DSİ'den Ankara'ya 16 Yeni Tesis - Son Dakika
Güncel

DSİ'den Ankara'ya 16 Yeni Tesis

DSİ\'den Ankara\'ya 16 Yeni Tesis

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca düzenlenen törenle Ankara'da 11 tesisin temeli atılırken, 5 tesisin açılışı gerçekleştirildi Bakan Eroğlu: "Bu 16 tesisimiz 122 milyon liraya mal olacak. Bunların dışında 219,5 milyon lira tutarında 26'sı DSİ'ye ait 33 yatırımın müjdesini veriyorum" "Son 10 yılda Ankara'da yaklaşık 740 bin dekar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahını gerçekleştirdik ve 73 milyon 954 bin fidanı toprakla buluşturduk"

28.08.2013 22:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca düzenlenen törenle Ankara Çayı Islahı 3. ve 4. Kısımlar ile Çubuk Çayı Islahı projeleri olmak üzere 11 tesisin temeli atıldı, 5 tesisin ise açılışı gerçekleştirildi.

Keçiören Kalaba Meydanı'nda düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Bakan Eroğlu, buradaki konuşmasında, Ankara'nın su zengini bir kent olmadığı için sulamanın önemli olduğunu belirterek, tarımsal sulama için Ankara'da 5 yılda 43 baraj, gölet ve sulama tesisi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

DSİ'nin bin günde bin baraj, gölet ve sulama tesisini tamamlayarak milletin hizmetine sunmasının heyecanını yaşadıklarını ifade eden Eroğlu, şunları belirtti:

"43 baraj, gölet ve sulama tesis sayesinde Ankara'da 123 bin 610 dekarlık arazi modern kapalı sistemle sulanacak. Tabii bunun dışında Ankara'mızda orman teşkilatımız da gayret ediyor. Son 10 yılda Ankara'da yaklaşık 740 bin dekar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahını gerçekleştirdik ve 73 milyon 954 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bu sayının içinde belediyelerin diktikleri dahil değil. Şu anda Ceviz ve Badem eylem planlarını başlattık, Ankara'ya sadece çam ve akasya dikmeyeceğiz. Mümkün olan yerlere ceviz ve badem dikerek vatandaşlarımızın kalkınmasını sağlayacağız."

AK Parti iktidarıyla DSİ bütçesinin arttırıldığını ve bu sayede önemli yatırımların hayata geçirildiğini kaydeden Eroğlu, önceki hükümetler döneminde faiz lobisine giden kaynakları iktidarlarıyla yatırımlara aktarıldığını anlattı.

Eroğlu, Ankara Çayı'nın başkentin önemli su kaynaklarından birisi olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"1957 yılında 185 vatandaşımız dere taşkını nedeniyle hayatını kaybetti. Biz dere ıslahlarına çok önem veriyoruz. Şimdiye kadar Ankara'da 27, Türkiye genelinde ise 650 dereyi ıslah ettik. Bana göre bunlar arasında en önemlilerinden birisi Ankara Çayı ve kolları. Biz belediyelerimizle de işbirliği yaparak yaklaşık 120 milyon lira maliyetle Ankara Çayı'nı geri kazanmak için işe başladık. Ankara Çayı'nın adı 'Kokar Çay'dı. Biz 4 kısımdan oluşan projeyle Ankara Çayı ve kollarını muhteşem mekanlar haline getireceğiz."

"Temelini atacağımız ve açılışını gerçekleştireceğimiz 16 tesisimiz 122 milyon liraya mal olacak" diyen Eroğlu, bunların dışında Ankara için 219,5 milyon lira tutarında 26'sı DSİ'ye ait 33 yatırımının da müjdesini verdi.

-Vali Yüksel: "Su kaynklarına gözümüz gibi bakmalıyız"-

Ankara Valisi Yüksel de nüfus artışının yeni sorunları gündeme getirdiğini bunların başında da iklim değişiklilerinin geldiğini ifade ederek, suların yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Ankara'nın su kaynakların gözü gibi bakması gerektiğini belirten Yüksel, ilin tüm topraklarını sulanabilir hale getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise temeli atılacak Ankara Çayı'nın Islahı Projesi kapsamında Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi'ni hayata geçireceklerini bildirerek, "Şehirleri güzelleştiren dereleridir, sularıdır. Bu da hayallerimizi gerçekleştirdiğimiz bir proje olduğu için bizi heyecandırıyor. Projenin tamamlanmasıyla vatandaşlarımız ıhlamur kokan derelerde kayıklarla seyahat edebileceği bir yaşam alanına sahip olacak" dedi.

Konuşmaların ardından, Ankara Çayı Islahı 3. Kısım, Keçiören Çubuk Çayı Islahı, Ankara Çayı Islahı 4. Kısım, Şereflikoçhisar İçmesuyu Projesi Arıtma Tesisi, Haymana Türkşerefli Göleti, Ayaş Gökler Göleti, Haymana Türkşerefli Göleti Sulaması, Çubuk Yukarı Çavundur Göleti ve Sulaması, Çubuk Çayı Taşkın Koruma Rehabilitasyonu ve 2. Kısım Islahı, Şereflikoçhisar Peçenek Çayı ve Beypazarı İnözü Deresi taşkın koruma inşaatının temelleri atıldı.

Şereflikoçhisar İçmesuyu Projesi İsale Hattı, Şereflikoçhisar Projesi Karayolları Rölekasyonu, Nallıhan Belenalan Göleti Sulaması, Beypazarı Üreğil köyü ile Nallıhan Fatih Mahallesi taşkın koruma tesislerinin de açılışı yapıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DSİ'den Ankara'ya 16 Yeni Tesis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement