Düğünlerde Silah Sıkılmaması İçin Topyekun Mücadele - Son Dakika
Yerel

Düğünlerde Silah Sıkılmaması İçin Topyekun Mücadele

Düğünlerde Silah Sıkılmaması İçin Topyekun Mücadele

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse ve İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol ile birlikte, düğün ya da nişan gibi törenlerde havaya ateş açılması ve havai fişek atılmasının önlenmesi için siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve mahalle muhtarlarının katıldığı bir ‘ortak irade’ toplantısı düzenledi.

04.08.2015 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse ve İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol ile birlikte, düğün ya da nişan gibi törenlerde havaya ateş açılması ve havai fişek atılmasının önlenmesi için siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve mahalle muhtarlarının katıldığı bir 'ortak irade' toplantısı düzenledi.

Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlardan bu olayın önüne geçilmesi için destek ve işbirliği talep edilen toplantıda değerlendirme yapan Kaymakam Akkoyun, düğünlerde havaya ateş açılmasının kültürümüzde yer almadığını vurgulayarak, bu olayın gerçekleşmesinin insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü ve insanların huzurunu bozduğunu kaydetti.

Silah sıkılmasının ya da havai fişek atılmasının sadece emniyet tedbirleri ile çözülemeyeceğini de hatırlatan Kaymakam Akkoyun, bu olayın toplumsal sorumluluk çerçevesinde her vatandaşın katkısı ile sonlandırılabileceğine işaret etti.

Kaymakam Akkoyun, silah atılmasının insanlarda kanıksamaya neden olduğunu da hatırlatarak, "Olası bir olumsuz durumda insanlar 'nasıl olsa düğünden geliyordur' diyerek olayı umursamayacak belki de telafisi güç durumlarla karşılaşabileceğiz" diye konuştu.

Elbistan'da sosyolojik bir yara haline gelen konunun çözümüne yönelik olarak Mehmet Akif Ersoy Belediye Evi'nde muhtarlara yönelik, Polisevinde de siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen toplantılarda konuşan Kaymakam Akkoyun, "Ülkemizin sorunu ve özelde de Elbistan'ımızın sorunu olan düğünlerde, nişan, kına, asker uğurlama diye tabir ettiğimiz güzel etkinliklerde kötü bir alışkanlıkla karşı karşıyayız. Toplum olarak bu olayı tasvip etmiyoruz. Bu sorunu el birliği ile güç birliği ile çözeceğiz. Sizlerin bize vereceği destek çok çok önemli. Ateşli silahlarla havaya ateş edilmesi suretiyle veya izinsiz havai fişek kullanımı var. Bu, ilçemiz için ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Tabanca ve benzeri silahlarla havaya ateş ediliyor, havai fişek ve benzeri ses çıkaran çeşitli maddeler izinsiz kullanılıyor. Ehil olmayan kişiler de bunları kullanıyor. Havai fişek, yanlış kullanıldığı zaman bir ya da daha fazla insanın canına mal olabilir. Bunun dışında düğünlerde diğer merasimlerde kontrolsüz konvoylar ve bu konvoylarda ateş etmek suretiyle konvoyda bulunanlarla kendisinin canına sebep olabilecek yanlış tutum ve davranışlar var" diye konuştu.

Düğünde havaya ateş etmenin kasten adam öldürmeyle aynı durum olduğunu vurgulayan Kaymakam Akkoyun, "Biz, Elbistanlı değiliz ama burada yaşıyoruz. Aynı havayı teneffüs ediyoruz. Samimiyetimle söylüyorum, ben burada kendi memleketime hizmet eder gibi ediyorum. Burası, vatanına, bayrağına bağlı ve bu anlamda birliği, beraberliği ve kardeşliği tesis etmiş bir yer. Biz, böyle bir yerde bu tür sıkıntılı durumun olmasını istemiyoruz. Bizim kültürümüzde havaya ateş etmek diye bir şey yok. Bu olayın kültür diye savunulması çok yanlış. Bu dinen de yanlış bir şey. Dinen, düğünlerde havaya ateş ettiğiniz zaman birinin canına kastederseniz kasten adam öldürmeyle aynı şeydir. Bunu bile bile bu riski almak çılgınlık olsa gerek" ifadelerini kullandı.

Elbistan'da düğünlerde havaya açılan ateş sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 4 kişinin de yaralandığını hatırlatan Kaymakam Akkoyun, şunları söyledi:

"Özellikle son dönemlerde bu iş artık çığırından çıkmış vaziyette. Jandarmamız ve polisimiz çok iyi niyetli davranıyor. Defalarca uyarıyoruz, bilgilendirme yapıyoruz, düğün sahibi ile görüşüyoruz, pankartlar asıyoruz. Güvenli Düğün Projemiz devam ediyor ama en neticede ama sizin kardeşinizin canı risk altında. O düğüne katılan insanların canı tehlikede. Bunun geri dönüşü yok. Yarın çocuğunuz başına bir iş geldiği zaman eyvah demek bir işe yaramaz. Son 3 yılda düğünlerde ateşli silahlarla havaya ateş etmek suretiyle 1 kişi yaşamını yitirdi. 4 vatandaşımız yaralandı ve 13 de mala zarar verme olayı yaşandı. Bu insani olarak da, hukuken de, dinen de, ahlaken de yanlış bir şey. Bir insanın canına kastetmek kadar kötü bir şey olabilir mi? Masum insanlar zarar görüyor.

Biz, kent olduğumuzu iddia ediyoruz ve uğraştığımız sorun maalesef bir kente yakışmayan sorun. Bu konunun ayrı bir boyutu daha var. Emniyet ve asayişten sorumlu güvenlik güçlerimiz bir yerde bir sıkıntılı durumla karşılaşsa askerimize, polisimize bir saldırı olsa, insanlar bu silah seslerine aşina olduğundan dolayı kimsenin haberi olmaz. Düğündür der geçer herkes. Bunun ne kadar riskli olduğunu biliyor musunuz? Bu sizin de başınıza gelebilir. Bu çok riskli bir şey. Ben, sizin bir kardeşinizim. Bu konuda vicdani sorumluluk hissediyorum. Bu işi çözelim. Artık ortak bir irade ortaya koymanın zamanı geldi."

"Yasal işlem yapmak bu işi çözmez" diyen Kaymakam Akkoyun, şöyle devam etti:

"Düğünlerimize sürekli sivil polis memuru gönderiyoruz. Projeler uyguluyoruz. Şuanda talep edilen polisiye yöntemlerle bu işin çözülmesi. Bu yeterli değil. Bizim amacımız bunu herkesin sorun olarak kabul edilmesi ve kökten çözülmesi. Herhangi bir kamu görevlisi, düğününde ya da herhangi bir törende havaya ateş ettiğini öğrenirsek o memurla ilgili olarak yasal işlem yapacağız. Memurlarımız, bu durumu görüp haber vermiyorsa yine işlem yapacağız. Bu konuda yasal ve idari işlemler başta olmak üzere, ikna yöntemleri olmak üzere her yolla mücadele edeceğiz. Artık daha güçlü bir iradeyi ortaya koyacağız. Şimdiye kadar uyguladığımız yöntemler bu sorunu tamamen çözmeye yetmedi. Burada sizlere büyük görev düşüyor. Düğün sahibi istesin, yerel yönetici istesin bu sorun çözülür. Günahtır. Çocuklarımız risk altında. Bir şey olmaz diye bir şey yok."

Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük ise, "Dün akşam itibariyle başka illerimizde 2 çocuk bu durumdan dolayı vefat etti. Düğünlerde silah atmayalım, attırmayalım. Bunun dinimizde de yeri yok. Eğlenelim, düğün yapalım derken cenaze törenine katılıyoruz. Yıllarca emek verdiğimiz, büyüttüğümüz evladımız veya kendimiz vefat ediyoruz. Kazaen de olsa bir cana kıymak Allah'ın hoşuna gitmez. Bu bize yakışmıyor" dedi.

Daha sonra ortak irade toplantısına katılan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar da sorunun çözümü noktasındaki önerilerini aktardı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düğünlerde Silah Sıkılmaması İçin Topyekun Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement