Dtk: PKK'yı Terör Listesinden Çıkarın - Son Dakika
Güncel

Dtk: PKK'yı Terör Listesinden Çıkarın

Dtk: PKK\'yı Terör Listesinden Çıkarın

Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi sonuç bildirgesinde, Irak’ta IŞİD’e karşı savaşan PKK çizgisindeki silahlı grupların da "halk savunma gücü" olarak tanınması istendi.

07.09.2014 22:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Diyarbakır'da 6-7 Eylül'de düzenlediği Genel Kurul'un sonuç bildirgesinde IŞİD'e karşı savaşan PKK çizgisindeki HPG ve YPG isimli grupların uluslararası mekanizmalar tarafından halk savunma gücü olarak tanınması istendi.ÖZETLE

DTK sonuç bildirgesinde 'terör listesi' vurgusu

Sincar'a otonomi isteniyor

DTK, PKK'nın da "terör örgütleri" listesinden çıkartılması çağrısı yaptı.

"Sincar'a otonomi"

IŞİD'in saldırıları sonucu binlerce Ezidi'nin terk etmek zorunda kaldığı Irak'ın Sincar bölgesinin otonom yapıya kavuşturulması istenen bildirgede, "DTK yerinden edilen Şengallilerin topraklarına geri dönmelerinin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunur" denildi.

"Özerkliği esas alan yeni anayasa"

Genel Kurul'un sonuç bildirgesinde çözüm sürecinde yaşanan gelişmelere de dikkat çekildi. Hükümetin tatmin edici adımlar atmadığına vurgu yapılırken, IŞİD'e destek vererek Kürt kazanımlarını baltalamaya çalıştığı iddia edildi.

Hükümetin PKK'nın silahsızlandırılmasını ilk seçenek olarak dayatmasının "tasfiye" anlamı taşıdığı ifade edilen bildirgede, yeni anayasa talebi dile getirildi. Bu talep bildirgede, "Anadil hakkının ve demokratik özerkliğin esas alınacağı yeni bir anayasanın yapılması acil bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır" şeklinde yer aldı. PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın durumuna da dikkat çekilen bildirgede, "Kürt halk önderi ve özgürlük hareketi çok zor şartlar altında diyalog sürecinin kopmaması için yoğun çaba sarf etmiştir. Diyalog sürecinden müzakere sürecine geçişte katkı sunacak kesimlerin dahil edilmesi gerekmektedir" görüşlerine yer verildi.

Yeni eş başkanlar

"Demokratik ulusu ve özgür yaşamı inşa ediyoruz" sloganıyla toplanan DTK toplantısında eş başkanlığa KCK davasında tutukluyken yapılan yasal değişikliklerle cezaevinden çıkan Selma Irmak ve eski milletvekili Hatip Dicle seçildi. Genel Kurul çalışmaları sonuç bildirgesinin açıklanmasından sonra sona erdi.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Dtk: PKK'yı Terör Listesinden Çıkarın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement