çünkü Üsküdar'ı Kudüs toprağı olarak görüyorlarmış ve Kudüs'e yakın bir maneviyat hissediyorlarmış. Böyle bir huzuru ve kardeşliği paylaştığımız beldede yaşıyoruz. Bizim bu şehirde bir sloganımız var. Üsküdar'da nefes alanlar, Üsküdar'a nefes vermelidirler. Her kim Üsküdar'da yaşıyorsa Üsküdar'a bir değer katmalıdır. 30 Mart seçimlerinde desteklerinize teşekkür ediyorum. Sizden bir talebimiz daha var. İnşallah 10 Ağustos'ta Üsküdarlı bir cumhurbaşkanına hazırlanıyoruz. Sayın Başbakanımız Üsküdar'ın bir evladı olarak inşallah Üsküdarlı bir cumhurbaşkanı olacaktır dedi. Bu vesileyle bu güzel geceyi tertipleyen ilçe başkanımız Sinan Aktaş Bey'e katılan bütün değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dostluk Sofrasında Bir Araya Geldiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement