DSP Genel Başkanı Türker'den Kamalak'a Ziyaret - Son Dakika
Politika

DSP Genel Başkanı Türker'den Kamalak'a Ziyaret

DSP Genel Başkanı Masum Türker ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmalarının ardından konuyu tekrar görüşmek üzere bir araya geldi.

13.12.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DSP Genel Başkanı Masum Türker ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalarının ardından konuyu tekrar görüşmek üzere bir araya geldi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ı ziyaret etti. SP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmede DSP Genel Başkanı Türker, "Günümüzün malum konusu baraj. Şuanda da barajla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapan 3 parti var. SP, BBP ve DSP. Bu barajla ilgili başvuru süreci 1 günde doğmadı. 3 partinin de başvuru tarihi 12 Haziran'dan sonrasıydı. Yani seçimlere 1 yıl kala parlamento bir girişimde bulunmayınca bu saatten sonra parlamento girişim yaparsa değişiklik anayasa gereği bir sonraki seçime kalacağı için BBP başvurdu. Sonra siz başvurdunuz. En sonda biz başvurduk. Bu 3 başvurumuzla biz hak ihlali olduğunu söyledik" diye konuştu.

Hak ihlalinin yanı sıra AYM'nin de bir mahkeme olması kanun maddesinin iptali için ayrıca genel kurula getirilmesini talep ettiklerini kaydeden Türker, AYM'ye baskı yapabilmek için AYM Başkanını hedef aldıklarını anlattı.

"BU ÜLKEDE HAK İHLALİNİN ORTADAN KALDIRILMASINI TALEP ETME, HAK ARAYIŞINA GİRMENİN, ADALET ARAMANIN SUÇ OLDUĞUNU İLK DEFA GÖRÜYORUZ"

Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede hak ihlalinin ortadan kaldırılmasını talep etme, hak arayışına girmenin, adalet aramanın suç olduğunu ilk defa görüyoruz. Öyle bir suçlamayla yaklaşıldı ama kamuoyu baya bu konuda fikir sahibi de oldu, tatminde oldu. Biz bu vesileyle dün BBP'yi ziyaret ettik. Bugün sizleri ziyaret ediyorum. Nedeni şu; belki ileride gerekirse 3 parti bir arada da daha geniş katılımlı bir basın açıklaması yapabiliriz. Gelişmelere göre. Çünkü biz bu olayın AYM'deki kararın seyrine göre gerekirse Avrupa İnsan Haklarına götüreceğimizi ve dünyanın bütün ülkelerine bu barajla yapılacak seçim sonucu oluşacak parlamentonun meşru olmayacağını ilan edeceğiz. Çünkü bu bir hak ihlalidir. Buradaki hak ihlali barajda çok temsil ediliyor demek değil. Bu öğretilmiş çaresizliğe aksak demokrasiye çözüm bulmak için böyle bir tavır içerisinde olacağımızı açıkça belirttik."

Türkiye'de israfın hat safhada olduğunu kaydeden Türker, "Şuanda tartışılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na harcanan paraya ben bir şey demiyorum para harcandı. Bu para Türkiye'de üretilen mallara harcanmadı. Yolsuzluk almış başını gidiyor. Yolsuzluk aslında yoksulluğun üreticisidir. Baraj eğer düşürülürse ya da baraj olan 0 noktasına gelmesini kararlaştırırsa AYM Türkiye demokrasisinin gerçek kurucusu hüviyetini kazanacak" ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 10 BARAJI DA DARBE ÜRÜNÜDÜR"

SP Genel Başkanı Kamalak ise, AYM'ye yapılan saldırıların bütünüyle haksız olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"AYM'ye yapılan saldırı iktidar tarafından gelmektedir. Ana suçlamada AYM'nin bir darbe ürününün alıntısı olduğu yönündedir. İktidarın sahip çıktığı yüzde 10 barajı da darbe ürünüdür. 12 Eylül darbesinin ürünüdür. Gerçekten yüzde 10'luk baraj Türkiye'de uygulandığı gibi ülke genelinde uygulanan hiçbir ülke yoktur. Bir hak ihlalinin olduğu hiçbir tartışmaya yer vermeyecek kadar açıktır. Eğer 3-4 parti yüzde 10 barajının altında kaldığı takdirde önemli ölçüde milletvekili burada barajı aşmış olan partilere kanun yoluyla aktarıyorlar."

Kamalak, AYM'nin 3 türlü karar verebileceğini anlatarak, "AYM şu veya bu şekilde bu ay içerisinde kararını verecektir diye düşünüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika DSP Genel Başkanı Türker'den Kamalak'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement