Dul ve Yetimler de Ek İkramiye Alacak - Son Dakika
Ekonomi

Dul ve Yetimler de Ek İkramiye Alacak

Emekli memur hayatta ise kendileri, hayatta değilse dul ve yetimleri ek ikramiyeyi alabilecek. İkramiye tutarları veraset ilamına göre belirlenecek.

04.02.2017 11:52  Güncelleme: 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

30 yıldan fazla çalışması olan ancak 30 yıl üzerinden ikramiye alan memur emeklileri için yasal süreç resmen başladı. 1 yıl içinde başvuru yapanlar, emekli oldukları yıla göre ikramiye alacaklar. Ek ikramiyeler iki taksit halinde ödenecek. 7500 liraya kadar olan ikramiye ödemesi başvurudan sonraki ilk üç ay içerisinde yapacak. Örneğin; bugün başvuru yapanlar en geç Nisan ayı sonuna kadar para alacak.

7 OCAK'TAN İTİBAREN

Emekli memurların hayatta olanı da vefat edeni de var. Ancak bu hak baki. Bir başka deyişle 7 Ocak 2015'ten önce kamu kurumlarmda 30 yıldan fazla çalışması olan herkes eksik ikramiyesini alacak. Memur emeklisi hayatta değilse yasal varisleri bu ikramiye farkını alacak. Dul eş, yetim kız ya da yetim erkek Sosyal Güvenik Kurumu'na (SGK) anne veya babasının hakkını almak için başvuru yaparsa para belirtilen hesaba yatacak.
HESAP NASIL YAPILIR?

Farklar hesaplanırken memurların görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınacak. Hak sahiplerinin mirasçıları için de 1 yıl süre var. Başvuruları bulunduğunuz yerdeki SGK'ya gidip dilekçe vererek yapabilirsiniz. Dilekçenin nasıl yazılabileceğiyle ilgili örneği de haberimizde bulabilirsiniz.

KİME, NE KADAR YATACAK?

TEK VARİS DUL EŞ İSE

Kanuni mirasçılara yatacak paranın da bir oranı var. Bu oran mirasçı sayısına göre değişiyor. Yani kanuni mirasçılar veraset ilamındaki hisseleri oranında ek ikramiyeden faydalanabilecek. Örneğin; vefat eden emekli memur 10 bin liralık bir ek ikramiye hak etmişse ve tek mirasçı dul eş ise paranın tamamı bu kişiye ödenecek. Dul eş ve 1 yetim çocuk varsa 2500'ü eşe, 7500 lirası çocuğa kalacak.

İKİ YETİMİ VARSA...

Dul eşle birlikte iki yetim çocuğun olması halinde eşin hissesi ikramiyenin yüzde 25'i yani 2500 lira olacak. Çocuklara ise tutarın yüzde 75'i olan 7500 lira ödenecek. Her bir çocuk başına düşecek para da 3750 lira olacak. Bir dul eş ve 3 yetim çocuk varsa bu durumda eş yine paranın yüzde 25'i olan 2500 lirayı alırken, 7500 lira üç çocuk arasında eşit paylaştırılacak. Çocuk başına 2500 lira ek ikramiye düşecek.

(Kaynak: Posta)

Dul ve Yetimler de Ek İkramiye Alacak

Son Dakika Ekonomi Dul ve Yetimler de Ek İkramiye Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement