Duayen Sanayiciden "Beni Erol Evcil'den Kurtarın" Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Duayen Sanayiciden "Beni Erol Evcil'den Kurtarın" Çağrısı

Duayen Sanayiciden "Beni Erol Evcil\'den Kurtarın" Çağrısı

Türkiye demir çelik sektörünün duayenlerinden Rıza Kerim Tanyeri, iki yılı aşkın bir süreden beri sahibi olduğu fabrikaya yeniden kavuşma derdinde.

26.06.2012 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bir çete faaliyeti sonucu fabrikama giren Erol Evcil verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi. Fabrikamdan çıkmamak için her türlü oyunun içinde" diyen Tanyeri "19 yaşımdan beri çalışarak bu noktaya getirdiğim tüm varlığım elimden alınmak isteniyor. Ağrıma gidiyor bunu söylemek ama beni bu beladan kurtarın" diyor.

Hürriyet'in haberine göre Nesim Malki cinayeti davası kapsamında şu sıralar İzmir'de tutuklu bulunan Erol Evcil en son geçtiğimiz hafta kesinleşen bir mahkeme kararı ile gündeme geldi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi anılan kararında Evcil'e 15 yıl hapis cezası yanısıra, 1.3 milyon lira ceza ve 19 şirketin gelirlerine tedbir koyma kararı verdi.

Erol Evcil ile Tanyeri Ailesi arasındaki krizin odağında ise İzmir Bornova'da bulunan Cer Çelik fabrikası bulunuyor. Tanyeri Ailesi, 305 dönüm arazi üzerine kurulu fabrikayı TMSF'nin yaptığı ihalede 2006'da satın almıştı. Daha önceki adı Metaş Metal olan fabrika Uzan Grubu'na aitti.

'FABRİKAMIZA ÇÖKMEK İSTİYOR'

Tanyeri Ailesi, Erol Evcil ve ekibinin hiçbir ödeme yapmadan fabrikalarına sahip olmak istediğini 'bir tür çökme operasyonu' sözleri ile ifade ediyor. Cer Çelik'in, Erol Evcil'in 3'üncü demir-çelik fabrikası operasyonu' olduğunu öne sürüyorlar. Sivas Demir Çelik ve İzmir Aliağa'daki Ege Metal fabrikaları da 'tartışmalı' bir biçimde Erol Evcil'e geçmişti.

Tanyeri Ailesi ile Erol Evcil tarafı arasında karmaşık hukuki bir süreçten sonra gelinen aşama, Evcil'in fabrikadan tahliyesi davası ve yapılan sözleşmelerin iptali yönünde sürüyor. hurriyet.com.tr'nin bir süre önce ortaya çıkardığı durum ile ilgili demir çelik sektörünün duayen ismi Rıza Kerim Tanyeri ilk kez konuştu.

45 İLİN DEMİR ÇELİĞİNİ VERDİ

35 yıla yakın bir süreden beri faaliyetyerini yürüttüğü Kadıköy Rıhtım Caddesi'ndeki ofisinde görüştüğümüz Rıza Kerim Tanyeri Zonguldaklı. 19 yaşındayken ticarete başlayan Tanyeri'nin ilk işi demir çelik ocaklarına kireç satmak olur. Tanyeri "21-22 yaşıma geldiğimde Zonguldak'ın en zenginleri arasına girmiştim. Daha sonra Karabük Demir Çelik'ten çıkan ürünün yüzde 75'ini ben almaya başladım. O dönem Türkye'de 67 il vardı bu illerin 45'ine demir çeliği ben veriyordum. Zonguldak'ta Ziraat Bankası'na borç para verecek duruma gelmiştim" sözleri ile anlatıyor ilk dönem faaliyetlerini.

ÖZAL İLE İRANA GİTTİ, EN BÜYÜK ANLAŞMAYI YAPTI

Zonguldak'ta kayda değer bir büyüme kaydeden Tanyeri, satışını yaptığı ürünleri kendisi üretme yoluna gider ve 1976'da İstanbul'a gelir. Gebze Çayırova'da Türkiye'nin en büyük haddehanesi konumundaki Cer Metal'i kurar.

1980'li yıllarda İzmit'in en çok vergi veren ikinci ismi (ilk sırada Tüpraş yer alır) olduğunu o dönemki kayıtları göstererek anlatan Tanyeri "1983'de rahmetli Turgut Özal başbakan olarak iki uçak dolusu işadamını İran'a götürdü. Biz İran devletine demir çelik ürünleri sattık onlar da bizim hükümetimize petrol verdiler. Bir tür barter yöntemi… O dönem İran'a en çok demir çeliği Cer Metal olarak biz sattık. Yine Güney Afrika Cumhuriyeti ile ilk ticari başlatan biz olduk. Oradan uzun yıllar gemilerle kütük demir aldık."

'PARAMI ÖZYEĞİN'İN BANKASINDA TUTTUM'

Demir çelik sektöründe çok sayıda firmaya destek olduğunu onlara mal verdiğini anlatan Tanyeri, "Bizim banka hesaplarında daima fazla miktarda nakit para bulunurdu. Hüsnü Özyeğin ilk bankasını (Finansbank) kurduğu sırada bana geldi ve 'hesaplarının bir bölümünü benim bankada tut. Yine yurtdışı satış işlemlerinin bir bölümünü de bizim banka üzerinde yapın' dedi. Ben de onun istediğinden de fazla parayı onun bankasında tuttum. Hala bana 'senin bana yaptığın iyiliği nasıl öderdim' der" şeklinde konuştu.

'ÇETE FABRİKAMA GİRDİ'

Rıza Kerim Tanyeri, şimdilerde Evcil'in işlettiği Cer Çelik'i TMSF'nin açtığı ihale sonrası satın aldıklarını hatırlatarak "Fabrikada 110 milyon dolar dolayında ciddi bir yenileme yatırımı yaptık. ve o dönem hurda fiyatları çok ciddi bir biçimde arttı. Cer Çelik zora girdi. O sıra ailemizde de bir takım sorunlar çıktı. Ben rahatsızlandım.

Tam da o zorda olduğumuz süreçte, avukatlığımı da yapan Aydoğan Semizer bize Erol Evcil'i getirdi. Tam bir çete faaliyeti ile fabrikama girdiler. Evcil hiç para vermeden fabrikama konmak istiyor. Hukuki yollardan yeniden fabrikama sahip olacağıma inanıyorum; ancak çetelerle mücadelenin bu kadar önemsendiği bir dönemde bize yardım edilsin" diyor ve ekliyor "Şimdi istediğim tek şey yeniden Cer Çelik'in kapısından içeri girmek."

BABAMIZIN ADI YOK EDİLMEK İSTENDİ

Zeki Tanyeri ve kardeşi Füsun Tanyeri, babaları ile birlikte Cer Çelik'i hukuki yolardan geri alma mücadelesi veriyor. Aileden 2. 5 yıl kadar ayrı kaldığını

Tanyeri Ailesi Cer Çelik'i geri alma mücadelesi veriyor.

söyleyen Zeki Tanyeri "Geri döndüğümde tam bir enkaz hali vardı. Babamın kurduğu sistem ve tüm varlığı yok edilmek üzereydi. Ancak oyun yarıda kaldı" diyor.

Tanyeri kardeşler "Babamızın daha 19 yaşındayken kurduğu şirketin adı Rıza Kerim Tanyeri Müessesesi...

Bugün gelinen aşamada sahip olunan tüm varlıklar ve demir çelik sektöründeki 'Kerim Abi' namı o Müessese'nin bir ürünü. Tek derdimizi 'Rıza Kerim Tanyeri Müessesesi'ni ayakta tutmak ve aldığımız bayrağı daha da yüksek noktalara taşımak" şeklinde konuşuyor.

YÖNETİME KARDEŞLERİNİ GETİRDİ

Şu sıralar İzmir'de tutuklu bulunan Erol Evcil, Cer Çelik'i işleten Ede Demir Çelik isimli şirketin yönetimine kardeşleri Remziye Şengül ve Gülderen Ardıç'ı getirdi. Fabrikanın işletmesini ise eniştesinin üstlendiği anlaşıldı.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Duayen Sanayiciden 'Beni Erol Evcil'den Kurtarın' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement