Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim Açıklaması

"Tüm dünyadaki insanları yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel bir hareket için bir araya getirmemiz gerekiyor.

17.04.2014 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, "Tüm dünyadaki insanları yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel bir hareket için bir araya getirmemiz gerekiyor. Küresel toplumun tüm kesimleri, geleceğe bırakacağımız bir miras olan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi vizyonunu kararlı eyleme dönüştürmek için bir araya gelmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Jim Yong Kim, çok uzun bir süredir, zenginlerin dünyanın dört bir yanındaki yoksulların nasıl yaşadıklarını belirli bir ölçüde biliyorlarken, bugünün dünyasında yeni olanın, yoksullardan en iyi gizlenen sırrın, zenginlerin nasıl yaşadığının artık ortaya çıktığını belirtti.

Giderek artan sayıda yoksulun artık sahip olduğu köy televizyonları, internet ve cep telefonları yoluyla zenginlerin ve orta sınıfın yaşam tarzlarının her gün tam renkli olarak evlerine iletildiğini kaydeden Jim Yong Kim, geçen yıl Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile birlikte deniz seviyesinden 14 bin feet yükseklikteki bir Bolivya köyüne seyahat ettiğinde köylülerin cep telefonlarıyla fotoğraflarını çektiğini, ayrıca Hindistan'ın en fazla yoksulun yaşadığı eyaleti olan Uttar Pradesh'te Hintlilerin akıllı telefonlarında Kore dizilerini seyrettiklerini gördüğünü de anlattı.

Jim Yong Kim, şu ifadeleri kullandı:

"Eşit olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Ancak zengin dünya yoksulların çektikleri sıkıntıları görmüyor olsa bile, dünyanın her yerindeki yoksullar zenginlerin nasıl yaşadıklarının epey farkında. ve harekete geçmek istediklerini de ortaya koyuyorlar. Eşitsizlikler herkesi incitiyor. Kadınların ekonomik katılımının düşük olması Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yüzde 27'lik bir gelir kaybına yol açıyor. Öte yandan, kapsayıcı büyüme insanlar ile hükumetleri arasında daha güçlü ve daha sağlam sosyal sözleşme sağlıyor ve daha güçlü ekonomiler oluşturuyor. Örneğin, eğer kadınların istihdam düzeyini erkeklerin düzeyine yükseltebilseydik, ortalama gelir Güney Asya'da yüzde 19 ve Latin Amerika'da yüzde 14 daha yüksek olabilirdi. Aşırı yoksulluk içindeki insanlar günlük 1,25 doların altında bir para ile geçiniyor. Bu, çoğumuzun her gece cebimizden boşalttığı bozuk paralardan bile daha düşük bir miktar. Öte yandan, orta gelirli ve yoksul ülkelerdeki bir milyardan fazla insan bundan bile daha az bir para ile yaşamını devam ettiriyor."

-   "IFC on yılda portföyünü 90 milyar dolara yükseltmeyi planlıyor" -

Jim Yong Kim, bugünün dünyasının temel sorunlarının milyonlarca değil milyarlarca insanı etkilediğini ifade ederek, neredeyse 2 milyar insanın enerjiye erişiminin olmadığına dikkati çekti. Tahmini olarak 2,5 milyar insanın temel finansal hizmetlere erişimi bulunmadığını dile getiren Jim Yong Kim, şöyle devam etti:

"Hepimiz, 7 milyar birlikte, bugün iklim değişikliği zorluğuna uygun ölçekte bir plan ile harekete geçmezsek, yakında bir iklim değişikliği felaketi ile karşı karşıya kalacağız. Dünyanın kalkınma ihtiyaçları elbette Dünya Bankası Grubu'nun bunları karşılayabilme olanaklarının çok üzerinde. Ancak fazlasını, çok daha fazlasını yapabiliriz. Müşterilerimize bilgi ve çözüm sunumunda daha iyi hale geldikçe artmasını beklediğimiz talebi karşılayabilmek için, gelirlerimizi ve sermayemizi arttırma yönünde finansal olanaklarımızı güçlendiriyoruz. Son zamanlarda attığımız adımlarla orta gelirli ülkelere sağladığımız kaynakları neredeyse iki kat artışla yıllık 15 milyar dolardan 28 milyar dolara yükselttik. Bu Dünya Bankasının önümüzdeki on yılda kredi verme kapasitesinin veya bilançomuzdaki kredi miktarının 100 milyar dolarlık artışla yaklaşık 300 milyar dolara yükseleceği anlamına gelmektedir. Ayrıca en yoksul ülkelere yönelik fonumuz olan IDA'nın tarihindeki en büyük ikmal olarak neredeyse 52 milyar dolarlık hibe ve imtiyazlı kredi sağlanmıştır. Aynı zamanda, özel sektöre olan doğrudan desteğimizi de arttırmaktayız. Dünya Bankası Grubu'nun siyasi risk sigortası kuruluşu olan MIGA önümüzdeki dört yılda sağlayacağı yeni garantileri neredeyse yüzde 50 oranında arttırmayı planlamaktadır. Özel sektör kolumuz olan IFC önümüzdeki on yılda portföyünü neredeyse iki katına çıkararak 90 milyar dolara yükseltmeyi planlamaktadır. 10 yıl içinde IFC'nin yıllık taahhütlerinin 26 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz.

Bir bütün olarak ele alındığında, Dünya Bankası Grubu'nun bugün 45 ile 50 milyar dolar arasında olan yıllık taahhüt miktarının önümüzdeki yıllarda 70 milyar doları aşması beklenmektedir. Finansal ateş gücündeki bu artış Dünya Bankası Grubu için daha önce görülmemiş bir artıştır. Artık önümüzdeki yıllarda toplamda yıllık olarak yüzlerce milyar dolarlık kaynağı harekete geçirebilecek ve kaldıraç etkisi yaratabilecek bir konumdayız."

Jim Yong Kim, sivil toplumdakiler ve özel sektördekiler de dahil olmak üzere kilit ortaklar ve paydaşlarla birlikte çalışmanın daha etkili yollarını bulmaları gerektiğini vurgulayarak, ortaklıklara, güçlü küresel kurumlara, canlı bir özel sektöre ve kararlı siyasi liderlere ihtiyaçları olduğunu belirtti. Kim, "En önemlisi, tüm dünyadaki insanları yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel bir hareket için bir araya getirmemiz gerekiyor. Küresel toplumun tüm kesimleri, geleceğe bırakacağımız bir miras olan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi vizyonunu kararlı eyleme dönüştürmek için bir araya gelmelidir. Dünya bizi izliyor" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement