Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Ekonomik Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "(Dolardaki yükseliş) Piyasanın kendi şartları içerisinde bir düzenleme yapacağına inanıyorum" "Türkiye 2014 yılı itibariyle büyümesini yüzde 3'ün çok üzerinde bir yerde tamamlar"

29.09.2014 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişe ilişkin, "Piyasanın kendi şartları içerisinde bir düzenleme yapacağına inanıyorum" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması" temalı özel toplantısının ikinci gününde düzenlenen paneldeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, dolardaki yükseliş nedeniyle kimsenin endişelenmemesi gerektiğini ifade etti.

"Dolar, 2,10'un altına indiğinde nasıl hafif rahatsız olduysak, bu da bizim için biraz rahatsız olduğumuz bir şeydir" diyen Zeybekci, müdahaleyi öngörmediğini ve böyle bir şeyin olmaması gerektiğine inandığını söyledi.

Piyasanın kendi şartları içerisinde bir düzenleme yapacağına inandığını belirten Zeybekci, piyasanın spekülatif ve manipülasyon amaçlı durumları kendi içerisinde halledeceğini dile getirdi.

Zeybekci, dolarda yaşanan hareketlenmedeki en önemli sebebin, uluslararası piyasada doların diğer para birimlerine karşı değer kazanması olduğunu vurgulayarak, endişe edilecek hiçbir şey olmadığını kaydetti.

Kur artışından kaynaklanan enflasyonun içindeki maliyete zaten katlandıklarına dikkati çeken Zeybekci, şimdi bu durumun o kadar etkili olacağını düşünmediğini aktardı.

Zeybekci, ihracatın büyümeye katkısının, yıl sonu itibariyle yüzde 2,5'in üzerinde olacağını kaydederek, "Yıl sonu için 3,5'in biraz üzerinde büyüme olması gayet muhtemel. Büyüme beklentimizi yüksek tutuyoruz. Önümüzdeki sene çok daha iyi olacak. Türkiye 2014 yılı itibariyle büyümesini yüzde 3'ün çok üzerinde bir yerde tamamlar" diye konuştu.

"Telaş olmasını gerektirecek bir şey yok"

Kurun şu anki durumunun, Türkiye'nin dış ticaret açığını olumlu yönde etkileyerek, dış ticaret açığını azaltacağını belirten Zeybekci, "Bizde bir telaş yok. Merkez Bankası'nda da bir telaş yok. Telaş olmasını gerektirecek bir şey yok" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Zeybekci, Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifasına ilişkin bir soru üzerine ise "Ömer Cihad Vardan'ın atanacağı bilgisi, istifasından önce Rifat Bey'de vardı. Ömer Bey'in ismini Rifat Bey'le istişare ederek yönetim kuruluna yazdık. Hisarcıklıoğlu'nun istifası ise kendi tercihi" karşılığını verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement