DSİ Genel Müdürü Özkaldı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

DSİ Genel Müdürü Özkaldı Açıklaması

"(Çay Barajı) 120 milyon liraya mal olacak bu baraj, Çay ilçesinde 18 bin 550 dekar tarım alanını modern sulama sistemiyle sulayacak"

05.01.2015 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) Akif Özkaldı, Çay Barajı'na ilişkin, "120 milyon liraya mal olacak bu baraj, Çay ilçesinde 18 bin 550 dekar tarım alanını modern sulama sistemiyle sulayacak" dedi.

Özkaldı, Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde düzenlenen Çay Barajı Suyu Çevirme Derivasyon töreninde yaptığı konuşmada, barajın Afyonkarahisar'da bugüne kadar yaptıkları en büyük barajlardan biri olduğunu söyledi.

Barajın, temelden 105 metre yüksekliğinde olduğunu belirten Özkaldı, "Bu barajda 15 milyon metreküp suyu depolayacağız. Başta Çay ve Bolvadin ilçelerimiz, iki belde toplam 12 köye içme suyu buradan gidecek"  diye konuştu.

Özkaldı, barajın temelinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 8 Mart 2014 tarihinde atıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"O gün bir söz vermişti sayın Bakanımız. '26 Ağustos 2016 tarihinde bitirin' diye talimat verdi. Bu proje aslında 2016 yılının sonuna kadar devam ediyordu. Buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bugün itibariyle barajımızda su seviyesi yüzde 21'lik bir seviyeye gelindi. 120 milyon liraya mal olacak bu baraj, Çay ilçesinde 18 bin 550 dekar tarım alanını modern sulama sistemiyle sulayacak. Derivasyon tüneli 478 metre uzunluğunda. Hızlı bir şekilde tamamlayıp önümüzdeki günlerde tamamlandıktan sonra inşaatına inşallah başlayacağız. Böylece burada bir sulama projemiz olacak. Ayrıca içme suyu arıtma tesisi projemiz bulunuyor. Günlük kapasitesi 30 bin metreküplük bir arıtma tesisi. İçme suyu ishale hattı projeleri hemen hemen bir noktaya geldi, tamamlanmak üzere."

Afyonkarahisar Valisi Güner

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner de yapacakları su tutma programının sadece bu bölgenin sulanmasına ve barajla buluşmasına değil, aynı zamanda köylerin, ilçe belediyenin ve çevrenin cazibeli suyla buluşup, su parası ödemeden arazisini sulamasına, içme suyu kullanmasına, su hatlarına sahip olmasına imkan sağlayacağını söyledi.

"Aynı zamanda elektrik giderlerini de masraf olarak minumum hale getirecek önemli bir yatırım. Bu yatırımlar bugüne değil bundan sonraki 50 yıla, 100 yıla salih olacak yatırımlar" diyen Güner, sadece bir baraj yatırımı değil, aynı zamanda su arıtma yatırımı, sulama su yatırımının yapıldığı önemli bir proje olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Özkaldı, Güner ve diğer ilgililer butono basarak, Çay Barajı Suyu Çevirme Derivasyonunu gerçekleştirildi. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DSİ Genel Müdürü Özkaldı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement