Dtk: Kürt Sorunun Çözümü Öcalan'ın Özgürlüğü ile Doğrudan Bağlantılıdır - Son Dakika
Güncel

Dtk: Kürt Sorunun Çözümü Öcalan'ın Özgürlüğü ile Doğrudan Bağlantılıdır

Diyarbakır'da, genel kurul toplantısın gerçekleştiren Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) yayınlanan sonuç bildirgesinde, Türkiye'de demokrasinin gelişimi, Kürt sorunun çözümünün Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile doğrudan bağlantılı olduğu savunuldu.

16.11.2015 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, genel kurul toplantısın gerçekleştiren Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) yayınlanan sonuç bildirgesinde, Türkiye'de demokrasinin gelişimi, Kürt sorunun çözümünün Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile doğrudan bağlantılı olduğu savunuldu. Bildirgede, Öcalan ile derhal görüşmelere başlanması, çözüm süreci ve yol haritasının Dolmabahçe Mutabakatı ile ortaya konulduğu ve bu belgenin geçerliliği koruduğu ifade edildi. Bildirgede, "Demokratik özerlik ve özyönetim bir statü talebidir. Halkımızın ilan ettiği ve yaşamsallaştırdığı özyönetim ilanlar tüm bileşenler tarafından sahiplenmelidir" denildi.

DTK, Diyarbakır'da, 14-15 Kasım tarihleri arasında genel kurulunu yaptı. Genel kurulun sonuç bildirgesinde, Türkiye'de demokrasinin gelişimi, Kürt sorunun çözümünün Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile doğrudan bağlantılı olduğu ifade edilerek, "Sayın Abdullah Öcalan'ın tarihsel rolünü oynayabilmesi için, tecrite derhal son verilmeli, görüşmelere başlanılmalıdır. Geliştirilen çözüm süreci ve yol haritası Dolmabahçe mutabakatı ile ortaya konmuştur ve bu belge geçerliliğini korumaktadır"denildi. Son aylarda gündeme gelen demokratik özerklik ve öz yanetim ile ilgili tartışmalarında yapıldığı genel kurul sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

Demokratik özerlik ve özyönetim bir statü talebidir. Halkımızın ilan ettiği ve yaşamsallaştırdığı özyönetim ilanlar tüm bileşenler tarafından sahiplenmelidir.

Son aylarda, devletin Cizre, Farkin,(Silvan) Nusaybin, Silopi gibi kentlerimize düzenlediği öldürmeyi, yok etmeyi, irade kırmayı amaçlayan saldırılara karşı halkın kendini her boyutta savunması doğaldır, meşrudur. Bu insani ve toplumsal refleksi sadece 'hendek' ve 'barikat'a indirgeyen AKP hükümeti, aslında yürüttükleri kirli savaşa, bir meşruiyet yaratmak istemektedir. Öte yandan bu saldırılarını 'kamu düzeni' yaratmak adına yapıyor olması da bir aldatmadan ibarettir.

Yukarıda da vurguladığımız gibi devlet ve AKP hükümetinin çözüm adına geliştirdikleri söylemin özünde muhatapsızlık ve çözümsüzlük olduğu iyi bilinmelidir. Herkes biliyor ki Kürt halkının siyasal temsilcileri bellidir. Şimdi başka muhataplar arayarak çözümsüzlüğü bir çözüm gibi göstermekte ve Kürdü kürde karşı kullanmanın zeminini yaratmak istemektedir. Tüm Kürdistanlı siyasi parti ve kişiliklerini, dini ve aşiret önderlerini, sivil toplum örgütlerini, iş çevreleri ve kanaat önderlerini iktidarın dayattığı bu kirli politik tuzağa düşmemeye çağırıyoruz.

* 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulacak olan yeni hükümetle birlikte yeni anayasa tartışmaları da Türkiye gündemine gelecektir. Türkiyenin demokratikleştirilmesi için yeni Anayasada Kürt halkının temel hakkı olan statüsünün belirlenmesi, güçlendirilmiş yerel demokrasi ve evrensel hukuk gözetilerek ele alınırsa Türkiye gerçek anlamda bir çözüm sürecine kavuşabilir.

Şengal'in özgürleştirilmesi insanlığa bir müjdedir. Bir kez daha Kürdistani halkların birliğinin, askeri ve siyasi öncülüğünün insanlık için ve demokrasi için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. KDP ve diğer Kürdistani güçlerin bu bilinçle hareket etmelerinin önemini vurgularız.

Devletin imha ve inkara dayalı saldırılarına karşı Kürt halkının başlatmış olduğu 'Sokaklardayız, direniyoruz ve yasaklara karşıyız' kampanyasının tüm bileşenlerimizce desteklenmesi çağrısında bulunuyoruz. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dtk: Kürt Sorunun Çözümü Öcalan'ın Özgürlüğü ile Doğrudan Bağlantılıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement