Dtk'nın 7. Olağan Genel Kongresi - Son Dakika
Yerel

Dtk'nın 7. Olağan Genel Kongresi

Dtk\'nın 7. Olağan Genel Kongresi

DTK Eş Başkanı Tuğluk: "Artık Türk Kürt ilişkisini özgür temelde anayasal ifadeye kavuşturmalıyız. Çözüm sürecinin amacı budur" "(Çözüm süreci) Bizler de bu sürecin nihayete ulaşması için çabalayacağız"

06.09.2014 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Artık Türk-Kürt ilişkisini özgür temelde anayasal ifadeye kavuşturmalıyız. Çözüm sürecinin amacı budur" dedi.

DTK'nın 7. Olağan Genel Kongresi Kayapınar Spor Kompleksi Salonu'nda başladı. Kongrede konuşan Tuğluk, Kürtlerin demokratik toplum olma hakkına saygı gösterilmesi ve kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

"Kuşlar bile özgürken, Kürtlerin demokratik toplum isteği engellenmesin. Kuş olup uçacak, balık olup yüzecek halimiz yok. Barışacaksak herkese en özgür ve en özgül hayat hakkı tanınarak barışacağız" diyen Tuğluk, "Artık Türk-Kürt ilişkisini özgür temelde anayasal ifadeye kavuşturmalıyız. Çözüm sürecinin amacı budur" ifadesini kullandı.

Kürtlerin özgürlük ve varlığını pazarlık konusu yapmayacaklarını vurgulayan Tuğluk, "Kimsenin devletini bölmeye niyetimiz yok. Kürtlerin bu konuda verdiği özverinin kıymetinin bilinmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çözüm sürecine değinen Tuğluk, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti ilk kez rasyonel davranarak çözüm sürecine başlanmasını kabul etti. Bizler de bu sürecin nihayete ulaşması için çabalayacağız. Tüm bunları siyasi ve demokratik yöntemlerle ve sayın Öcalan'ın çözüm sürecine bağlı kalarak geliştireceğiz. Süreç nihayete erdiğinde bundan sadece Kürtler kazanmayacak. Belki de daha fazlasını diğer halklar ve Türkler kazanacak."

"IŞİD çetelerinin aylardan beri Kobani ve Şengal'e saldırmasının nedeni Rojava deneyimine batı dünyasından yönelen ilgiyle ilgilidir" değerlendirmesinde bulunan Tuğluk, "IŞİD, başını esas olarak Türkiye'nin çektiği sunni aktörlerin biraz aceleyle sahaya sürdüğü vekil örgüttür. IŞİD Rojava'dan her yere yay çizerek, Türkiye ile ilişkiler arasında hakimiyet kurmak istemiştir. Kürt gerillalarının direnişi ve müdahalesi olmasaydı IŞİD her yerde saltanat sürüyor olacaktı" dedi.

Kürt Ulusal Konferansı'nın gerçekleşmesi gerektiğini savunan Tuğluk, "Milliyetçiliğin tersi olarak demokratik ulus perspektifinde konferans sağlanmalıdır. Demokratik Türkiye, demokratik Ortadoğu'nun da güvencesi olacaktır" şeklinde konuştu.

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de kongrede Kürtçe bir konuşma yaptı.

Öcalan'ın mesajı okundu

Kongrede Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İmralı Cezaevinde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın kongreye ilişkin mesajını okudu.

Mesajdan:

"İçinden geçtiğimiz tarihi süreç, bu yönüyle ulus devlete karşı demokratik ulusun, zora dayalı devletçi dayatmalara karşı kendini örgütleyen ve yöneten özgür toplumun tarihi zaferine gebedir. Kongrenizin gerçekleştireceği genel kurulun ve içine gireceği yeniden yapılanmanın özgür toplumlara dayanan demokratik ulus inşasında tarihi bir rol ve misyona sahip olacağı açıktır."

Kongreye HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.

Kongre iki gün sürecek. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dtk'nın 7. Olağan Genel Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement