Dünya Bilgi Edinme Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Bilgi Edinme Günü

Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu: ''Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, yürürlük tarihinden bugüne kadar ülkemiz bürokrasisinde şeffaflık, hesap verebilirlilik ve katılımcılık gibi çağdaş kamu yönetimi ilkelerinin güçlendirilmesi bakımından büyük katkılar sağlamış, insan odaklı devlet anlayışının hayata geçirilmesinde.

26.09.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun, yürürlük tarihinden bugüne kadar Türkiye bürokrasisinde şeffaflık, hesap verebilirlilik ve katılımcılık gibi çağdaş kamu yönetimi ilkelerinin güçlendirilmesi bakımından büyük katkılar sağladığını ve insan odaklı devlet anlayışının hayata geçirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynadığını bildirdi.

Kurul tarafından "Dünya Bilgi Edinme Günü" dolayısıyla yayımlanan mesajda, 2003 yılından itibaren her yılın 28 Eylül'ünün dünyada "Bilgi Edinme Günü" olarak kutlandığı anımsatıldı.

Mesajda, bu özel gün vasıtasıyla demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez bir gereği olarak kabul edilen bilgi edinme hakkının güçlendirilmesi ve genişletilmesi, bu hakkın kullanılmasına ilişkin kamuoyu duyarlılığının arttırılmasının teşvik edildiğine vurgu yapıldı.

Türkiye'de de bilgi edinme hakkının çok önemli bir demokratik reform olarak 9 Ekim 2003'te ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile getirildiği anımsatılan mesajda, kişilerin bilgi edinme hakkını kullanabilmelerinin ilk defa bu kanun ile yasal güvence altına alındığı belirtildi. Mesajda, bu hakkın 2010 Anayasa değişikliği ile anayasal gü­venceye kavuştuğu kaydedildi.

-"Kanun büyük katkılar sağladı"

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun yürürlük tarihinden bugüne kadar ülke bürokrasisinde şeffaflık, hesap verebilirlilik ve katılımcılık gibi çağdaş kamu yönetimi ilkelerinin güçlendirilmesi bakımından büyük katkılar sağladığı anlatılan mesajda, kanunun insan odaklı devlet anlayışının hayata geçirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynadığı belirtildi.

Mesajda, kanunun, bilgi edinme hakkının kamu kurum ve kuruluşları ve vatandaşlar açısından hem bir temel hak hem de bir hak arama yolu olarak kabulü noktasında sağlam bir bilinç yaratılmasında önemli katkılarda bulunduğu ifade edildi.

-"Farkındalık oluşturacak"

Mesajda, şu ifadelere yer verildi:

"Bilgi Edinme Hakkı Kanunu yürürlüğe girdiği 24 Nisan 2004 tarihinden bu yana kişilerin bilgi edinme hakkının etkin bir şekilde kullanabilmesi adına nihai idari itiraz mercii olarak faaliyette bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu olarak, bilgi edinme hakkının etkin kullanımının ülkemizde demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesinin öneminin bilincinde olduğundan kuşku duymadığımız kamu kurum ve kuruluşlarımızın, bilgi edinme hakkının kullanılması konusunda bugüne kadar göstermiş olduğu hassasiyete teşekkür ederiz.

28 Eylül Dünya Bilgi Edinme Günü'nün, bu önemli insan hakkına ilişkin ulusal ve uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmasına vesile olmasını dileriz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Bilgi Edinme Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement