Dünya Çocuk Hakları Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Çocuk Hakları Günü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve kısa film yarışmasında dereceye giren çocuklardan, eserlerin telif hakkını bakanlığa vermelerini rica etti İslam: ''Hem çok duygulandım hem çok mutlu oldum. Ama açıkçası hayranlığımı ifade edecek kelime bulamıyorum.

20.11.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve kısa film yarışmasında dereceye giren çocuklardan, eserlerin telif hakkını bakanlığa vermelerini rica etti.

Bakan İslam, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çocuk Hakları Konulu 2. Şiir, Kompozisyon ve Kısa Film Yarışması" ödül törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, çocukların kıymetini bilen, onlara önem veren milletlerin, iyi bir neslin yetişmesi için çalıştığına dikkati çeken İslam, "İşte bu gerçekten hareketle çocuklarımızın haklarını bilen, haklarını savunan, başkalarının haklarına saygı duyan bireyler olarak yetişmeleri için onlara uygun ortamları hazırlamayı kendimize şiar edindik" dedi.

Türkiye'de 0-18 yaş grubunda yaklaşık 24 milyon çocuğun bulunduğunu belirten İslam, toplumun sağlam temeller üzerinde sürekliliğinin sağlanmasının, onu oluşturan çocukların gelişimi, eğitimi ve korunması ile doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

İslam, "Bir toplumun çocuklara yaklaşımı, o toplumun yalnızca koruyucu değerlerini değil aynı zamanda toplumdaki adalet anlayışını, o toplumun geleceğe bakış açısını ve gelecekten beklentisini de yansıtır. Dünyada her gün binlerce çocuğun önlenebilir hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiği, milyonlarca çocuğun yeterli ve sağlıklı beslenemediği, birçok çocuğun ihmal ve istismara uğradığı, farklı şiddet türlerine maruz kaldığı, kısaca çocuklarımızı gerektiği gibi koruyamadığımız bir dünyada yaşadığımızı maalesef biliyoruz" diye konuştu.

-"Çocuk yetiştirilmesinde en ideal kurum aile"

Birleşmiş Milletlerce (BM) 1989'da yılında çocuk haklarına dair sözleşmenin kabul edilmesiyle dünyanın her yerindeki çocukların durumlarının düzeltilmesi açısından, dünya ülkelerinin önemli bir rehbere kavuştuğunu aktaran İslam, Türkiye'nin de çocuk haklarına yönelik birleştirici, kapsamlı ve hak temelli bir ulusal strateji benimsediğini, "Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın hazırlandığını anımsattı.

İslam, BM'nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nin ise Türkiye tarafından 1990'da imzalandığını, 1995'te de bağlayıcılık kazandığını anımsatan İslam, sözleşmede "çocuğun yetiştirilmesinde ve gelişmesinin sağlanmasında ana-baba birlikte sorumluluk taşırlar ve devlet bu ilkenin tanınması için her türlü çabayı gösterir" ifadesinin yer aldığını söyledi.

Ailenin, bireyin ve toplumun fonksiyonlarında en temel öge olduğunu ifade eden İslam, "Çocukların yetiştirilmesinde en ideal yapı aile kurumudur. Tüm toplumlar için aile kurumu, potansiyelinde taşıdığı koruyucu, önleyici ve eğitici işlevleri ile vazgeçilmez bir güçtür" dedi.

-"Büyük bir duyarlık sahibi olduklarını gösterdi"

Bakan İslam, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilke ve hükümlerinin yetişkinler ve çocuklar tarafından öğrenilerek hayata geçirilmesine ve çocukların en doğal haklarından olan katılım hakkını kullanmalarına katkıda bulunmak amacıyla 81 ilde, ortaokul öğrenciler arasında "Çocuk Hakları Konulu 2. Şiir, Kompozisyon ve Kısa Film Yarışması" düzenlediklerini söyledi.

Bu yarışmaya başvuran çocukların eserlerinin, valiliklerce her yarışma dalında uzman kişilerden oluşturulan jüri tarafından değerlendirildiğini, ardından da dereceye girenlerin belirlendiğini anlatan İslam, bu yarışmaya gösterilen ilgi nedeniyle çocuklara ve ailelerine teşekkür etti.

Eserlerin Türkiye'deki "çocuk hakları" bilincinin yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayacağını belirten İslam, "Eserlerin her biri gerek bireysel gerekse ekip çalışmasıyla tüm çocuklarımızın ne derece büyük bir duyarlık sahibi olduğunu göstermesi bakımından çok anlamlıdır. Buradan da anlıyoruz ki çocuklarımıza gerçekçi ve başarabilecekleri amaçlar edinmelerinde rehberlik edip fırsatlar tanırsak başarılı olmaları için önlerinde hiçbir engel bulunmamaktadır" diye konuştu.

-Bakan İslam'ın öğrencilerden ricası

Bakan İslam'ın konuşmasının ardından şiir, kompozisyon ve kısa film dallarında dereceye giren öğrenciler, sahneye çıkarak eserlerini sundu.

Erken yaşta zorla evliliği konu alan "Büyüdükçe un ufak" isimli kısa filmiyle Güneş Turan üçüncülük kazandı. Turan, "Filmi tek bir cümleyle özetleyebilirim. Biz çocuklar, bunu hak etmiyoruz" diye konuştu.

Farklı kategorilerde ikinci olanlar plaketlerini Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek'ten alırken, üçüncülere ise plaketlerini Müsteşar Nesrin Çelik verdi.

Çocukların çalıştırılmasını eleştiren ve birincilik kazanan "Süper Kahraman Hakkı Alo 183" isimli kısa film de izleyiciler tarafından beğeniyle karşılandı.

Bakan İslam, yarışmada birinci olanlara plaketlerini verirken, şunları kaydetti:

"Hem çok duygulandım hem çok mutlu oldum. Ama açıkçası hayranlığımı ifade edecek kelime bulamıyorum. Umduğumun fevkinde, fevkaladenin fevkinde. Şimdi ben bu değerli sanatçı kardeşlerimizden bakanlığım adına bir ricada bulunmak istiyorum. Yarışmaya katılan eserlerinin tümünün telif hakkını bize devretmelerini rica ediyorum kendilerinden. Bunları kullanmak istiyorum.

Kamu spotlarımızı bu filmlerden oluşturalım. Bazılarını yeniden çekelim, bazılarını olduğu gibi kullanalım. Süper Hakkı'yı yeniden çekmemiz gerekiyor galiba, seni uçuralım. Biraz daha teknik ekipman kullanalım o uçuş sahnesini yenileyelim. Ama diğer iki filmi olduğu gibi kullanabiliriz. Hemen devir işlemlerini yapalım ve biz bunları kamu spotları olarak kullanalım. Kompozisyonları, şiirleri de diğer işlerimizde kullanalım. Hepinize çok teşekkür ediyorum."

Yarışmaya katılan çocuklar da Bakan İslam'a çiçek takdim etti. Dereceye giren çocuklara tablet bilgisayar, Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eser ve TÜBİTAK yayınlarından oluşan kitap seti de hediye edildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Çocuk Hakları Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement