AK Parti'nin Kongre Kararı Dünya Basınında - Son Dakika
Güncel

AK Parti'nin Kongre Kararı Dünya Basınında

Erdoğan ve Davutoğlu'nun zirvesinden kongre kararı çıktı. Başbakan, partiyi kongreye götürecek ancak aday olmayacak. Yabancı kaynaklar da bu önemli gelişmeyi okuyucularıyla paylaştı.

04.05.2016 23:04  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Beştepe zirvesinden kongre kararı çıktı. Başbakan Davutoğlu, partiyi kongreye götürecek ancak aday olmayacak. Kongrenin mayısın son haftası olması bekleniyor. AFP Haber Ajansı, İngiliz yayın kuruluşu BBC, Amerikan ABC News, İngiliz Independent gazetesi ve Reuters haber ajansının da aralarında bulunduğu yabancı kaynaklar da Ankara'da cereyan eden bu önemli siyasi olayı okuyucularına duyurdu.

ABC NEWS:

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Ahmet Davutoğlu arasında uzun süredir inkar edilen gerilim, alenen ortaya çıkmaya başlıyor.

"İKİNCİ PLANDA KALMAYA DAHA RAZI BİRİYLE DEĞİŞTİRMEYE İSTEKLİ"

Bu gerilim, siyasi yorumcuların cumhurbaşkanının Davutoğlu'nu ikinci planda kalmaya daha razı biriyle değiştirmeye istekli olduğu yorumunu yapmaya sevk ediyor. 10 yıldan uzun bir süredir Türk siyasetine hakimiyet kuran Erdoğan, ülkenin siyasi sistemini başkanlık sistemine çevirmek için yeni bir anayasanın yapılması yönünde baskı yapıyor. Bu durum, Davutoğlu'nu daha da ikinci bir plana itecek. Erdoğan'a danışmanlık ve Dışişleri Bakanlığı yapmış hür fikirli bir profesör olan Davutoğlu, kendi kendisinin efendisi olmaya çalışıyor.

REUTERS HABER AJANSI:

Siyasi kaynaklara göre; Türkiye'de iktidardaki AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kongrede değiştirmeye hazırlanıyor.

"DAVUTOĞLU ADAY OLMAYACAK"

AK Parti'den kıdemli yetkililer, Çarşamba günü, iktidardaki AK Parti'nin Başbakan Davutoğlu'nun aday olmayacağı, olağanüstü bir kongre düzenleyeceğini söyledi.

"6 HAZİRAN'DAN ÖNCE TOPLANACAK"

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki uyuşmazlıklar Avrupa'yla ilişkilerin de aralarında bulunduğu konularda geçtiğimiz haftalarda alenen gün yüzüne çıkmıştı. Parti yetkililerinden biri, kongrenin Ramazan'ın ilk günü 6 Haziran'dan önce toplanacağını söyledi.

INDEPENDENT:

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, iddialara göre, AK Parti kongresinde görevinden alınacak. AK Parti'den bir yetkili Reuters haber ajansına Davutoğlu'nun AK Parti kongresinde aday olmayı planlamadığını söyledi.

"ERDOĞAN'A DAHA SADIK BİRİYLE DEĞİŞTİRİLECEK"

Türkiye'de hükümet Başbakan Davutoğlu'nun değiştirilmesinin yakın olduğu yönündeki iddiaların ardından çalkantı içinde. Davutoğlu, bugün Erdoğan'la görüştü. Bu görüşmede, iddialara göre, ikili arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi amaçlanıyordu. Ama şimdi görünüşe göre Davutoğlu görevi bırakacak gibi. Davutoğlu, Başbakanlık'tan alınırsa, muhtemelen Erdoğan'a daha sadık biriyle değiştirilecek.

AFP HABER AJANSI

AFP haber ajansı haberinde "Türkiye'nin iktidar partisi AK Parti bu ay içinde olağanüstü kongre yapacak" ifadelerini kulandı.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU ARASINDAKİ BAZI FİKİR AYRILIKLARINDAN ÖRNEK VERDİ

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki bazı fikir ayrılıklarından örnek veren AFP kongre kararıyla ilgili, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin CNN Türk ekranlarında yaptığı açıklamaları da dünyaya servis etti.

İNGİLİZ YAYIN KURULUŞU BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberi "Başbakan'ın üzerindeki şüpheler üzerine AK Parti kongreye gidiyor" başlığı ile okuyucularına duyurdu.

SON ZAMANLARDA YÜKSELEN TANSİYONA DİKKAT ÇEKTİ

BBC haberinde iki isim arasında son zamanlarda yükselen tansiyona dikkat çekilirken Davutoğlu'nun Erdoğan'ın başkanlık sistemi üzerindeki ısrarına mesafeli durduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters, Abcnews ve Independent.






AK Parti\'nin Kongre Kararı Dünya Basınında

Son Dakika Güncel AK Parti'nin Kongre Kararı Dünya Basınında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement