Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika
Güncel

Dünya Ekonomik Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) ''Türkiye ispatlanmış doğalgaz ve petrol tezervlerinin 4'te 3'üne sahip bölge ülkeleri ile Avrupa’daki tüketici pazarları arasında oldukça önemli bir konuma sahip. Bu ayrıcalıklı konumu Türkiye’ye enerji güvenliği noktasında fırsatlar sağlamakta, aynı zamanda sorumluluklar.

28.09.2014 20:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "Türkiye ispatlanmış doğalgaz ve petrol rezervlerinin 4'te 3'üne sahip bölge ülkeleri ile Avrupa'daki tüketici pazarları arasında oldukça önemli bir konuma sahip. Bu ayrıcalıklı konumu, Türkiye'ye enerji güvenliği noktasında fırsatlar sağlamakta, aynı zamanda sorumluluklar da yüklemektedir" dedi.

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun açılış toplantısında yaptığı konuşmada, enerji, girişimcilik ve alt yapı yatırımları hakkında bazı düşüncelerini paylaşmak istediğini belirtti.

Türkiye'nin ispatlanmış doğalgaz ve petrol rezervlerinin 4'te 3'üne sahip bölge ülkeleri ile Avrupa'daki tüketici pazarları arasında oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu ayrıcalıklı konumu Türkiye'ye enerji güvenliği noktasında fırsatlar sağlamakta, aynı zamanda sorumluluklar da yüklemektedir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ana önceliklerinden birinin istikrarlı bir şekilde artan enerji talebini karşılamak olduğunu aktaran Erdoğan, "Türkiye ayrıca çeşitli projeler vasıtasıyla Avrupa'nın enerji güvenliğine de katkı sağlamak arzusundadır. Azerbaycan başta olmak üzere dost, kardeş ve müttefik ülkelerle birlikte doğu-batı enerji koridorunu geliştirdik. Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum boru hattı projeleri, bu koridoru başarıyla hayata geçirdiği iki temel bileşenidir. Türkiye ve Azerbaycan tarafından Trans Anadolu Boru Hattı Projesi, yani kısa adıyla TANAP geliştirilmiştir" diye konuştu.

Erdoğan, girişimciliğin önemsedikleri, destekledikleri ve teşvik ettikleri bir başka alan olduğunu dile getirerek, "Türkiye, KOSGEB gibi kurumlarla girişimci ruhlara hayallerini gerçekleştirebilmeleri için fırsatlar sunmakta ve TÜBİTAK gibi kurumlarla da onların katma değeri yüksek sektörlerde var olabilmelerinin önünü açmaktadır. Bu alanda Türkiye, tecrübelerini tüm dost ve kardeş ülkelerle paylaşarak birlikte büyüme gündemiyle hareket etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Son 12 yılda alt yapı alanında çok büyük adımlar attıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"17 bin kilometrenin üzerinde bölünmüş yol inşa ettik. Yüksek hızlı tren projesini hayata geçirerek Avrupa'nın altıncı, dünyanın da sekizinci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna yükseldik. Asrın projesi olarak tanımladığımız boğazın altından geçen Marmaray'ı açarak, Avrupa ve Asya kıtalarını boğazın altından tüp geçitle birbirine bağladık. Şimdi önümüzdeki yıl, ayrıca otomobille yine boğazın altından geçebileceğimiz tüp geçidi inşallah bitireceğiz. ve Türkiye'nin her yerinde bölünmüş yol, demiryolu, yüksek hızlı tren hatları, liman, havalimanı, okul, hastane, konut yatırımlarımız çok hızlı şekilde devam ediyor. Ve ayrıca 3. köprü olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü inşa ediyoruz. O da önümüzdeki yılın sonuna kadar bitmiş olacak. ve bu attığımız adımlarla, Türkiye nereden nereye geldiğini ispatlaması bakımından önemli bir ülke olduğunu ispatlamış durumdadır. İstanbul'da dünyanın 1 numarası olacak bir havalimanı, şu anda inşa ediliyor. Yine İstanbul'da bu 3. köprümüzün bir özelliği de, 4 gidiş ve 4 geliş olmak üzere şeritlerin dışında, bir de raylı sistemin bu köprü üzerinde olmasıdır. Bilişimde, eğitimde, sağlıkta yatırımlarımız aynı şekilde devam ediyor. Bütün bu yatırımları destekleyecek şekilde demokratikleşme adımlarımız da Türkiye'nin ufkunu açıyor."

"Çözüm sürecini kararlı şekilde ilerletiyoruz"

Çözüm sürecini başlattıklarını ve kararlı şekilde ilerlettiklerinin altını çizen Erdoğan, AB'ye tam üyelik yolunda kararlılıklarını muhafaza ettiklerini, Türkiye'yi son 12 yılda önemli demokratik reformlarla buluşturduklarını ve bunları daha ileri seviyelere taşımanın mücadelesini verdiklerini bildirdi.

Erdoğan, güçlü ekonomisi, genç nüfusu, doğal zenginlikleri ve stratejik coğrafi konumuyla Türkiye'nin bölgesinden dünyaya açılan bir fırsat penceresi ve yatırımlar için en cazip ülkelerden birisi olduğunu ifade etti.

Bölgede ve dünyada en güçlü şekilde barış ve dayanışmayı savunduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülke içinde de toplumsal huzuru, refahı artırmanın mücadelesini veriyoruz. Bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye istikrarla, güvenle büyümesini sürdürüyor. Hiç kuşkusuz Türkiye'nin tesis ettiği bu istikrar ve güven ortamından rahatsız olanlar, Türkiye hakkında aldatıcı değerlendirmeler yapanlar, bunları da mümkün olduğunca yaygınlaştırmaya çalışanlar var ve ulusal, uluslararası medyada Türkiye hakkında çıkan kimi haberlere temkinli yaklaşılmasını burada özellikle hatırlatmak isterim. İşte son aylarda ulusal ve uluslararası medyada Türkiye'nin teröre destek verdiği yönünde bazı asılsız haberler yapıldı ve çok çirkin bir karalama kampanyası yürütüldü. 49 konsolosluk mensubunuzun IŞİD elinde bulunması, temkinli olmamızı ve davranmamızı gerektiriyordu ve önceki cuma gerçekleşen başarılı bir operasyonla vatandaşlarımızı IŞİD'in elinden aldık. IŞİD karşısında temkinli, dikkatli ve soğukkanlı duruşumuzu farklı yerlere çekmeye çalışan, bunu da bir karalama kampanyasına dönüştürenler, inanıyorum ki mahcup olmuşlardır. Ciddi bir itibar kaybına uğradılar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yönelik bir başka önyargılı yaklaşımı da yurt dışında gördüğünü aktararak, "Başbakanımızla bizler, Ankara'da bir camiden çıkıyoruz ve o görüntüyü 'İşte IŞİD'in militanlarının olduğu bölge' diye veriyorlar. Daha sona tabi kendileri uyarılıyor, uyarıldıktan sonra da yanlış olduğunu yazıyorlar. Hele şükür ki bunu yazabildiler. Çünkü yazmadıkları zamanlar da oldu" dedi.

Türkiye'nin, bölgenin, dünyanın parlayan yıldızı olduğunu belirten Erdoğan, "Bunu muhafaza edeceğiz. İnşallah ışığını daha da güçlendirecek. Türkiye'nin başarısı da çok geniş bir coğrafya için iyi örnek olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement