Dr. Yavilioğlu: "Çat'ın Kurtuluşu Gerçek Bir Kurtuluş Hikayesidir" - Son Dakika
Yerel

Dr. Yavilioğlu: "Çat'ın Kurtuluşu Gerçek Bir Kurtuluş Hikayesidir"

Dr. Yavilioğlu: "Çat\'ın Kurtuluşu Gerçek Bir Kurtuluş Hikayesidir"

Erzurum’un Çat İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı coşkulu törenlerle kutlandı.

09.03.2014 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un Çat İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı coşkulu törenlerle kutlandı. Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan tören, Çat YİBO'da devam etti.

AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Sekman, Çat Kaymakamı Doğan Dinç, Çat Belediye Başkanı Şibli Saydın, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Fırat, Emniyet Amiri Ertan Sipahioğlu, daire müdürleri, öğrenciler ve ailelerinin katıldığı törende, temsili olarak Çat'ın düşman işgalinde kurtuluşu canlandırıldı.

AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, törende yaptığı konuşmada, Erzurumlu Alvarlı Muhammet Lütfü Efendi'nin bu bölgede vermiş olduğu istiklal mücadelesinden söz etti. Efe'in bir Cuma vakti hutbeye çıktığını ve Cuma namazını kıldırmadığını ifade eden Yavilioğlu, "Hutbede Yavililere, 'bugün size Cuma namazını kıldırmayacağım. Çünkü hürriyetin olmadığı yerde Cuma namazı kıldırılamaz. Ben Ermeni'ye karşı direnmeye gidiyorum. Er kişi olan ardımdan gelsin' der ve köyün tüm erkeklerini toplar. Efe Hazretlerinin ardına düşen 50 kişilik bir müfrezeyle Çat ve Yavi'ye doğru ilerler. Ermeniler Osmanlı Ordusu'nun olduğu haberini alır vazgeçip kaçmaya başlar. Efe Hazretleri'nin müfrezesi, Ermenileri Haydari Boğazına kadar sürerler. Halit Paşa'nın kuvvetleriyle birleşip, şehre giriş yaparlar. Daha sonra Efe Hazretlerinin Hicaz'da olduğu haberini alan Suriyeli sonradan Müslüman olmuş Ermeniler, Çat'ta görev yapıp yapmadığını sorar. Ermeniler intikamın alınacağını söyleyince, Efe Hazretleri Türkiye'nin gönlünde ve yüreğinde dile getirdiği 'Mevlaya emanet olsun Erzurum' şiirini orda yazar. Aslında bu bir şiirden öte bir duadır. Gerçek bir kurtuluş hikayesidir" dedi.

Çat Belediye Başkanı Şibli Saydın, Ermenilerin bölgede yaptığı katliamlardan söz etti. 1916-1918 yılları arasında Rusların ve Ermeniler'in bölgedeki insanlık dışı uygulamalar yaptığına dikkat çeken Saydın, "Canları pahasına bu toprakları bizlere bırakan şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından folklor gösterileri yapıldı. Şiir ve kompozisyonda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. TRT sanatçıları ve öğrenciler solo türküler söyledi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dr. Yavilioğlu: 'Çat'ın Kurtuluşu Gerçek Bir Kurtuluş Hikayesidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement