Dünya Gıda Günü - Son Dakika
Sağlık

Dünya Gıda Günü

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, dünyadaki iklim değişikliğinin açlığa yol açabileceğini belirterek, ormanlara sahip çıkılması, daha az enerji tüketilmesi ve daha az gıda israf edilmesi gerektiğini kaydetti.

16.10.2016 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, dünyadaki iklim değişikliğinin açlığa yol açabileceğini belirterek, ormanlara sahip çıkılması, daha az enerji tüketilmesi ve daha az gıda israf edilmesi gerektiğini kaydetti.

Salnur, 1 6 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği ve buna bağlı olarak açlık tehlikesinin baş göstereceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bu yılki Dünya Gıda Günü temasının "İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli" olduğunu kaydeden Salnur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Neler yapabiliriz ? Ormanlarımıza sahip çıkmamız, daha az enerji tüketmemiz, daha az kirliliğe sebep olan enerji kaynaklarını kullanmamız, suyu, toprağı, dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az gıda israf etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte, günümüzün en önemli gıda sorunlarından biri sağlıklı gıdaya ulaşım. Üreten ile tüketen arasındaki aracılar çoğaldıkça gıdaların sağlık ve güvenilirliği de ister istemez düşüyor."

Sanayileşmenin yan etkisi olarak gıdaların da sanayileştiğine vurgu yapan Dr. Salnur, insan hayatına gün geçtikçe daha fazla paketli ve hazır gıda girdiğine işaret etti.

Salnur, şunları kaydetti:

"Örneğin hazır meyve suları tüketmek yerine pazardan alınan meyvelerden meyve suyu yapılabilir. Ekmek, salça, turşu, tarhana, reçel ilk elden aklımıza gelen ev yapımı ürünler. İklim değişikliği ve oluşabilecek açlık tehdidine karşı en büyük tedbir kültürel alışkanlıklarımızı devam ettirmek. Obeziteden açlığa, hijyenden aşırı hazır gıda tüketimine kadar gıda ile ilgili yaşanan sorunların tümünde altta yatan neden bir tür iletişimsizlik. En basiti, açlık, bir gıda iletişimsizliği. Obezite bir gıda iletişimsizliği. Bolluk bilinci, paylaşma bilinci gerek. Komşusuna bir tas çorba götürenimiz kalmadı belki de. Gıda iletişimsizliği denilebilecek bir durum bugün dünya genelinde açlıklara sebep olan, bir yerlerde birileri açsa, başka bir yerlerde ambarlar dolusu buğdaylar döküldüğü içindir."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement